Slaapstoornissen-en-hun-symptomen
Slaapstoornissen
Bas en Jenneke
Slaapstoornissen
11/20/2023
11 min
0

Slaapstoornissen | Wat je moet weten & hoe je ermee omgaat!

11/20/2023
11 min
0

Wat is de oorzaak van slaapstoornissen

Slecht slapen is iets waar veel mensen mee worstelen, maar vaak wordt er niet openlijk over gesproken. Hierdoor lijkt het misschien alsof bijna iedereen goed slaapt, maar de realiteit is anders. Goed slapen is absoluut niet vanzelfsprekend.

Iedereen ervaart wel eens een paar nachten slecht slapen, bijvoorbeeld door stress of een drukke periode. Onvoldoende en slecht slapen heeft enorme invloed op je dagelijkse leven. Het lukt je dan gewoonweg niet meer om de dag door te komen, laat staan dat je nog productief bent. Het heeft impact op je thuissituatie, werk en je sociale leven. Die slaapproblemen kan je dan meestal oplossen door een verandering in leefstijl.

Maar wanneer je langere tijd slecht slaapt, heeft dit een aanzienlijke invloed op je dagelijks leven. Moeite om de dag door te komen, verminderde productiviteit en sociale ongemakken zijn vaak het gevolg van slaaptekort. Als je vaker dan 3 keer in de week en langer dan 3 maanden slecht slaapt spreek je van een slaapstoornis. Het is belangrijk om te begrijpen wat een slaapstoornis precies is en welke oplossingen er zijn om je slaap te verbeteren.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over slaapstoornissen: de symptomen, oorzaken en wat je kunt doen om weer goed te slapen.

Kijk hier de video van deze blog! 

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

 

Wat is een slaapstoornis?

Een slaapstoornis is een langdurig probleem met slapen. Wanneer je minstens drie nachten per week slecht slaapt, en dit meer dan drie maanden aanhoudt, wordt er gesproken van een slaapstoornis. Het beïnvloedt je dagelijks functioneren en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Je hebt dus moeite om je dagelijkse bezigheden op een juiste manier uit te voeren. Bij een slaapstoornis slaap je te weinig of juist te veel. Ook kan er ongewoon gedrag plaatsvinden tijdens de slaap zoals: slaapwandelen of tandenknarsen.

De meest voorkomende symptomen van een slaapstoornis zijn:

        Moeheid en slaperigheid overdag

        Moeite met in slaap vallen of doorslapen

        Slecht slapen ondanks het krijgen van voldoende uren slaap

        Vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen

 

Slaapstoornissen komen vaak voor bij volwassenen, maar ook kinderen kunnen ermee te maken krijgen. Wist je dat vrouwen twee keer zoveel last van slaapproblemen hebben dan mannen? Bovendien nemen slaapstoornissen vaak toe naarmate je ouder wordt.

Slaapstoornissen kunnen een primair of een secundair karakter hebben. Wanneer een slaapstoornis primair is dan is er geen sprake van een lichamelijk of psychisch probleem. Terwijl er bij secundaire stoornissen juist wel sprake is van een lichamelijk probleem, zoals bijvoorbeeld: reuma of kanker wat (veel) pijn geeft. Bij een psychisch probleem kan je denken aan angst of depressie, daarbij ben je minder waakzaam en alert.

Soorten Slaapstoornissen en Symptomen

1. Insomnie (Slapeloosheid):
Insomnie kan worden onderverdeeld in acute en chronische slapeloosheid. Als de klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische slapeloosheid. De symptomen zijn onder andere:

        Moeite met in slaap vallen

        Vaak wakker worden in de nacht

        Te vroeg wakker worden in de ochtend

2. Hypersomnie:
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij je overdag extreem slaperig bent, ondanks dat je ’s nachts voldoende slaap krijgt. De symptomen zijn:

        Overdag in slaap vallen, zelfs na een nacht van negen uur slaap

        Moeite met wakker worden na het slapen

        Narcolepsie (plotselinge slaapaanvallen)

3. Parasomnie:
Parasomnie is een slaapstoornis waarbij je ongewoon gedrag vertoont tijdens de slaap, zoals:

        Slaapwandelen: Het bed verlaten en rondlopen zonder je er bewust van te zijn

        Nachtangst (Pavor Nocturnus): Het plotseling wakker worden in paniek, vaak gepaard met schreeuwen, gillen of zweten

        Nachtmerries: Dromen die angstige of verontrustende scenario’s bevatten, zoals achtervolgingen of vallen

        Tandenknarsen (Bruxisme): Het schurend geluid van tanden die over elkaar heen worden gewreven, vaak gepaard met kaakpijn

4. Ademhalingsstoornissen:
Slaapapneu is de meest voorkomende ademhalingsstoornis. Bij slaapapneu stopt je ademhaling meerdere keren per nacht. De symptomen zijn:

        Luid snurken

        Overdag slaperigheid

        Hoofdpijn en geïrriteerdheid

        Niet uitgerust wakker worden

5. Circadiane Ritmestoornis:
Een verstoring in je biologische klok kan leiden tot moeilijkheden met slapen en wakker worden. Dit komt vaak voor bij mensen die werken in ploegendiensten of die last hebben van jetlag.

6. Restless Leg Syndroom (RLS):
RLS veroorzaakt een oncontroleerbare drang om de benen te bewegen. Het gevoel is vaak branderig of jeukend en kan alleen verdwijnen door te bewegen.


Wil je meer weten over slapeloosheid? Check dan onze blog: 


De 15 beste tips voor slapeloosheid!

insomnia

Wat zijn de Oorzaken van Slaapstoornissen?

Slaapstoornissen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt:

  • Stress en angst: Piekeren en zorgen kunnen je lichaam in een staat van alertheid houden, waardoor slapen moeilijk wordt.
  •  Leefstijlkeuzes: Te veel cafeïne, alcohol of een onregelmatig slaap-waakritme kan je slaap beïnvloeden.
  •  Gezondheidsproblemen: Aandoeningen zoals slaapapneu, hart- en vaatziekten, of hormonale stoornissen kunnen leiden tot slaapstoornissen.
  • Veranderingen in de levensomstandigheden: Een traumatische ervaring, zoals een scheiding of verlies, kan de slaap verstoren.
  • Medicatie: Sommige medicijnen beïnvloeden je slaapgedrag, waardoor je moeite hebt om goed te slapen.

Wat zijn de gevolgen van een slaapstoornis?

De gevolgen van een slaapstoornis kunnen erg ingrijpend zijn voor zowel de korte als lange termijn. 

Op de korte termijn kan je deze gevolgen ervaren:

  • hoofdpijn;
  • moeheid;
  • korter lontje;
  • futloos zijn;
  • minder concentratievermogen.

Op de lange termijn zullen de gevolgen een enorme impact hebben op je gezondheid namelijk:

  • stemmingswisselingen;
  • een slechter geheugen;
  • een verminderede alert en waakzaamheid wat de kans op ongelukken kan vergroten;
  • meer kans op depressie;
  • verhoogde kans op dementie;
  • meer kans op hart- en vaatziekten;
  • een grote kans op diabetes 2;
  • obesitas.

Wat Kun je Doen Tegen Slaapstoornissen?

Als je last hebt van slaapstoornissen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je slaap te verbeteren. Hier zijn enkele strategieën:

  1. Slaapdagboek bijhouden: Door een slaapdagboek bij te houden, krijg je inzicht in je slaappatroon en kun je verbeterpunten ontdekken.
  2. Verbeter je slaaphygiëne: Zorg voor een consistent slaap-waakritme, een rustige slaapomgeving en vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol vlak voor het slapen.
  3. Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Deze therapie helpt je om negatieve gedachten en gedragspatronen rond slaap te veranderen.
  4. Medische hulp zoeken: Als je slaapstoornissen aanhouden, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Soms is verdere diagnose en behandeling nodig.

wat-kun-je-doen-tegen-een-slaapstoornis-header

Wat kun je doen tegen een slaapstoornissen?

Als je last hebt van slaapstoornissen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je slaap te verbeteren. Hier zijn enkele strategieën:

  1. Medische hulp zoeken:
    Als je last hebt van slaapproblemen is het verstandig om op zoek te gaan naar een slaapcoach. Samen kan je er dan achter komen wat de oorzaak is en aan de hand daarvan een plan van aanpak maken. Wanneer de slaapcoach een vermoeden heeft van een slaapstoornis en /of de klachten zeer hevig zijn kan de slaapcoach je doorverwijzen naar de huisarts of naar een slaapcentrum. Bij het slaapcentrum zullen ze met verschillende onderzoeken en metingen een goed beeld kunnen vormen van je slaapgedrag. Aan de hand daarvan kan een behandelplan worden opgesteld;
    • Helaas wordt er door de huisarts soms te snel (slaap)medicatie voorgeschreven. Echter nemen de medicijnen niet de oorzaak van je slaapstoornis weg. Wel zal je er in het begin beter door slapen. Het vervelende van die medicijnen is dat ze erg verslavend werken en er steeds meer van nodig zal hebben voor het zelfde resultaat. Daarnaast is er kans op een aantal bijwerkingen. 
  2. Slaapdagboek bijhouden:
    het kan handig zijn om een slaapdagboek bij te houden, zodat je inzicht krijgt in je slaapgedrag. Gedurende een periode hou je iedere dag bij hoe laat je naar bed gaat, hoe vaak je wakker wordt in de nacht en hoe laat je in de ochtend wakker wordt. Ook hou je overdag bij hoeveel cafeïne je inneemt. Op deze manier krijg je inzicht in je slaappatroon en kan je zien op welke punten je kan verbeteren zodat je weer een goede nachtrust terug kunt krijgen;
  3. Verandering van levensstijl:
    vaak kan er door een verandering in levensstijl al verandering plaats vinden in jouw slaappatroon. De voorbereiding van een goede nachtrust begint namelijk al op de dag. Door goede slaaphygiëne toe te passen en op je voeding en beweging te letten zal je slaappatroon veranderen;
  4.  Cognitieve gedragstherapie (CGT)
    cognitieve gedragstherapie is een therapie die erg effectief is als je last hebt van een slaapstoornis. Bij cognitieve gedragstherapie wordt gedragstherapie en gesprekstherapie gecombineerd. Deze therapie richt zich op je denkpatronen, het leert je om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Deze vorm van therapie beïnvloedt je gedrag, gedachten en gevoel. Door op een andere manier tegen een situatie aan te kijken verandert je gevoel en uiteindelijk dus je gedrag; 
  5. chronotherapie en lichttherapie:
    chronotherapie en lichttherapie kunnen goed helpen bij een Circadiane ritme stoornis. Bij deze slaapstoornis is de biologische klok ontregeld. Met chronotherapie verplaats je dagelijks de slaap- en waaktijden door later naar bed te gaan en ook weer later op te staan. Hier ga je mee door tot je slaap-waakritme weer normaal is. Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van helder kunstlicht dat je kan vergelijken met daglicht. 

 

19 tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren!

Deze tips kan je gelijk toepassen in de praktijk om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.  

  1. Zorg voor voldoende daglicht overdag:
    Daglicht bevordert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
  2. Houd een slaapdagboek bij:
    Schrijf op hoe laat je naar bed gaat, hoe vaak je wakker wordt en hoe laat je opstaat. Dit geeft inzicht in je slaappatroon.
  3. Zorg voor een goed slaap-waakritme: 
    Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op om je biologische klok goed af te stemmen.
  4. Heb een vast avondritueel: 
    Dit helpt je af te schakelen van de dag. Denk aan wandelen, lezen of een warm bad een uur voor het slapen.
  5. Zorg voor voldoende beweging overdag:
    Beweging helpt bij een goede nachtrust, maar vermijd intensieve sporten vlak voor het slapen.
  6. Beperk het kijken op beeldschermen voor het slapen: 
    Het felle (blauwe) licht van schermen verstoort je slaappatroon, probeer daarom je schermtijd te verminderen voor het slapen of zet de 'donker' modus aan. Soms kan het kijken op schermen juist ook rustgevend werken. Let wel op dat je niet vlak voor het slapen gaan nog naar spannende films kijkt, of je mail doet. Dit om 'stress' te voorkomen.
  7. Creëer een optimale slaapomgeving:
    Een donkere, koele kamer (16-21 graden) is ideaal voor een goede nachtrust. Gebruik een slaapmasker als je kamer niet goed verduisterd kan worden. Het Manta Sleep Mask is een absolute aanrader.
  8. Gebruik een wake-up light: 
    Dit helpt niet alleen bij het wakker worden, maar ook bij het in slaap vallen door een nagebootste zonsopgang en -ondergang.
  9. Beperk je cafeïne-inname: 
    Probeer koffie alleen ’s ochtends te drinken, omdat cafeïne de slaapdruk vermindert en je nacht verstoort.
  10. Vermijd stress: 
    Stress heeft een negatieve invloed op je slaap. Ontspan voordat je naar bed gaat met bijvoorbeeld een avondritueel.
  11. Maak tijd om te piekeren overdag: 
    Piekeren in bed verstoort je slaap. Reserveer een moment overdag om je zorgen van je af te schrijven.
  12. Eet geen zware maaltijden voor het slapen: 
    Te veel eten kan je slaap verstoren. Kies een lichte snack met tryptofaan (zoals een banaan of een handvol noten) voor het slapen.
  13. Let op je matras en kussen: 
    Zorg voor een comfortabel matras en kussen die bij je slaaphouding passen.
  14. Zorg voor een goed geventileerde kamer:
    Zet een raam op een kiertje om de luchtkwaliteit in je slaapkamer te verbeteren.
  15. Houd de slaapkamer alleen voor slapen en seks: 
    Gebruik de slaapkamer niet als werk- of sportruimte. Dit helpt je brein om het bed te associëren met ontspanning.
  16. Forceer jezelf niet om te slapen: 
    Als je niet kunt slapen, sta dan even op en doe een rustige activiteit met gedimd licht. Ga pas terug naar bed als je slaperig bent.
  17. Denk positief over je slaap: 
    Vermijd negatieve gedachten zoals “Ik ga toch niet slapen.” Focus in plaats daarvan op hoe fijn je bed is en hoe je snel in slaap zult vallen.
  18. Probeer yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen:
    Deze technieken kunnen je helpen ontspannen en je slaap te verbeteren.
  19. Probeer de 4-7-8 ademhalingsoefening: 
    Adem 4 seconden in door je neus, houd je adem 7 seconden vast en adem in 8 seconden uit door je mond. Herhaal dit tot je in slaap valt.

Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask, wake up light, hoofdkussens of matras? Klik dan op één van de onderstaande links.

Ben jij benieuwd naar het Manta Sleep Mask? Check deze dan hieronder!


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Ben je nu benieuwd naar een wake up light? Check dan hieronder de wake up light 's van Philips!


   

   

   

   

Wil jij nu meer handvatten voor een goede nachtrust? 

Nu je alles weet over slaapstoornissen, hun symptomen en wat je eraan kunt doen, ben je klaar om de controle over je slaap terug te krijgen. Wil je leren hoe je op een natuurlijke manier je slaapkwaliteit kunt verbeteren?

Onze Start met Beter Slapen Cursus is dé oplossing! Leer stap voor stap hoe je een gezonde slaaproutine opbouwt. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools die je nodig hebt voor een betere nachtrust.

 

Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!


Start met beter slapen cursus


Ga DIRECT naar de Cursus


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.  

arrow-down

Reacties
Categorieën