
Wellicht is het herkenbaar dat je te vroeg wakker wordt en moeite hebt om weer in slaap te vallen? Dit is een veelvoorkomend probleem, en het kan je zowel fysiek als mentaal uitputten.
Je wordt te vroeg wakker en je staat moe en gebroken op. Als je veel te vroeg wakker wordt en het lukt je niet meer om in slaap te komen geeft dat veel frustratie. Doordat je op dat moment wakkere dingen gaat ondernemen zoals tv kijken of uit bed gaan om iets te eten of te drinken zorg je er op die manier voor dat je brein denkt dat de dag is begonnen.
Wat tot gevolg heeft dat je daarna vaak weer moe wordt en misschien nog in slaap valt. Maar dan gaat de wekker alweer en moet je eruit. Conclusie: je staat moe en gebroken op en dat voel je de hele dag.
In dit artikel duiken we in de oorzaken van vroeg wakker worden, de invloed op je slaapkwaliteit en geven we 10 praktische tips die je helpen om beter te slapen.
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Oorzaken van vroeg wakker worden: Wat speelt er achter de schermen?
Het is niet ongewoon om midden in de nacht of vroeg in de ochtend wakker te worden. Vaak zorgt dit voor frustratie, vooral als je niet meer in slaap kunt vallen. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Er zijn verschillende oorzaken die hierbij een rol kunnen spelen.
Te vroeg wakker worden komt bij veel mensen voor.
1. Je Circadiaans Ritme en Leeftijd:
Bij oudere volwassenen komt het vaak voor dat het circadiaanse ritme – de interne biologische klok – verandert. Dit zorgt ervoor dat ze ’s nachts vaker wakker worden en mogelijk weer even in slaap vallen. Doordat de diepe non-REM-slaap vermindert, kan de slaap minder herstellend zijn.
2. Slapeloosheid en Stress:
Stress is een belangrijke oorzaak van slapeloosheid. Als je last hebt van piekeren of je zorgen over de volgende dag je slaap verstoren, kan dit leiden tot vroeg wakker worden. Je lichaam is dan al in een verhoogde staat van alertheid, waardoor je wakker wordt voordat het tijd is om op te staan.
3. Hormonale Veranderingen en Slaapstoornissen:
Bij vrouwen kunnen hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze, leiden tot verstoringen in de slaap. Bij mannen kunnen urinewegproblemen ook de slaap beïnvloeden. Bovendien kan slaapapneu, een aandoening waarbij je ademhaling tijdelijk stopt tijdens de slaap, zorgen voor een onrustige nachtrust.
4. Verstoord Slaapritme door Baby’s of Partners:
Een ander veelvoorkomend probleem is een verstoord slaapritme door een baby die ’s nachts gevoed moet worden, of een partner die vroeg opstaat en geluid maakt. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam zich aanpast aan deze onregelmatige slaapmomenten, wat leidt tot vroeg wakker worden, zelfs als je baby of partner niet meer wakker is.
Wat gebeurt er met je slaap wanneer je te vroeg wakker wordt?
Slaap bestaat uit verschillende fasen, die samen een slaapcyclus vormen. De kwaliteit van je slaap wordt vaak bepaald door hoeveel tijd je in de diepe slaap en REM-slaap doorbrengt. De eerste 3 slaapcycli (eerste 4 tot 5 uur van je slaap) vormen samen de Kernslaap.
Als je dus de eerste uren van de avond en nacht je slaap pakt, heb je goed je diepe slaap en een deel van de REM-slaap te pakken, waarin je het meeste fysiek en mentaal herstelt. Deze fasen zijn namelijk in de eerste uren het langst.
Maar wat gebeurt er wanneer je vroeg wakker wordt?
Naarmate de nacht vordert zal de lichte slaapfase toenemen. Het is niet ideaal om zo vroeg wakker te worden voor je geest die dan nog bezig is om de informatie en gebeurtenissen van de dag te verwerken. Maar je hebt aan het begin van je slaap je diepe slaap en een groot gedeelte van de REM-slaap gehad en dus heeft je geest al het één en ander verwerkt en heeft je lichaam zijn fysieke herstel ook gehad. Wat je dus mist als je te vroeg wakker wordt is eigenlijk net dat laatste beetje verwerking.
Slaapfasen en hun effect op je herstel:
➡️ Fase 1 de sluimerfase: is een overgangsfase van wakker zijn naar slapen;
➡️ Fase 2 de lichte slaapfase: in deze fase kan je nog gemakkelijk wakker worden van geluiden om je heen
➡️ Fase 3 de diepe slaapfase: die gekenmerkt wordt doordat je in deze fase diep slaapt waarin je fysiek herstelt
➡️ Fase 4 de REM- slaap fase ook wel droom slaapfase genoemd: In deze fase maken je ogen snelle bewegingen heen en weer (Rapid Eye Movement) in deze fase zijn je hersenen erg actief en droom je veel. Dit doe je om zo alle gebeurtenissen en informatie van de dag te verwerken.
10 effectieve tips om te voorkomen dat je vroeg wakker wordt
Heb jij last van vroeg wakker worden? Maak je geen zorgen! Er zijn verschillende manieren om dit patroon te doorbreken en weer in een gezonde slaaproutine te komen. Hier zijn 10 handige tips:
- Kijk niet op de klok:
Het is verleidelijk om te kijken hoe laat het is, maar dit zorgt alleen maar voor frustratie en stress. Zet je wekker buiten bereik en focus je op slapen, niet op de tijd. - Beperk je Inname van vocht ’s avonds:
Te veel drinken voor het slapen kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt om naar de wc te gaan. Probeer je waterinname in de avond te beperken. - Verlichting vermijden bij nachtbezoeken:
Als je ’s nachts naar de wc moet, vermijd dan het aansteken van lichten. Dit helpt je om snel weer in slaap te vallen. - Creëer een slaapomgeving die alleen voor slapen is:
Je bed moet een plek zijn voor slaap, niet voor andere activiteiten zoals tv kijken of werken. Zorg ervoor dat je je bed associeert met rust. - Gebruik oordopjes of een slaapmasker:
Geluiden van buitenaf of van je partner kunnen je slaap verstoren. Oordopjes of een goed slaapmasker kunnen helpen om een rustige en donkere omgeving te creëren. - Focus je op je ademhaling:
Als je wakker wordt, probeer dan niet aan andere dingen te denken. Richt je aandacht op je ademhaling. Dit kalmeert je geest en helpt je weer in slaap te vallen. - Maak een slaaplijstje:
Als je ’s nachts wakker wordt en aan allerlei dingen moet denken, kan het helpen om een lijstje te maken van dingen die je niet mag vergeten. Dit helpt je geest te ontspannen en de zorgen los te laten. - Vermijd slaapmiddelgebruik:
Het gebruik van slaapmiddelen kan je slaap verstoren op de lange termijn. Probeer natuurlijke methoden zoals ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken. - Slaaprituelen en een regelmatige bedtijd:
Stel een consistente bedtijd in en volg een ontspannend slaapritueel. Dit helpt je lichaam en geest om zich voor te bereiden op slaap. - Zorg voor een goed matras:
Een matras die niet goed ondersteunt, kan je slaapkwaliteit beïnvloeden. Investeer in een matras die past bij jouw slaapbehoeften.
Benieuwd naar nog meer tips om jouw slaapproblemen te kunnen oplossen? Check dan ons artikel:
Ben je benieuwd naar wat een goed matras voor jou kunnen zijn? Check dan ons artikel:
- Beste matrassen!
Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze:
- Manta Sleep Mask: Review!
Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA
Wil jij eindelijk af van vroeg wakker worden?
Als je bereid bent om te investeren in een betere nachtrust, kunnen de bovenstaande tips je helpen. Maar als je echt wilt begrijpen waarom je vroeg wakker wordt en hoe je dit structureel kunt veranderen, dan is onze Start met Beter Slapen Cursus dé oplossing voor jou.
In deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren en je nachtrust kunt optimaliseren. Geen eindeloze nachten draaien en woelen meer – wij geven je de tools die je nodig hebt om je slaaproutine een boost te geven en eindelijk afscheid te nemen van dat vervelende vroeg wakker worden.
Start vandaag met de cursus en geef jezelf de gift van een betere nachtrust!
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
FAQ list | Vroeg wakker worden?
Hoe doorbreek je vroeg wakker worden?
Om het patroon van vroeg wakker worden te doorbreken is het van belang dat je geen betekenis meer geeft aan het wakkere moment. Dus niets iets actiefs doen of heel erg nadenken. Wordt je wakker hou je moment dan zo kort en onbenullig mogelijk. Op deze manier kan je het patroon van vroeg wakker worden doorbreken. Essentieel is om vol te houden. Het patroon doorbreken duurt langer dan een paar dagen.
Hoe val je weer in slaap als je wakker bent geworden?
Het is belangrijk dat je zorgt dat op het moment dat je wakker bent niet dingen gaat doen die je brein gaat associëren aan wakker zijn. Het is nu slaaptijd. Probeer je geest leeg te maken en je te concentreren op bijvoorbeeld je ademhaling.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.