
Wat heb je nodig voor een goede nachtrust? Waarom je overdag hiervoor de basis legt!
Slaap is essentieel voor je gezondheid en welzijn, maar vaak wordt het als vanzelfsprekend gezien. Als je regelmatig wakker wordt met vermoeidheid of moeite hebt met in slaap vallen, is het tijd om je slaapgewoonten eens kritisch onder de loep te nemen. Het creëren van een optimaal slaappatroon kan wonderen doen voor je gezondheid, mentale helderheid en energieniveau.
In dit artikel leggen we je uit wat je precies nodig hebt voor een goede nachtrust en hoe je je slaapgewoonten kunt verbeteren voor een betere slaapkwaliteit en een verfrissende ochtend.
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat is een goede nachtrust?
Dat je slaap nodig hebt om te functioneren is een feit, maar waarom heb je slaap nog meer hard nodig? Gemiddeld slaap je wel één derde van je leven. En het is daarom niet voor niets dat slapen net als eten en drinken een eerste basisbehoefte is. Wetenschappers hebben onderzocht wat de reden is dat je slaapt maar het blijkt toch erg moeilijk te zijn om antwoord te geven op die vraag. Er zijn wel meerdere theorieën over dat slaap belangrijk is voor je lichaam en geest. Je lichaam krijgt een onderhoudsbeurt, er vinden belangrijke processen in de hersenen plaats en het geheugen ontwikkelt zich ook tijdens de slaap.
Wat kenmerkt een goede nachtrust?
Een goede nachtrust is wanneer je in slaap valt binnen 30 minuten, niet of nauwelijks wakker wordt tijdens de nacht, en bij het ontwaken uitgerust en vol energie bent. Onderzoekers stellen dat een goede nachtrust het volgende omvat:
• Snel in slaap vallen (binnen 30 minuten)
• Slaap zonder veel onderbrekingen (meer dan 85% van je slaap is ononderbroken)
• Korte periodes van wakker worden (niet langer dan 20 minuten)
Hoewel dit een ideale situatie is, is het niet ongebruikelijk dat je wat langer nodig hebt om in slaap te vallen. Belangrijker is dat je in diepe slaap en REM-slaap komt, waar je lichaam zich fysiek herstelt en je geest wordt verfrist.
Een goede nachtrust wordt gezien als je uitgerust opstaat in de morgen en je dag fris en vol energie kan beginnen. Wat kenmerkt een goede nachtrust dan?
Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Als je langer dan 30 minuten bezig om in slaap te vallen omdat je dat gewoon nodig hebt en je daarna een goede nachtrust hebt is dat prima. Wanneer je genoeg diepe slaap krijgt en je staat uitgerust op dan heb je in principe goed geslapen. Wanneer de aandacht meer gevestigd wordt op het niet slapen dan zal je zien dat je ook slechter gaat slapen.
Je krijgt dan bijvoorbeeld angst dat je in slaap moet vallen of dat je moet doorslapen, waardoor je sneller in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Het is namelijk heel normaal dat je er ongeveer 20 minuten over doet om in slaap te vallen en bij sommige duurt het dus nog iets langer. Goede slaap heeft ook veel te maken met hoe je overdag leeft. Hoe je overdag bezig bent heeft invloed op hoe je in de nacht slaapt. Het is dus van belang dat je de dag zo indeelt, dat dit ten goede komt voor de nacht.
Tegenwoordig zijn er mooie smartwatches op de markt die je laten zien hoe je slaapt. Je kunt met deze smartwatches meten hoe je diep je bijvoorbeeld slaapt en hoe lang. Wat wel belangrijk is om te weten bij de aanschaf van een smartwatch is, dat ze niet 100% betrouwbaar zijn. Ze registreren namelijk je beweging in bed. Als je bijvoorbeeld veel beweegt hoeft dat nog niet te betekenen dat je een slechte slaper bent. En daarbij kan je ook stilliggen, maar nog niet slapen. Het is vooral handig om te weten of je gevoel ook klopt en het is fijn om bij te houden als je soms wat slecht slaapt. Heb je last van slapeloosheid ook wel insomnie genoemd of heb je andere slaapproblemen dan is het verstandig om de oorzaak van je slaapprobleem aan te pakken en naar de huisarts of een slaapcoach te gaan.
Wil je nu ook een smartwatch? Check ze hieronder!
|
|
|
|
Hoe werkt je slaap- waakritme? (Circadiaans ritme)
Je circadiaans ritme regelt je slaap-waakcyclus en wordt aangedreven door je biologische klok. Dit ritme, dat ongeveer 24 uur duurt, bepaalt wanneer je moe wordt en wanneer je energie hebt om op te staan. Verstoring van dit ritme kan leiden tot slaapstoornissen, zoals moeite met inslapen of vroeg wakker worden.
Factors die je circadiaans ritme beïnvloeden zijn onder andere lichtblootstelling, lichaamsbeweging, en de timing van je maaltijden. Het behouden van een consistent slaap-waakritme kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.
Welke slaapfasen doorloop je?
Wanneer je slaapt ga je door verschillende slaapfases heen. Er zijn 4 verschillende slaapfase en al die fasen bij elkaar noem je een slaapcyclus. Je doorloopt een slaapcyclus 3 tot 5 keer per nacht en zo'n cyclus duurt 90 tot 120 minuten.
De eerste 3 slaapfasen behoren tot de Non REM-slaap:
Fase 1: Noem je de sluimerfase. Deze fase kun je zien als een overgangsfase tussen het waken en slapen. Je hebt moeite om je ogen open te houden, je lichaamstemperatuur daalt en uiteindelijk val je in slaap. Deze fase duurt een paar minuutjes.
Fase 2: Noem je de lichte slaapfase in deze fase kan je nog makkelijk wakker worden door geluiden. Deze fase duurt iets minder dan een uur.
Fase 3: Noem je de diepe slaapfase. In deze fase kom je in een echte diepe slaap. Je ademhaling en hartritme dalen en je raakt volledig ontspannen. Je wordt nu ook niet meer zomaar wakker. Mocht je wel wakker worden tijdens deze fase dan duurt het ook even voordat je weet waar je bent. Deze fase wordt ook wel de ''herstelfase'' genoemd, dit komt omdat je hier fysiek herstelt. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten.
De laatste slaapfase behoort tot de REM-slaap:
Fase 4: Deze fase noem je de droom slaapfase. In deze fase ben je veel aan het dromen en neemt de hersenactiviteit behoorlijk toe. Je ogen maken korte en snelle bewegingen die worden ook wel ''Rapid Eye Movement'' genoemd. De hersenen zorgen tijdens de REM-slaap voor het verwerken van informatie en gebeurtenissen en zorgen dat je geest verfrist. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten. Na deze fase wordt je vaak nog even wakker maar dit is te kort om het je te herinneren. Hierna begin je weer opnieuw bij de sluimerfase.
Hoeveel slaap heb je nodig?
De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, varieert afhankelijk van je leeftijd, levensstijl en persoonlijke behoeften. Gemiddeld heeft een volwassene tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig om optimaal te functioneren. Bij jongeren en kinderen ligt dat aantal vaak hoger, terwijl ouderen vaak genoeg hebben aan 6 tot 7 uur slaap.
Wat echter net zo belangrijk is als de hoeveelheid slaap, is de kwaliteit van je slaap. Het gaat niet alleen om het aantal uren dat je slaapt, maar ook om het doorlopen van alle slaapfasen, van diepe slaap tot REM-slaap. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je niet alleen fysiek herstelt, maar ook mentaal opfrist, zodat je de volgende dag vol energie begint.
Als je merkt dat je regelmatig niet uitgerust wakker wordt, kan het zijn dat je slaapkwaliteit te wensen overlaat. Daarom is het belangrijk om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen en je slaaphygiëne te verbeteren.
Wil je meer weten over hoe je je slaap kunt verbeteren? Download dan gratis ons e-book “5 Onmisbare Hacks voor een Betere Nachtrust” en ontdek praktische tips om elke nacht beter te slapen. Begin vandaag nog met het optimaliseren van je nachtrust!
Wat heb je nodig voor een goede nachtrust? 10 tips voor betere slaap
Wat je overdag doet, heeft grote invloed op je nachtrust. Hier zijn 10 bewezen slaapgewoonten die je kunnen helpen je slaapkwaliteit te verbeteren:
- Krijg voldoende daglicht:
Daglicht is essentieel voor het afstemmen van je biologische klok. Zet de gordijnen open zodra je wakker wordt. - Vermijd cafeïne en zware maaltijden voor het slapen:
Cafeïne kan je slaap verstoren tot zes uur na inname. - Creëer een slaaproutine:
Zorg voor een vast tijdstip om naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je biologische klok. - Ventileer je slaapkamer goed:
Frisse lucht verbetert je slaapkwaliteit. - Vermijd schermen voor het slapen:
Fel licht, verstoort je slaap-waakritme. Ook kan het kijken naar spannende of stressvolle inhoud je wakkerder houden. Dim je lichten en zet de donker modus aan op je schermen. Zorg ervoor dat je schermtijd ontspannend is, zoals het lezen van een e-book of luisteren naar rustige muziek, om gemakkelijker in slaap te vallen. Daarbij is het in veel gevallen aan te raden om een uur voordat je gaat slapen niet meer achter schermen te zitten. - Beperk alcoholgebruik:
Alcohol kan je slaap verstoren, zelfs als het je helpt in slaap te vallen. - Zorg voor lichaamsbeweging:
Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de slaapkwaliteit, maar vermijd intensieve training vlak voor het slapen. - Mediteer of doe ademhalingsoefeningen:
Verminder stress door ontspanningstechnieken toe te passen voor het slapen. - Maak je slaapkamer een rustplaats:
Gebruik je slaapkamer alleen voor slapen en ontspanning, niet voor werk of schermtijd. - Zorg voor een comfortabel bed:
Het kiezen van het juiste matras en hoofdkussen is cruciaal voor een goede nachtrust.
Wil je meer tips krijgen? Check dan onze blog:
Wanneer moet je hulp zoeken voor slaapproblemen?
Slaapstoornissen zoals insomnie, slaapapneu of ernstige slapeloosheid kunnen serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je regelmatig moeite hebt met slapen, niet uitgerust wakker wordt, of slaaptekort ervaart, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een slaapcoach of huisarts kan je helpen de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen aan te pakken.
Begin vandaag met betere slaapgewoonten!
Een goede nachtrust is cruciaal voor je gezondheid en welzijn. Door overdag bewust te zijn van je gewoonten en slaaphygiëne, kun je de kwaliteit van je slaap aanzienlijk verbeteren. Wil je de basis leggen voor een betere nachtrust? Dan is de Start met Beter Slapen cursus iets voor jou! In deze cursus leer je alles over slaapverbetering en krijg je praktische tools voor een gezonder slaapritme. Wacht niet langer en begin vandaag nog met het verbeteren van je slaapkwaliteit!
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar de Start met beter slapen cursus te gaan!
Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA
FAQ list | Wat heb je nodig voor een goede nachtrust?
Wat te doen bij niet doorslapen?
Als je vaak wakker wordt in de nacht, kan je een aantal dingen doen om weer in slaap te vallen. Belangrijk is om niet de focus te leggen op moeten slapen want dat werkt averechts. Denk aan je heerlijke warme bed en probeer nergens aan te denken. Je kunt altijd nog een ademhalingsoefening doen en kijk vooral niet op de wekker. Zo ontspannen mogelijk blijven helpt echt het beste om weer in slaap te vallen.
Wil het nu echt niet lukken en raak je gefrustreerd stap dan uit bed en ga even een rustige activiteit doen met een zacht licht aan. Als je dan weer slaperig wordt kruip je weer het bed in. Wil het de eerste keer niet lukken blijf dit dan herhalen tot het wel lukt. Probeer er een routine van te maken.
Waar wordt je slaperig van?
Je slaaphormoon melatonine is het lichaamseigen stofje wat je slaperig maakt in de avond.
Dit stofje wordt aangemaakt wanneer het donker begint te worden.
Ook een snack nemen met tryptofaan erin draagt bij aan slaperigheid zoals een handje noten of een bakje yoghurt.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.