Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen?
13 oktober 2021 
5 min. leestijd

Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen?

Natuurlijk vs. Kunstmatig

Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen? Veel regulieren slaapmiddelen bestaan uit chemische en synthetische stoffen. Natuurlijke slaapmiddelen klinkt al veel beter en dus is het logisch dat je deze middeltjes eerder wilt proberen.

Benieuwd wat nu de beste natuurlijke slaapmiddelen zijn? Je leest het verderop in dit artikel!  

Wat zijn de nadelen van regulieren slaapmiddelen?

Wie erover nadenkt om regulieren slaapmiddelen te gebruiken, moet zich er goed van bewust zijn dat dit tijdelijk kan helpen. De ware oorzaak van de slaapprobleem(en) wordt hiermee niet opgelost. Ze zullen eerder een pleister op de wond zijn. Regulieren slaapmiddelen zijn ook verslavend en je krijgt er vaak veel bijwerkingen van. Je lichaam went snel aan deze slaapmiddelen en daardoor zal je er ook steeds meer van moeten gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Dat maakt het het steeds moeilijker om er mee te stoppen. Ook kunnen er daarnaast ontwenningsverschijnselen optreden.

Slaapmiddelen hebben vaak vervelende bijwerkingen zoals: je suf voelen, overprikkeld raken en een verminderd reactievermogen. Voor oudere mensen geldt ook dat ze hierdoor hun evenwicht moeilijker kunnen bewaren waardoor er meer valgevaar is.  

meditatie

Wil je nog meer informatie over natuurlijke slaapmiddelen? Check dan ons artikel: Welke kruiden helpen om beter te slapen?

Meditatie

Wanneer je je hoofd leegmaakt en je lichaam tot rust kan komen, is het al een stuk gemakkelijker om in te slapen. Er bestaan vele vormen van meditatie.

Een fijne mediatie oefening die je in bed kan uitoefenen is deze: Ga ontspannen liggen met je handen langs je lichaam. Span dan even kort alle lichaamsdelen aan om ze daarna weer los te laten. Je begint bij de tenen, je voeten, benen om vervolgens helemaal naar boven bij je hoofd uit te komen. Aan het einde van de oefening voelt je lichaam en geest ontspannen.

Magnesium

Magnesium is een onmisbaar mineraal dat invloed heeft op honderden processen in het lichaam en speelt een grote rol in de werking van de hersenen en de gezondheid van het hart.

Het mineraal zou ook helpen bij het kalmeren van je geest en lichaam. Studies wijzen uit dat het kalmerende effect gedeeltelijk te maken zou hebben doordat magnesium de eigenschap heeft de aanmaak van het hormoon melatonine te kunnen regelen. Het hormoon melatonine is weer verantwoordelijk voor het reguleren van de biologische klok.

Melatonine

Het is een slaaphormoon dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier en dit stofje zorgt er voor dat de biologische klok gelijk loopt met het dag en nachtritme. Je lichaam weet dat melatonine moet worden aangemaakt zodra het donker begint te worden. Het is dus geen goed idee om voor je gaat slapen naar een helder (smartphone) scherm te kijken.

Natuurlijk Supplement

nachtrust-en-stemming-natuurlijke-nacht

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12. Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.

Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 

Valeriaan

Valeriaan dat zijn origine in Azië en Europa heeft, wordt voornamelijk gebruikt als natuurlijk middel om de symptomen te bestrijden van onder andere: angst, depressie en de menopauze.

De wortel van dit kruid wordt al sinds de oudheid gebruikt. Toch is het erg belangrijk om te weten of dit kruid wel in combinatie kan met andere geneesmiddelen die je slikt. Het kalmerende effect kan namelijk sterker worden.

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je een supplement als Ontspannen + van Natuurlijk Presteren gebruiken. Dit natuurlijke middel bevat een combinatie van rustgevende plantenextracten zoals: valeriaan, L-theanine, hop, kamille en passiebloem. Deze plantenextracten hebben een versterkende werking en zijn geselecteerd op basis van een wetenschappelijke onderbouwde werking.

Lavendel

Lavendel is een plant die bijna op alle continenten voorkomt. Lavendel produceert paarse bloemen, die wanneer ze worden gedroogd voor verschillende huis- tuin- en keukenmiddeltjes gebruikt kunnen worden.

Nog belangrijker, de speciale geur van lavendel zou slaap kunnen bevorderen.

Het grootste effect heeft deze geur bij de mensen die last hebben van milde slapeloosheid. Denk bij het gebruik ervan bijvoorbeeld aan: aromatherapie.

 

Glycine

Glycine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in het zenuwstelsel. Recente studies wijzen uit dat het ook de slaap zou kunnen bevorderen.

Hoe precies is nog niet helemaal bewezen, maar er wordt gedacht dat dit stofje een rol zou kunnen spelen bij het laten dalen van de lichaamstemperatuur wanneer je naar bed gaat. Het zou je lichaam laten weten dat het tijd is om naar dromenland te gaan.

Je kan hier natuurlijk supplementen van kopen, maar het zit ook in de volgende voedingsmiddelen: runderbouillon, vlees, eieren, gevogelte, vis, bonen, spinazie, kool en in fruit zoals banaan en kiwi.

   

Seks

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat seks wel eens het beste natuurlijke slaapmiddel kan zijn! Seks geeft het stofje endorfine af wat zorgt voor een gelukkig en ontspannen gevoel. En ontspannen naar bed gaan is een voorwaarde voor een goede nachtrust.

CBD

Er is de laatste paar jaar een hoop te doen rond Canabidiol of afgekort CBD.

Dit natuurlijke middel waarvan zijn variant in olie het bekendste is, zou ook wel eens heel goed kunnen werken als natuurlijk slaapmiddel. Ook komt dit voor in neusspray.

Groot voordeel hiervan is dat je er minder van nodig hebt en het sneller werkt dan een olie. Dit omdat het niet eerst de maag en lever doormoet en bijna direct de bloedbaan ingaat om zijn werk te doen.

 

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen