helemaal-niet-kunnen-slapen-wat-kan-je-er-aan-doen-header
Slaapproblemen
Bas en Jenneke
Slaapproblemen
10/14/2024
9 min
0

Helemaal niet kunnen slapen | dit is wat je eraan kan doen!

10/14/2024
9 min
0

We hebben allemaal wel eens die nachten waarin we uren naar het plafond staren en het gevoel hebben dat de slaap onbereikbaar is. Of je nu slechts één nacht slecht slaapt of dat het een terugkerend probleem is, niet kunnen slapen is niet alleen vervelend, maar kan ook je humeur, energie en productiviteit de volgende dag beïnvloeden. Maar wat zijn de oorzaken van slapeloosheid en nog belangrijker, wat kun je doen om weer beter te slapen?

Benieuwd naar hoe jij je slaap kunt verbeteren? Lees verder voor de beste tips en afbeeldingen!

Kijk hier de video van deze blog! 

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijg wij wel een kleine commissie

 

Wat is goed slaapgedrag?

Goed slapen gaat verder dan vloeibare je ogen sluiten en een paar uur rusten. Het draait om de kwaliteit van je slaap en de mate waarin je lichaam en geest herstellen.

Een goede nachtrust betekent niet alleen dat je de aanbevolen 7-9 uur slaap haalt, maar ook dat je lichaam ononderbroken door verschillende slaapfasen heen kan gaan. Diepe slaap en REM-slaap zijn essentieel voor herstel , zowel lichamelijk als mentaal. Onderbroken slaap kan je gevoel van verfrissing negatief beïnvloeden, zelfs als je denkt dat je genoeg uren hebt geslapen.

Slaapfasen en Herstel

Tijdens de nacht doorloop je drie belangrijke slaapfasen: lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap (droomfase). Elke fase speelt een cruciale rol bij het herstel van je lichaam en geest. Diepe slaap is nodig voor fysiek herstel, zoals het herstellen van spieren en het versterken van je immuunsysteem. REM-slaap is belangrijk voor het verwerken van emoties en geheugen. Een goede balans tussen deze fasen zorgt voor optimale prestaties overdag.

Hoe weet je of je goed slaapt?

Je merkt het aan hoe je je voelt bij het wakker worden: een verfrissende, energieke start van de dag is het teken van een goede nachtrust. Als je steeds moe wakker wordt, kan dit wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu of een verstoorde slaapcyclus door stress.

Oorzaken van slecht slapen

Er zijn verschillende redenen waarom je 's nachts wakker ligt, vaak een combinatie van fysieke, mentale en omgevingsfactoren. Hier zijn de meest gevaarlijke oorzaken van slapeloosheid:

  1. Stress en zorgen:      
     Wanneer je hoofd vol zit met gedachten over werk, relaties of de aanbevolen dag, kan je brein moeilijk tot roest komen. Stress verhoogt de productie van cortisol, wat zorgt voor alertheid in plaats van ontspanning.
  2. Angst voor niet-slapen: 
     De angst om weer niet te kunnen slapen, kan een vicieuze cirkel creëren en je geest verrassend wakker houden.
  3. Lichamelijke klachten:  
     chronische pijn, rugklachten of andere ongemakken kunnen het lastig maken om comfortabel in slaap te vallen.
  4. Mentale gezondheidsproblemen: 
     Depressie of angst kunnen invloed hebben op je slaap, vooral negatieve gedachten je 's nachts achtervolgen.
  5. Verstoorde biologische klok:  
     Werken in ploegendiensten of onregelmatige slaapschema's kunnen je slaap-waakritme.
  6. Omgevingsfactoren: 
     Te veel licht, geluid of een ongemakkelijke temperatuur kunnen je slaap beïnvloed.
  7. Hormonale veranderingen bij vrouwen:  
     Menstruatie, zwangerschap of de menopauze kunnen hormonale schommelingen veroorzaken die slaapproblemen veroorzaken.
  8. Verkeerde levensstijl: 
     Cafeïne, alcohol, zware maaltijden voor het slapen gaan en te veel schermtijd kunnen je slaap negatief beïnvloeden.

Slaap jij nou ook slecht en wil je weten je weten hoe jouw slaap ervoor staat? Klik op de knop hieronder om naar de  GRATIS SlaapTest  te gaan!  


Ga direct naar de GRATIS SlaapTest


Gevolgen van slecht slapen

Het is algemeen bekend dat slaap essentieel is voor je gezondheid, maar wat gebeurt er feitelijk als je onvoldoende slaap? De gevolgen van slaaptekort kunnen zowel kort- als langetermijneffecten hebben:

  1. enorme concentratie en productiviteit:      
     Slechte slaap maakt het lastig om je te pijnlijk, nemen te nemen en problemen op te lossen.
  2. Slechtere stemming en prikkelbaarheid:      
     Je hebt minder geduld en krachtige prikkelbaarheid.
  3. Verminderde weerstand:      
     Je immuunsysteem werkt minder effectief zonder voldoende slaap, waardoor je kansrijkder wordt voor ziekten.
  4. Gewichtstoename:      
     Slechte slaap beïnvloedde de hormonen die je veroorzaakte, wat leidt tot een versterkte kans op overeten en gewichtstoename.
  5. Geheugenproblemen:      
     Slaap helpt je delen te verwerken. Slechte slaap verstoort dit proces, wat kan leiden tot geheugenverlies.
  6. Grotere kans op ongelukken:      
     Vermoeidheid vermindert je reactietijd en alertheid, wat gevaarlijk kan zijn, vooral in het verkeer.
  7. Verstoorde hormonale balans:      
     Slechte slaap kan leiden tot een onbalans in stresshormonen en belangrijke andere belangrijke hormonale.
  8. Slechtere huid en veroudering:      
     Slaap is cruciaal voor het herstel van je huid. Gebrek aan slaap kan leiden tot een doffe teint, donkere kringen en veroudering.
  9. Emotionele instabiliteit:      
     Chronisch slaaptekort kan leiden tot angst en depressie, omdat je brein niet de kans krijgt om emoties goed te verwerken.
Wil je nu meer weten over goede slaap? Bekijk dan onze blog:


Wat kun je doen tegen slapeloosheid?

Nu je weet wat je slapeloosheid zou kunnen veroorzaken, is het tijd om te kijken naar wat je kunt doen om het probleem aan te pakken. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunnen helpen om weer goed te slapen.

Er zijn verschillende mogelijkheden die je kunt gaan onderzoeken. Zo kan je proberen om het zelf op te lossen door bijvoorbeeld: een boek te lezen of een cursus te volgen. Daarnaast kan je een   slaapcoach   inschakelen of een bezoek brengen aan de huisarts. De slaapcoach van de huisarts zal dan kijken welke achterliggende oorzaken er zijn waardoor je niet slaapt en aan de hand daarvan een behandelplan opstellen.

Je huisarts kan een kortdurend slaapmiddel voorschrijven om de vicieuze cirkel te doorbreken, maar zal dit voor een hele korte periode doen en daarna aan de slag gaan om de oorzaak te ontdekken om zo weer een gezond slaappatroon te creëren.

De huisarts kan ook doorverwijzen naar een slaapcentrum waar ze gespecialiseerd zijn in het onderzoeken van uw slaapgedrag. Door verschillende onderzoekers te doen komen ze erachter of je een slaapprobleem hebt en wat je daar aan kan doen. Het kan voorkomen dat jouw beeld over het niet slapen niet klopt. Misschien krijg je meer slaap dan je zelf denkt.

Bovendien kan het helpen om te praten met een psycholoog als je bijvoorbeeld veel angst hebt om te gaan slapen. Een techniek die daarbij vaak wordt ingezet is cognitieve gedragstherapie  .

Deze therapie richt zich op je denkpatronen het leert je om anders tegen verdachte situaties aan te kijken en er anders mee te gaan. Cognitieve gedragstherapie beïnvloed dus je gedrag, gedachten en gevoel. Door op een andere manier tegen een situatie aan te kijken verandert je gevoel en uiteindelijk je gedrag.

Als je moeite hebt om je angst voor het slapen aan te pakken, kan ons e-book 'De Ultieme Gids om je Angst voor het Slapen te Overwinnen' precies wat je nodig hebt. In dit e-book delen we effectieve strategieën en praktische oefeningen die je helpen om je angst te verminderen en weer rustig in slaap te vallen. Download het nu en zet de eerste stap naar een rustige nachtrust!


Gratis downloaden

Deze 10 handige tips voor een goede nachtrust!

  1. Stel een vaste slaaproutine in:  
    Consistentie is de sleutel als het gaat om slapen. elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Je lichaam zal uiteindelijk een enorm ritme ontwikkelen en het praktisch vinden om in slaap te vallen;
  2. Creëer een rustgevende slaapomgeving:  
    Je slaapkamer zou een rustige en ontspannende plek moeten zijn. Denk aan verduisterende gordijnen of een slaapmasker om licht buiten te houden, het verkleinen van de temperatuur tot een koele 16-21 graden, en het gebruik van oordopjes van een witte ruis-machine als je als laatste geluid hebt. Maak van je bed een plek die uitsluitend bedoeld is om te slapen en voor seks. Werken, tv-kijken of scrollen door sociale media zou je beter ergens anders kunnen doen;
  3. Beperkte schermtijd voor het slapengaan:  
    Probeer minimaal een uur voor het slapengaan schermen te vermijden. Je brein krijgt teveel prikkels te verwerken waardoor in slapen vallen lastiger gaat. Daarnaast kun je je schermen vervangen door andere ontspannende activiteiten, zoals een boek lezen, muziek luisteren of een meditatie doen. Op deze manier zorg je ervoor dat je brein van actief naar ontspanning gaat. Voor sommigen werkt het juist wel om nog even te scrollen op je telefoon, zet dan wel de donkermodus aan en doe iets ontspannends;
  4. Regelmatig bewegen zoals:  
    Wandelen of krachttraining heeft een positief effect op je slaap. echter een intensief sporten vlak voor het slapengaan te vermijden, wil dat juist een stimulerend effect hebben. Vroege ochtendsessies met sporten later in de middag zijn vaak het meest gunstig voor je slaap. Dit is voor iedereen verschillend;
  5. Pas op met wat je eet en drinkt:  
    Voedingsmiddelen en oplosmiddelen kunnen een directe invloed hebben op je slaap. Vermijd cafeïne en suiker later op de dag, en wees ook voorzichtig met alcohol . Hoewel een glaasje wijn je misschien slaperig maakt, kan alcohol de slaapkwaliteit grotendeels verminderen. Eet ook geen zware maaltijden vlak voor het slapengaan, maar kies liever voor een lichte snack als je trek hebt;
  6. Probeer niet de strijd aan te gaan met jezelf dat je moet slapen:  
    Dat zal een averechts effect hebben. Probeer vertrouwen te hebben in jezelf en in je slaap. Wanneer het echt niet lukt om te slapen en je blijft maar woelen en draaien, stap dan uit bed en ga zelfs wat anders doen. Bij voorkeur een rustige activiteit bij gedimd en zacht licht. sfeervol je weer slaperig voelt stap je het bed in;
  7. Vermijd dutjes overdag:  
    Hoe verleidelijk een middagdutje ook is, het kan je natuurlijke slaapcyclus verminderen. Als je echt niet zonder kan, houd je dutjes dan kort (20 minuten) en niet te laat op de dag. Op deze manier zorg je nog voor voldoende slaapdruk en kom je dat je 's avonds klaarwakker in bed ligt;
  8. Als stress en piekeren de boosdoeners zijn:  
    Kan het helpen om manieren te vinden om je geest te gebruiken voor het slapengaan. Het bijhouden van een dagboek kan goed helpen om je gedachten te ordenen en te ontspannen;
  9. Voer elke avond een rustgevend ritueel uit:  
    Zoals een warm bad of douche nemen aan het begin van de avond, een boek lezen, of alvast spullen klaar leggen voor de volgende ochtend. Een avondritueel helpt om de dag af te schakelen en je brein krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen;
  10. Ontspanningsoefeningen zoals:  
    ademhalingsoefeningen, slaapmeditaties of mindfulness die je helpen om je gedachten los te laten en tot roest te komen.

Benieuwd naar een goed slaapmasker? Het Manta Slaapmasker verduisterd 100%. Lees hier onze systematische review.


manta-sleep-mask-1-1


Ga Direct naar de Geheime kortingspagina


Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement aan Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van de  natuur aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12. Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.   


Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 


Benieuwd naar nog meer tips om jouw slaapproblemen op te lossen? Bekijk dan ons artikel:


Slaapproblemen oplossen!

  • Conclusie:

    Goede slaap is essentieel voor je volledige gezondheid en welzijn. Als je moeite hebt met slapen, kan het nuttig zijn om een slaapcoach te raadplegen of je huisarts te bezoeken om onderliggende oorzaken te onderzoeken. Met de juiste aanpak en strategieën kun je je slaapkwaliteit verbeteren.

    Wil jij ook weer beter slapen? Bekijk dan onze Start met Beter Slapen cursus voor praktische tips en begeleiding om je slaap te verbeteren!

     

    Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het  Start met beter slapen cursus  te gaan!


    Start met beter slapen cursus


    Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


    FAQ list | Helemaal niet kunnen slapen

    Wat te doen tegen woelen en draaien in bed?

    Als je blijft woelen en draaien en je kunt niet een fijne slaaphouding vinden, dan kan het zijn dat je op een matras ligt die jou niet goed ondersteunt.
    Als je blijft woelen omdat je niet in slaap kan vallen dan is het juist goed om dit te accepteren en niet te vechten hier tegen. Sta even op uit bed en ga iets anders doen. Bij voorkeur een rustige activiteit bij gedimd licht. Als je slaperig wordt stap je weer in bed.

    Wat helpt om te kunnen doorslapen?

    Het helpt om de juiste slaaphygiëne toe te passen. Alles wat je overdag doet heeft namelijk invloed op de nacht. Door daar bij stil te staan zorg je ervoor dat je bioritme in balans komt.


    Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit woord gewaardeerd.

     pijl-omlaag



Reacties
Categorieën