SlaapBalans-Header
Slapen algemeen
Bas en Jenneke
Slapen algemeen
02/17/2023
6 min
0

Snel in slaap vallen | Hoe doe je dat?

02/17/2023
6 min
0

Snel in slaap vallen, Lukt het niet om snel in slaap te vallen en blijf je maar naar het plafond staren? Dit is vaak geen eenmalig probleem, maar een terugkerend scenario. Stress, angst en zorgen zijn veelvoorkomende oorzaken van slapeloosheid. Als je niet goed kunt ontspannen en blijft piekeren, wordt het lastig om in slaap te vallen, wat kan leiden tot een vicieuze cirkel van slechte slaap.

Niet snel in slaap vallen is erg frustrerend, vooral als je moe bent, maar de slaap gewoon niet kunt vatten. Benieuwd wat je precies kunt doen om sneller in slaap te vallen? Lees dan verder!


Kijk hier de video van deze blog!


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is een goede nachtrust?

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Volwassenen hebben gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. De exacte hoeveelheid slaap varieert per persoon, maar naast voldoende uren slaap, is de kwaliteit van slaap ook cruciaal.

De kwaliteit van je slaap hangt sterk af van de zogenaamde kernslaap, die plaatsvindt tijdens de eerste 3 slaapcycli. Elke slaapcyclus bestaat uit vier fasen: de sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en de REM-slaap (droomslaap). In de kernslaap vinden zowel diepe slaap als een groot deel van de REM-slaap plaats, en deze zijn essentieel voor een goede nachtrust.

Als je wakker wordt met een uitgerust gevoel en voldoende energie hebt gedurende de dag, betekent dit dat je slaapkwaliteit optimaal is. Slaap speelt een belangrijke rol in zowel fysiek herstel als het verwerken van de gebeurtenissen van de dag.

Wil jij direct beginnen met het verbeteren van jouw nachtrust? klik dan op de knop hieronder en download GRATIS het e-book!



Gratis Download

Hoeveel slaap heb je nodig?

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt per leeftijd. Baby’s hebben meer slaap nodig dan tieners, en naarmate je ouder wordt, heb je minder slaap nodig. Volwassenen hebben gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap nodig, maar het is mogelijk om je goed te voelen met slechts 6 uur slaap, zolang je uitgerust wakker wordt. uitgerust wakker worden is een goede richtlijn.

In deze tabel zie je hoeveel slaap je gemiddeld per leeftijdsfase nodig hebt:

Categorie
Leeftijdsfase
Slaapduur
Pasgeboren
0-3 maanden
16-18 uur
Baby
3-12 maanden
14-15 uur
Dreumes
1-2 jaar
11-14 uur
Peuter
2-4 jaar
12-14 uur
Kleuter
4-6 jaar
10-13 uur
Schoolgaand kind
6-12 jaar
9-11 uur
Tiener
12-16 jaar
8-10 uur
Jong volwassenen
16-21 jaar
7-9 uur
Volwassenen
21-65 jaar
7-9 uur
Senior
65+ jaar
7-8 uur


kikker-ligt-in-bed


Hoelang duurt het voordat je in slaap valt?

Het is normaal om 10 tot 20 minuten nodig te hebben om in slaap te vallen. Als je langer dan een uur wakker ligt, kan dit een teken zijn dat er iets anders speelt, zoals stress of onregelmatige slaapgewoonten.

Veel voorkomende oorzaken van slaapproblemen zijn onder andere slechte slaapgewoonten en overmatige blootstelling aan fel licht, wat ervoor zorgt dat de melatonine-productie in je lichaam wordt verstoord.

Factoren die van invloed zijn op je nachtrust

Naast de hoeveelheid slaap, speelt de kwaliteit van je slaap een belangrijke rol. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe goed je slaapt:

  1. Fel licht: het felle licht onderdrukt de melatonine-productie, wat het moeilijk maakt om in slaap te vallen.
  2. Voeding: te veel eten of drinken voor het slapen kan je slaap verstoren, vooral als het cafeïne of theïne bevat.
  3. Stress: werkdruk of sociale druk kan zorgen voor piekeren, waardoor je moeilijker in slaap valt.
Wil je nog meer oorzaken weten die jouw nachtrust beïnvloeden? Check dan onze blog:


laptop-telefoon-koffie-stop


(Blauw) licht en cafeïne worden afgeraden vlak voor het slapen gaan!

Snel in slaap vallen | 10 waardevolle tips om weer snel in slaap te kunnen vallen!

Gelukkig zijn er talloze manieren om snel in slaap te vallen. Hier zijn 10 praktische tips die je kunnen helpen om sneller in slaap te vallen:

    1.    Zorg voor ontspanning overdag: neem voldoende pauzes zodat je hersenen kunnen verwerken en ontspannen.

    2.    Beperk fel licht: Vermijd fel licht voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat je van schermen van telefoons, tablets of laptops de 'donker' modus aanzet.

    3.    Volg een vast avondritueel: dit helpt om je circadiaans ritme te reguleren en je lichaam voor te bereiden op slaap.

    4.    Let op je voeding: vermijd zware maaltijden, koffie of thee vlak voor het slapen. Kies voor een lichte, eiwitrijke snack.

    5.    Slaap op een goed matras: een te zacht of te hard matras kan je slaapkwaliteit beïnvloeden.

    6.    Verberg de klok: focus je niet op de tijd. Het constant kijken naar de klok kan je alleen maar meer stress geven.

    7.    Neem een warme douche: een uur voor bedtijd kan een warme douche helpen om je lichaam te ontspannen.

    8.    Accepteer als je niet kunt slapen: als je midden in de nacht wakker wordt, sta dan op en doe iets rustgevends. Vermijd actieve bezigheden.

    9.    Probeer ontspanningsoefeningen: de 4-7-8 ademhalingsoefening helpt om je lichaam te kalmeren en sneller in slaap te vallen.

    10.    Optimaliseer je slaapomgeving: zorg voor een rustige, koele en donkere slaapkamer. Gebruik verduisterende gordijnen of een slaapmasker om licht te blokkeren, en houd de temperatuur tussen de 16-21 graden.

  •  een opgeruimde slaapkamer;
  •  de slaapkamer goed kan verduisteren doormiddel van verduisterende gordijnen of het gebruik van een Manta Sleep Mask, veel en fel licht verstoort namelijk het slaap-waakritme;
  • een temperatuur tussen de 16 en 21 graden is ideaal. Je raam op een kiertje en de verwarming niet aanzetten;
  • hou de slaapkamer voor slapen en seks, en niet voor andere activiteiten. Van seks val je ook sneller in slaap;
  • sokken aan in bed zorgen voor meer warmte en dus een betere doorbloeding en dat helpt echt bij het sneller inslapen.


Zie ook onze andere tips in ons artikel:


19 tips om in slaap te vallen

Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12.  Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.

Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15

Wil je nog meer informatie over: het Manta Sleep Mask of een goed matras?


Manta Sleep Mask
manta-sleep-mask-1-1

GEHEIME KORTINGSPAGINA

Begin vandaag nog met sneller in slaap vallen en het verbeteren van jouw nachtrust!

In dit artikel hebben we uitgelegd wat een goede nachtrust inhoud en hebben we 10 waardevolle tips gegeven om sneller in slaap te vallen.

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn. We begrijpen hoe frustrerend het kan zijn als je niet snel in slaap valt na een lange dag. Het goede nieuws is dat dit zeker te verbeteren is! Wil je stap voor stap leren hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen en sneller in slaap kunt vallen? Onze Start met Beter Slapen Cursus biedt jou de tools en inzichten die je nodig hebt om je slaappatroon te verbeteren. Geen eindeloze nachten draaien en woelen meer – begin vandaag met het verbeteren van je slaap en ervaar de voordelen van een herstellende nachtrust!

Wil jij direct beginnen met het verbeteren van jouw nachtrust? Klik op de knop hieronder om naar de Start met beter slapen cursus te gaan.


Start met beter slapen cursus


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

FAQ list | Snel in slaap vallen

Waar word je slaperig van?

Je wordt slaperig door het slaaphormoon melatonine. Dat is een lichaamseigen hormoon geproduceerd in de pijnappelklier.
Wanneer het donker begint te worden dan wordt de aanmaak van melatonine op gang gebracht.

Het stresshormoon cortisol zakt dan.

Wat is rustgevend voor het slapen gaan?

Voordat je gaat slapen is het van belang dat je de dag afschakelt. Dat kan op meerdere manieren, maar het instellen van een vast avondritueel helpt hier erg goed bij.

Je hersenen moeten alle prikkels goed kunnen verwerken voordat je naar bed gaat. Er gebeurt veel op een dag en je geest en lichaam hebben even tijd nodig om alle prikkels te kunnen verwerken.

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

Reacties
Categorieën