Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen?
13 oktober 2021 
6 min. leestijd

Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen?

Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelenNatuurlijke slaapmiddelen klinkt al beter en dus is het logisch dat je deze middeltjes eerder wilt proberen. Kunstmatig wilt meestal zeggen dat er een onnatuurlijk chemisch stof inzit waarvan je de inhoud vaak niet weet. 

Wie erover nadenkt om farmaceutische slaapmiddelen te gebruiken, moet zich er goed van bewust zijn dat dit waarschijnlijk tijdelijk kan helpen. De ware oorzaak van je slaapprobleem(en) gaan hiermee niet verdwijnen. Ze zullen eerder een pleister op de wond zijn. Farmaceutische slaapmiddelen zijn ook verslavend en je krijgt er vaak veel bijwerkingen van. Je lichaam went snel aan deze slaapmiddelen en daardoor zal je er ook steeds meer van moeten nemen om hetzelfde effect te krijgen. Dat maakt het het steeds moeilijker om er mee te stoppen. Ook kunnen er daarnaast ontwenningsverschijnselen optreden.

Slaapmiddelen hebben vaak vervelende bijwerkingen zoals: je suf voelen, overprikkeld raken en je reactievermogen is minder snel. Voor oudere mensen geld ook dat ze hierdoor hun evenwicht moeilijker kunnen bewaren waardoor er meer valgevaar is.  

meditatie

Wil je nog meer informatie over natuurlijke slaapmiddelen? Check dan ons artikel: Welke kruiden helpen om beter te slapen?

Wanneer je je hoofd leegmaakt, en je lichaam tot rust kan komen,  is het al een stuk gemakkelijker om in te slapen. Er bestaan vele vormen van meditatie.

Een fijne mediatie oefening die je in bed kan uitoefenen, deze gaat als volgt: Ga ontspannen liggen met je handen langs je lichaam. Span dan even kort je lichaamsdelen aan om ze dan vervolgens weer los te laten. Je begint bij je tenen, je voeten, benen etc. helemaal naar boven tot aan je hoofd. Aan het einde voel je je ontspannen. 

Het is een slaaphormoon dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier en dit stofje zorgt er voor dat je biologische klok gelijk loopt met je dag en nachtritme. Je lichaam weet wanneer melatonine moet worden aangemaakt zodra het donker begint te worden. Het is dus geen goed idee om voor je gaat slapen naar een helder (smartphone) scherm te kijken.

Valeriaan dat zijn origine in Azië en Europa heeft, wordt voornamelijk gebruikt als natuurlijk middel, om de symptomen te bestrijden van onder andere angst, depressie en de menopauze.

De wortel van dit kruid wordt al sinds de oudheid gebruikt. Toch is het erg belangrijk om te weten of dit kruid wel in combinatie kan met andere geneesmiddelen die je slikt. Het kalmerende effect kan namelijk sterker worden.Magnesium is een mineraal dat invloed heeft op honderden processen in je lichaam en speelt een grote rol in de werking van je hersenen en de gezondheid van je hart.

Het mineraal zou ook helpen met het kalmeren van geest en lichaam. Studies wijzen uit dat het kalmerende effect gedeeltelijk te maken zou hebben doordat magnesium de eigenschap heeft de aanmaak van het hormoon melatonine te kunnen regelen. En zoals je al gelezen hebt is dat hormoon weer verantwoordelijk voor het reguleren van je biologische klok.

Een magnesiumtekort komt vaak voor bij de ouderen, dus is het enkel interessant een supplement te gaan nemen, als je hier ook een tekort aan hebt, anders zou het effect juist het tegenovergestelde kunnen bereiken.

Lavendel is een plant die bijna op alle continenten voorkomt. Hij produceert paarse bloemen, die wanneer ze worden gedroogd; voor verschillende huis- tuin- en keukenmiddeltjes gebruikt kunnen worden.

Nog belangrijker, de speciale geur van lavendel zou slaap kunnen bevorderen.

Het grootste effect heeft deze geur bij de mensen die last hebben van milde slapeloosheid. Denk bij het gebruik ervan bijvoorbeeld aan aromatherapie.

Glycine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in je zenuwstelsel. Recente studies wijzen uit dat het ook de slaap zou kunnen bevorderen.

Hoe precies is nog niet helemaal bewezen, maar er wordt gedacht dat dit stofje een rol zou kunnen spelen bij het laten dalen van je lichaamstemperatuur wanneer je naar bed gaat. Het zou je lichaam laten weten dat het tijd is om naar dromenland te gaan.

Je kan hier natuurlijk supplementen van kopen, maar het zit ook in de volgende voedingsmiddelen: runderbouillon, vlees, eieren, gevogelte, vis, bonen, spinazie, kool en in fruit zoals banaan en kiwi.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat seks wel eens het beste natuurlijke slaapmiddel kan zijn! Seks geeft het stofje endorfine af wat zorgt voor een gelukkig en ontspannen gevoel. En ontspannen naar bed gaan is een voorwaarde voor een goede nachtrust.

Er is de laatste paar jaar een hoop te doen rond Canabidiol of afgekort CBD.

Dit natuurlijke middel waarvan zijn variant in olie het bekendste is, zou ook wel eens heel goed kunnen werken als natuurlijk slaapmiddel. Ook komt dit voor in neusspray.

Groot voordeel hiervan is dat je er minder van nodig hebt en het sneller werkt dan een olie. Dit omdat het niet eerst de maag en lever doormoet en bijna direct de bloedbaan inkomt om zijn werk te doen.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.


 ⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen