
Nachtangst bij volwassenen is een verontrustende slaapstoornis die vaak gepaard gaat met intense angst, fysieke onrust en verwardheid. Het komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen kunnen nachtangstaanvallen leiden tot een verstoorde nachtrust, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.
In dit artikel leggen we uit wat nachtangst is, hoe je het kunt herkennen, de oorzaken ervan, en delen we handige tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat is nachtangst?
Nachtangst, ook wel bekend als night terrors of pavor nocturnus, is een slaapstoornis waarbij iemand plotseling uit een diepe slaap schrikt, vaak in een toestand van intense angst. Tijdens een nachtangstaanval kan iemand schreeuwen, huilen, of wild bewegen, en het kan gepaard gaan met een verhoogde hartslag en snelle ademhaling. Nachtangstaanvallen zijn paniekaanvallen.
Wat nachtangst bijzonder maakt, is dat de persoon na de aanval meestal geen herinnering heeft van de gebeurtenis. Deze aanvallen duren meestal maar enkele minuten, maar kunnen tot wel 20 minuten aanhouden.
Nachtangst kan van enkele minuten tot ongeveer 20 minuten duren. Nachtangst behoort tot een slaapstoornis en is een vorm van Parasomnie. Parasomnie is een verzamelnaam voor ongewoon gedrag tijdens de slaap. Deze paniekaanvallen treden vaak op tijdens de eerste helft van de nacht in de diepe slaap.
Nachtangst komt minder voor bij volwassen, maar zie je meer voorkomen bij kinderen. Deze aanvallen komen meestal voor tussen de 2 en 6 jaar oud en wat vaker bij jongens dan bij meisjes. Ongeveer 1 op de 100 volwassenen heeft nog weleens last van nachtangst. Vaak zal je als volwassen wat eerder wakker worden van een nachtangstaanval.
Wil je meer weten over Parasomnie? Check dan onze blog:
Slaapstoornissen en hun symptomen?
Verschil tussen nachtangst en nachtmerrie?
Het is belangrijk om het verschil tussen nachtangst en nachtmerries te begrijpen. Bij een nachtmerrie ben je bewust van de droom en kun je je vaak nog goed herinneren wat er gebeurde. Nachtmerries komen voor tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement), de fase waarin de meeste dromen plaatsvinden.
Bij nachtangst daarentegen, word je uit de diepe slaapfase gewekt en ben je verward en angstig. De ervaring is meer lichamelijk, met verhoogde hartslag en paniek. In tegenstelling tot nachtmerries, is het niet mogelijk om iemand gerust te stellen tijdens een nachtangstaanval.
Ben je benieuwd naar slaapstoornissen en hun symptomen? Check dan ons artikel:
Slaapstoornissen welke symptomen horen daarbij?
Symptomen van nachtangst
Nachtangst gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:
• Plotseling wakker worden in een paniekerige staat.
• Schreeuwen of huilen.
• Het rechtop zitten in bed of oncontroleerbare bewegingen.
• Snelle ademhaling, hoge hartslag en zweten.
• Verwarde of verstoorde gedachten.
• Agressie of vluchtgedrag.
• Soms slaapwandelen tijdens een aanval.
• Geen herinnering aan de aanval de volgende ochtend.
Oorzaken van Nachtangst
Hoewel de exacte oorzaak van nachtangst nog niet volledig begrepen wordt, kunnen verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan van nachtangstaanvallen, waaronder:
• Erfelijkheid (bijvoorbeeld als ouders het hebben, kan het ook bij kinderen optreden).
• Slechte slaapomstandigheden of onregelmatige slaapgewoonten.
• Slaapstoornissen zoals slaapapneu.
• Fysieke aandoeningen zoals koorts of griep.
• Stress, angst of trauma.
• Gebruik van bepaalde medicijnen, alcohol of drugs.
• Een volle blaas kan soms ook een aanval triggeren.
Nachtangst bij volwassenen | wat kan je eraan doen?
Er is geen specifieke medicatie voor nachtangst, maar soms wordt door artsen een slaapmiddel voorgeschreven om de frequentie van de aanvallen te verminderen. Omdat slaapmiddelen verslavend kunnen zijn, wordt dit echter meestal als tijdelijke oplossing gezien.
Het is veel effectiever om te onderzoeken wat een nachtangstaanval triggert en te proberen deze triggers aan te pakken. Stress en trauma kunnen bijvoorbeeld belangrijke oorzaken zijn van nachtangst. Gesprekken met een psycholoog of het volgen van psychotherapie kunnen zeer waardevol zijn bij het identificeren van onderliggende oorzaken.
Daarnaast speelt het verbeteren van je slaappatroon een cruciale rol bij het voorkomen van nachtangst. Een gezonde levensstijl kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen of voorkomen van nachtangstaanvallen.
10 tips om nachtangst te voorkomen of te verminderen
Wil je nachtangst verminderen of beter slapen? Deze 10 praktische tips kunnen je helpen om de kans op nachtangstaanvallen te verlagen:
- Houd een Regelmatig Slaapritme aan:
Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zodat je biologische klok in balans blijft. - Creëer een Ontspanningsochtend:
Zorg voor een rustgevende avondroutine, zoals een warm bad of een ontspannende activiteit voordat je naar bed gaat. - Optimaliseer je Slaapomgeving:
Houd je slaapkamer koel (tussen 16-21°C), donker en goed geventileerd voor een optimale slaapkwaliteit. - Beperk het Gebruik van Beeldschermen:
Vermijd elektronische apparaten zoals telefoons, laptops of televisies minstens een uur voor het slapen, omdat deze de hersenen te veel stimuleren. - Vermijd Stress:
Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, of door je gedachten op papier te zetten. - Beperk Cafeïne en Alcohol:
Vermijd cafeïne (koffie, cola) en alcohol, vooral ’s avonds, omdat ze de slaap kunnen verstoren. - Gebruik een Verzwaringsdeken:
Dit kan helpen om je lichaam te kalmeren en de slaapkwaliteit te verbeteren. - Veiligheid in de Slaapkamer:
Zorg ervoor dat je slaapkamer veilig is, zodat je jezelf niet kunt verwonden tijdens een nachtangstaanval. - Laat iemands Nachtangstaanval Rusten:
Als iemand een nachtangstaanval heeft, probeer deze persoon niet wakker te maken of aan te raken, aangezien dit de aanval alleen maar erger kan maken. - Consulteer een Psycholoog:
Als stress, trauma of onderliggende psychologische problemen bijdragen aan je nachtangst, kan een psycholoog helpen om deze aan te pakken en aanpassingen in je slaappatroon te maken.
Wil je nog meer informatie over deze verzwaringsdeken? Check dan onze blog:
- De 7 beste verzwaringsdekens!
Wil jij nu ook een verzwaringsdeken om rustiger te slapen? Zie ze hieronder!
|
Wil je Beter Slapen?
Ben je op zoek naar nog meer manieren om je slaap te verbeteren? In dit artikel hebben we uitgebreid beschreven wat nachtangst is en hoe je je slaappatroon kunt optimaliseren. Wil je leren hoe je op een natuurlijke manier je slaapkwaliteit kunt verbeteren en nachtangstaanvallen kunt verminderen?
Onze Start met Beter Slapen Cursus biedt stap-voor-stap begeleiding om je slaaproutine te verbeteren. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij helpen je de tools en inzichten te verkrijgen die je nodig hebt om je slaapkwaliteit drastisch te verbeteren. Wil jij dat ook?
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
FAQ list | Nachtangst bij volwassenen
Wat als je schreeuwt in je slaap?
Als je een nachtangstaanval krijgt kunnen er verschillende emoties loskomen waaronder schreeuwen.
Als je wakker schrikt uit een nachtangstaanval kan dat gepaard gaan met een schreeuw.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.