Zo Val je Verrassend Snel in 10, 60 of 120 Seconden in Slaap
05 juli 2022 
5 min. leestijd

Zo Val je Verrassend Snel in 10, 60 of 120 Seconden in Slaap

Zo Val je Verrassend Snel in 10, 60 of 120 Seconden in Slaap: Voelt het voor jou ook alsof je meer tijd kwijt bent met de slaap te vatten dan daadwerkelijk te slapen? Geloof ons, je bent niet de enige!

Juist al die moeite die je doet om de slaap te kunnen vatten werkt vaak averechts en zorgt ervoor dat je gedachten je wakker houden.

Wanneer je geest niet stil is, is het voor je lichaam ook moeilijk om zich te ontspannen.

Gelukkig zijn er wetenschappelijk bewezen trucjes die je helpen om de schakelaar om te zetten en je lichaam zo op een veilige manier helpen ontspannen en vlug in slaap te vallen. Ben je benieuwd naar welke trucjes dit zijn? En Hoe je dus zo snel in slaap kunt vallen? Lees dan snel verder!

Je zou denken dat je er een toverspreuk voor nodig zou hebben of een rubberen hamer om binnen tien seconden in slaap te vallen.

De tien seconden methode wordt ook wel de militaire methode genoemd, zij moeten immers in alle omstandigheden de slaap kunnen vatten, zodat ze paraat zijn wanneer nodig.

Zoals met alles baart oefening kunst en wanneer je hier echt mee aan de slag gaat, zal je er steeds beter in worden.

Zo gaat het in zijn werk:

 • sluit je ogen en ontspan je hele gezicht, ook je mond. Haal ondertussen diep en traag adem;
 • ontspan en laat één schouder en arm langs je lichaam vallen. Ben je rechtshandig dan begin je rechts, ben je linkshandig dan begin je links. Vervolgens doe je hetzelfde met de schouder en arm van de andere kant;
 • ontspan je borst door diep in te ademen en adem heel langzaam uit;
 • ontspan je benen, dijen en voeten. Ook hier begin je met de rechterkant als je rechtshandig bent;
 • probeer je geest leeg te maken en aan niks te denken voor 10 seconden;
 • daarbij kan je je inbeelden dat je in een comfortabele stoel zit in een volledig verduisterende ruimte;
 • lukt het niet? Probeer dan om “Niet denken” te herhalen voor 10 seconden;
 • binnen 10 seconden zou je in dromenland moeten zijn.

Zoals je kunt zien duurt de gehele oefening bijna 2 minuten, maar de laatste tien seconden zijn de sleutel tot droomland.

Deze techniek, een ademhalingstechniek, werd ontwikkeld door Dr. Andrew Weil.

De methode is ontwikkeld volgens een oud Yogische Pranayama (ademhalingstechniek) en helpt mensen om hun ademhaling en reactie te controleren.

Wanneer je deze oefening dagelijks herhaalt, helpt het je in een mum van tijd te ontspannen. Zo val je gemakkelijk in slaap, zelfs binnen 60 seconden. Zo doe je het:

 • open je mond en adem volledig uit;
 • vervolgens sluit je je mond en adem je zachtjes in door je neus. Terwijl je dit doet tel je tot 4;
 • bij 4 aangekomen houd je je adem vervolgens 7 seconden in en ontspan;
 • nu adem je weer volledig uit langs je mond terwijl je het geluid van de wind nadoet gedurende 8 seconden;
 • als je dit een paar keer na elkaar doet ben je volledig ontspannen en val je waarschijnlijk zo in slaap.

snel in slaap

Deze techniek is simpel en dat maakt hem zo effectief. Je spant en ontspant herhaaldelijk je spieren.

Deze techniek is al in de jaren 30 ontwikkeld door Dr. Edmund Jacobson. Hij geloofde dus ook dat een fysieke ontspanning leidt naar een kalme geest. Hier de uitleg:

 • span je armen 5 seconden, ontspan ze vervolgens voor 10 seconden;
 • doe hetzelfde met je voorhoofd en ontspan;
 • vervolgens doe je hetzelfde met je ogen en wangen en ontspan;
 • hetzelfde met je mond, kaken en ontspan;
 • door naar je nek en ontspan.

Pas deze techniek toe op heel je lichaam en herhaal tot je volledig ontspannen bent. Als het goed is volgt je geest vanzelf en ben je in een mum van tijd aan ’t slapen.

Het wordt ook wel Paradoxale Intentie voor Insomnie genoemd. In het Nederlands betekent dit dus een omgekeerde psychologie voor de uitgeputte mensen die niet kunnen slapen.

Je past deze techniek toe door in bed te liggen maar je zelf eraan te blijven herinneren dat je wakker moet blijven. Dit zou de angst en frustratie helpen verlichten bij het wakker liggen zodat je sneller in slaap valt.

fantasielocatie

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen het moeilijk hebben om in slaap te vallen is: angst.

Volgens onderzoek kan fantaseren over een plaats waar jij je helemaal ontspannen en goed voelt je afleiden van je zorgen. Dit helpt je om binnen enkele minuten heerlijk te ontspannen en uiteindelijk in slaap te vallen.

 

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen