Wat kan je doen om beter te slapen | Iedereen heeft wel een periode in zijn leven dat je wat minder goed slaapt. Het kan zelfs zo zijn dat je de ene nacht wel goed slaapt terwijl je de nacht erna al een stuk minder goed hebt geslapen. De slechte(re) nachten blijf je vaak onthouden, maar waarom slaap je juist deze nachten slechter? En wat kan je doen om beter te slapen?
Als je slecht slaapt zit daar een oorzaak achter en die kan heel divers zijn. Je kunt een tijdje minder goed slapen door bijvoorbeeld stress, verlies van een dierbare of ziekte, maar het kan ook zijn dat je er slechte gewoonte op na houdt die invloed hebben op jouw slaappatroon.
Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om jouw slaappatroon weer te optimaliseren en zo beter te gaan slapen.
In dit artikel gaan we je uitleggen wat het betekent om goed te slapen. En vooral wat kan je doen om beter te slapen!
Wil je meer weten? Lees dan snel verder!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat betekent goed slapen?
Als je kijkt naar slaap in het algemeen dan is slaap een onmisbare factor voor jouw dagelijks functioneren. Ieder mens heeft slaap nodig net zoals eten en drinken. Slaap wordt dan ook gezien als een eerste levensbehoefte. Slaap is voor velen vanzelfsprekend, je gaat immers iedere avond weer naar bed. Toch slapen veel mensen niet goed. Je spreekt van slecht slapen als je:
- moeite hebt met in slaap vallen;
- je wordt meerdere keren per nacht wakker en je hebt moeite om dan weer in slaap te komen;
- in de ochtend sta je niet uitgerust op;
- je wordt moeilijk wakker in de ochtend waardoor de kans op snoozen groter wordt.
Goed slapen is wanneer je voldoende uren slaapt en dat is per persoon verschillend. Als je ouder wordt ga je steeds minder slapen. Als volwassenen heb je ongeveer tussen de 7 tot 9 uur slaap nodig. Maar niet iedereen heeft ook daadwerkelijk zoveel uren slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Als iemand 6 uur slaapt en uitgerust op staat dan zijn die uren voldoende geweest.
Naast het aantal uren wordt er vooral gekeken naar de kwaliteit van je slaap. Het gaat er dan om dat je voldoende diepe slaap hebt gekregen en een groot gedeelte van de droomslaap. De diepe slaap krijg je in de non rem-slaap en de droomslaap in de REM-slaap ook wel Rapid Eye Movement genoemd. Deze fasen samen wordt de kern slaap genoemd. De diepe slaap fase zorgt voor fysiek herstel en in de droomslaapfase worden alle gebeurtenissen van de dag verwerkt en wordt je geest verfrist.
Het komt erop neer dat je een goede nachtrust hebt gehad als je uitgerust wakker wordt en voldoende energie hebt om de dag te beginnen. Wanneer je je overdag moe en futloos voelt slaap je niet goed en krijg je hoogstwaarschijnlijk niet voldoende diepe slaap.
Wil je meer informatie over het belang van goede slaap? Check dan ons artikel:
Wanneer slaap je slecht?
Maar wanneer slaap je nu slecht? Niet ieder slaapprobleem is namelijk ook gelijk een slaapstoornis. Als je een paar nachten slecht slaapt is je lichaam prima in staat om nog te kunnen functioneren al zal je wel overdag merken dat je slechter slaapt. Je voelt je namelijk moe, futloos en je hebt weinig energie. Ook gaat je concentratievermogen naar beneden en wordt je alertheid minder. Bij een slaapprobleem ga je na een tijdje weer beter slapen en functioneer je weer goed.
Wanneer je langer dan 3 maanden en meer dan 3 keer per week slecht slaapt spreek je van slapeloosheid ook wel insomnie genoemd. Slapeloosheid is een slaapstoornis. Dit is een ernstig slaaptekort wat grote gevolgen kan hebben voor de lange termijn. Veelal ben je dan in een vicieuze cirkel terecht gekomen en is het moeilijk om die cirkel te doorbreken. Je kan dan proberen om hulpmiddelen aan te schaffen zoals een drankje of een spray voor op je kussen, maar dat zal je niet gaan helpen om uit die vicieuze cirkel te komen.
Het is dan van belang om achter de oorzaak te komen van jouw slaapstoornis en die oorzaak bij de basis aan te pakken. Alleen zo kan je structureel dingen veranderen waardoor je weer grip krijgt op je slaappatroon.
Slaap jij nou ook slecht en wil je weten je weten hoe jouw slaap ervoor staat? Klik op de knop hieronder om naar de GRATIS Slaaptest te gaan!
Ga direct naar de GRATIS SlaapTest
Wat kan je doen om beter te slapen?
Wanneer je echt beter wilt gaan slapen dan is het cruciaal om de oorzaak van je slaapproblemen aan te pakken. Het is belangrijk om de kwaliteit van je slaap te verbeteren zodat je ook weer beter gaat slapen. Het is verstandig om eerst eventuele medische aandoeningen uit te sluiten. Wanneer je een lichamelijke aandoening hebt dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met de huisarts alvorens je aan de slag gaat om jouw slaappatroon te verbeteren. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van slaapapneu, diabetes of het restless leg syndroom.
Om beter te slapen zijn er genoeg tips die je kunt opvolgen die jouw kunnen helpen. Wat wel heel erg belangrijk is om deze tips te integreren in jouw levensstijl. Ze moeten eigenlijk een vaste routine worden zodat jij de regie krijgt over je slaapprobleem. En niet andersom.
De meeste oorzaken zijn niet altijd voor de hand liggend maar spelen wel een enorm belangrijk rol in het slechte slapen zoals:
- je laten leiden door angst en spanning. Dit is echt funest voor jouw nachtrust. Angst is een hele slechte raadgever en dat is ook zo bij slapen. Wanneer je alleen maar bezig bent overdag met negatieve gedachten over slaap dan zal je onderbewustzijn dit ook creëren. Alles wat je aandacht geeft groeit en zo ook negatieve gedachten. Wanneer je alleen maar bezig bent met gedachten als" ik kan niet slapen" of "hoe kom ik de volgende de dag door". dan maak je je lichaam en geest juist extra alert. Dat zal er dan voor zorgen dat je moeilijk in slaap komt. Wat belangrijk is dat je gaat leren hoe je op de juiste manier moet om gaan met stress en angst gevoelens;
- een dieper liggende oorzaak is je lichaamstemperatuur. Dit heeft een enorme invloed op je slapen en kan er voor zorgen dat je dus niet de slaap kunt vatten. Je lichaamstemperatuur is namelijk niet de hele dag constant maar gaat op en neer. Wanneer je een lage lichaamstemperatuur hebt zal dat ervoor zorgen dat je moe en slaperig wordt. Bij een te hoge lichaamstemperatuur ben je juist alert, fit en wakker. Als je lichaamstemperatuur dus niet voldoende zakt in de avond zal dat er voor zorgen dat je niet voldoende bent afgekoeld en je daardoor niet goed kan slapen. Wanneer je de juiste vorm van beweging zoekt kan dat er voor zorgen dat je lichaamstemperatuur juist zakt in de avond en nacht;
- ook hormonen hebben een grote invloed op je slaappatroon, overdag maak je namelijk het hormoon cortisol aan dat is je stresshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in de ochtend op kunt staan, overdag alert bent, stimuleert je brein en hertelt je bloedsuikerspiegel als deze te laag is. Cortisol zal gedurende de dag weer afnemen zodat je in de avond weer het hormoon melatonine kan aanmaken of wel je slaaphormoon. Wanneer je cortisol niveau niet daalt vanwege te veel stress en spanning zal je hierdoor een te hoge cortisol hebben waardoor het je niet gaat lukken om in slaap te vallen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je cortisol niveau gedurende de dag zakt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de juiste voeding te eten;
- wanneer je een verstoort slaap-waakritme hebt loopt je biologische klok niet goed. Dat wil zeggen dat je biologische klok niet meer op tijd loopt waardoor je slaapproblemen krijgt. Het kan dan zijn dat je lichaam nog niet klaar is om te slapen waardoor het in slaap vallen erg moeilijk gaat. Wanneer je in de ochtend de gordijnen op doet waardoor je gelijk daglicht ziet en daarna gaat ontbijten zal dit ervoor zorgen dat je een krachtig signaal afgeeft aan je biologische klok waardoor deze goed wordt gezet. Je lichaam vertelt je dat de dag is begonnen.
Wil jij ook weer goed slapen?
Natuurlijk Supplement
Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12. Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.
Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15
Wat kan je doen om beter te slapen | 10 handige tips!
Deze 10 handige tips zijn goed toe te passen in de praktijk en kan je gelijk mee beginnen.
- zorg dat je op dezelfde tijd naar bed gaat en ook weer op dezelfde tijd opstaan. Dit zet je biologische klok gelijk en zo weet jouw lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen en wakker te worden;
- een vast avondritueel zorgt voor rust en maakt je lichaam en geest klaar om naar bed te gaan. Zon avondritueel kan bestaan uit dingen klaarzetten voor de volgende dag, een wandeling, boek lezen of muziek luisteren, aan het begin van de avond in bad of onder de warme douche en nog bij voorbeeld een yoga of ademhalingsoefening te doen;
- doe liever geen powernaps als je slecht slaapt. Een powernap kan prima als je goed slaapt want dan zorgt het juist voor een oplaadmoment en leidt het tot meer productiviteit. Maar als je structureel te slecht slaapt dan zorgen de powernaps ervoor dat je de slaapdruk verlaagt en die slaapdruk heb je onder andere nodig om diep te kunnen slapen;
- zorg voor een goede slaapomgeving, dat wilt zeggen dat je slaapt in een koele en donkere slaapkamer. De temperatuur is ideaal tussen 16 en 21 graden. Je slaapkamer verduisteren is een absolute must om goed te kunnen slapen. licht zorgt namelijk voor een verminderde aanmaak van je slaaphormoon melatonine. Wanneer je de slaapkamer niet kunt verduisteren met bijvoorbeeld rolgordijnen dan is het Manta Sleep Mask een goed slaapmasker die niet alleen van zeer goede kwaliteit is maar ook 100% verduisterd door de speciale Eye covers.;
- goede ventilatie zorgt voor een betere nachtrust. Slaap niet met de verwarming aan en zet je raam op een kiertje zodat er altijd frisse lucht binnen komt;
- trap niet in de verleiding om te snoozen maar sta gelijk op als de wekker gaat. Dit is niet altijd makkelijk en vergt wat doorzettingsvermogen maar het is wel noodzakelijk. Door te snoozen ben je je hersenen voor de gek aan het houden. Doordat je weer omdraait denkt je brein er komt weer een nieuwe slaapcyclus aan, en dan gaat na de zoveel minuten de sluimerfunctie weer af en wordt je gewekt. Zo sta je juist vermoeider en gebroken op. Vind je de wekker sowieso geen fijn optie om mee wakker te worden dan is een wake-up light een heel fijn hulpmiddel die je doormiddel van het nabootsen van een zonsopgang wekt. Zo kan je de dag op een rustige en natuurlijke manier beginnen. Dit is tevens ook een fijne manier om je biologische klok goed te zetten;
- vermijd in de avond het gebruik van beeldschermen zoals je smartphone of je tablet omdat deze apparaten blauw licht afgeven en blauw licht verminderd de aanmaak van melatonine je slaaphormoon. Wanneer het niet mogelijk is omdat je bijvoorbeeld voor werk achter de computer moet zitten, dan kan je gebruik maken van een blauw licht bril zoals de Bloque bril. Deze bril blokkeert het blauwe licht compleet;
- denk aan het nemen van de juiste voeding in de avond en vermijd sneller suikers en koolhydraten. Het nemen van de juiste voeding zorgt ervoor dat het cortisolniveau daalt;
- vermijd alle dranken waar cafeïne in zit. Cafeïne blijft lang in je lichaam en zorgt ervoor dat je meer energie krijgt in plaats van een ontspannen gevoel. Daarnaast vermindert Cafeïne de slaapdruk;
- wanneer je hoofd nog te vol is en je gedachten niet tot rust komen is het belangrijk om eerst je hoofd leeg te maken voordat je naar bed gaat. Schrijf bijvoorbeeld eerst je malende gedachten op in notie of dagboekje;
- Wil jij nu ook een Wake up light? Klik dan op de knop hieronder om naar een wake up light te gaan bij bol.com. Wil je nog meer informatie over Wake up lights? Check dan onze blog:
- De 5 beste wake up ligths!
|
|
Wil je nog meer informatie over: de Bloque blauw licht bril of het Manta Sleep Mask?
- Check dan onze: Bloque blauw licht bril: Review!
- Check dan onze: Manta Sleep Mask: Review!
Manta Sleep Mask | Bloque blauw licht bril |
Wil je meer tips voor een betere nachtrust? check dan onze blog:
20 handige tips om beter te gaan slapen
Wil jij leren wat te doen om beter te slapen?
In dit artikel hebben we je uitgelegd wat het betekent om goed te slapen en wat je kan doen om beter te slapen. Wil jij na alles te hebben geprobeerd een structurele oplossing om beter te slapen die is gericht op de echt diepliggende oorzaken? En wil je hiermee aan de slag?
Dan is het SlaapBalans Traject dé oplossing voor jou. Met onze methode gaan we stap-voor-stap, in jouw eigen vertrouwde omgeving en in 7 online sessies van jou weer een goede slaper maken!
Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar het SlaapBalans Traject te gaan!
Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA
FAQ list | Wat kan je doen om beter te slapen?
Hoe kan je beter doorslapen?
Iedereen wordt wel een paar keer wakker in de nacht. Dit is normaal en meestal ook geen probleem. Vaak valt iemand binnen een paar minuten weer in slaap. Echter wordt het een ander verhaal als je niet meer in slaap kunt komen.
Dat heeft te maken met de negatieve focus die je hebt op slaap. Alle scenario's spoken door je hoofd dat je hoe dan ook moet slapen want de volgende dag moet je weer fit zijn.
Deze moeten gedachten is funest voor je nachtrust. Door die negatieve gedachten weg te halen en te focussen op positieve en rustgevend gedachten gaat dat je helpen om weer in slaap te vallen.
Hoe val je in slaap in 5 minuten?
Je kunt doormiddel van verschillende ademhalingsoefeningen in een korte tijd ontspannen raken waardoor je sneller wegzakt in slaap.
Denk aan de 4-7-8 methode of een bodyscan.
Hoe herstel je van een verstoord slaapritme?
Allereerst is het belangrijk om het verkeerde slaapritme te doorbreken.
Daarna is het belangrijk om goede slaaphygiëne toe te passen. Geef je lichaam en geest de tijd om aan een nieuw slaapritme te wennen.
Hoeveel uur diepe slaap heb je nodig?
Je doorloopt ongeveer 5 slaapcycli van 90 minuten per keer. De eerste 3 slaapcycli vormen samen de kernslaap. En juist in die kernslaap pak je de meeste diepe slaap. Zo'n anderhalf tot 2 uur.
Je brengt dus ongeveer een kwart door in de diepe slaap.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.