ook-moeite-met-in-slaap-vallen
Slaapproblemen
Bas en Jenneke
Slaapproblemen
04/19/2023
7 min
0

Moeite met in slaap vallen? Dit is waarom!

04/19/2023
7 min
0

Heb jij ook moeite met in slaap vallen? Je bent zeker niet de enige! Veel mensen ervaren dit ongemerkt. Het is volkomen normaal om soms zo’n 20 minuten nodig te hebben om in slaap te vallen, dus als jij ook even moet wachten voor je in slaap sukkelt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar… wanneer het langer duurt dan een half uur, of je niet kunt doorslapen, wordt het al snel frustrerend. Zeker als dit regelmatig gebeurt. Dit kan je enorm veel stress geven, en je maakt het jezelf vaak nog moeilijker als je jezelf druk maakt om moet slapen, terwijl je dat juist niet kunt.

Als jij ook moeite hebt om in slaap te vallen, blijf dan lezen, want in dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van slapeloosheid en delen we praktische tips die je meteen kunt toepassen om sneller in slaap te vallen!


Kijk hier de video van deze blog! 

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat wordt er bedoeld met slapeloosheid?

Voordat we in de diepte duiken, is het handig om eerst te weten wat we precies bedoelen met slapeloosheid. Slapeloosheid, ofwel insomnia, wordt gediagnosticeerd wanneer je gedurende meer dan drie maanden, drie keer per week of vaker, moeite hebt met in slaap vallen, ’s nachts vaak wakker wordt, of te vroeg wakker wordt en niet meer in slaap kunt vallen. Deze vorm van slapeloosheid kan tijdelijk zijn door stress of ingrijpende levensgebeurtenissen, maar bij sommigen ontwikkelt het zich tot chronische slapeloosheid.


Wist je dat maar liefst 25% van de Nederlanders last heeft van slapeloosheid? Dit maakt het een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er manieren om er iets aan te doen!



Waarom heb ik moeite om in slaap te vallen?


Er zijn verschillende redenen waarom je moeite kunt hebben met in slaap vallen. Soms is het zelfs een combinatie van meerdere factoren die je slaap beïnvloeden. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:

  1. Stress en spanning: Als je veel stress ervaart, blijft je brein vaak actief, zelfs wanneer je in bed ligt. Dit maakt het moeilijk om te ontspannen en de slaap te vangen. Stress verhoogt de aanmaak van cortisol (het stresshormoon), wat je lichaam in een ‘waakstand’ houdt, zelfs als je eigenlijk zou willen slapen.
  2. Emotionele gebeurtenissen: Grote veranderingen of ingrijpende gebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare of een ziekte, kunnen je slaap ernstig verstoren. Emoties zoals verdriet of angst kunnen je wakker houden, zelfs als je lichamelijk moe bent.
  3. Lichamelijke aandoeningen: Verschillende fysieke problemen kunnen slapeloosheid veroorzaken, zoals pijn, jeuk, of het Restless Leg Syndroom (RLS). Ook aandoeningen zoals een te actieve schildklier of een verstoorde biologische klok kunnen de oorzaak zijn.
  4. Hormonale invloeden
  5. Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de overgang of zwangerschap, kunnen je slaapritme verstoren. In de overgang neemt de productie van melatonine (het slaaphormoon) af, wat het moeilijker maakt om slaperig te worden.
  6. Psychische gezondheidsproblemen: Aandoeningen zoals depressie, angststoornissen, PTSS of een burn-out kunnen slaapproblemen veroorzaken. Je geest blijft vaak ‘aan’ staan, waardoor je moeite hebt om in slaap te vallen.
  7.  Slaapgewoonten: Soms creëren we zelf slaapproblemen door verkeerde gewoonten. Denk aan het gebruiken van elektronica vlak voor het slapen, veel overdag slapen, of het nemen van slaappillen. Ook het consumeren van cafeïne of alcohol vlak voor het slapen kan je nachtrust verstoren.
  8. SlaapapneuBij slaapapneu stopt je ademhaling regelmatig gedurende de nacht. Dit maakt dat je niet in de diepere stadia van slaap komt, wat je vermoeidheid vergroot, zelfs als je ‘lange’ nachten hebt.
  9. Slechte slaapomgeving: Een te warme kamer, teveel licht of een slecht matras kunnen er ook voor zorgen dat je niet snel in slaap valt. Zorg ervoor dat je slaapomgeving optimaal is voor een goede nachtrust.


Je stress niveau verlagen om beter te kunnen slapen?


Check GRATIS ons e-book: Van Stress naar Rust dé 5 Must Have Slaap Hacks voor een betere Nachtrust.


Gratis Download


Gevolgen van slapeloosheid

De gevolgen van chronische slapeloosheid zijn ver uitgereikt. Als je regelmatig slecht slaapt, merk je dat waarschijnlijk overdag al doordat je je moe en lusteloos voelt. Maar wanneer slapeloosheid zich blijft voordoen, kan dit een grotere impact hebben op je gezondheid.

Langdurige slaaptekorten kunnen leiden tot:

        Lichamelijke klachten zoals gewichtstoename, verhoogde kans op hart- en vaatziekten, en diabetes type 2.

        Mentale gevolgen zoals een verhoogd risico op depressie, angststoornissen en andere psychische aandoeningen. Je kunt je daardoor eenzamer en ongelukkiger voelen.

Het is dus belangrijk om structureel goed te slapen om gezond en gelukkig te blijven.



Wat kun je doen tegen slapeloosheid?


Gelukkig zijn er verschillende behandelingen voor slapeloosheid. Of je nu een slaapcoach of een arts raadpleegt, het is belangrijk om je slaapprobleem serieus te nemen. Een slaapcoach kan je helpen inzicht te krijgen in je slaapgewoonten, terwijl een arts kan onderzoeken of er onderliggende medische oorzaken zijn.

Wat kun je zelf doen?

Een aantal eenvoudige gewoonten kunnen je al helpen om beter in slaap te vallen:

  1. Houd een slaapdagboek bijNoteer wanneer je naar bed gaat, hoe lang het duurt om in slaap te vallen en of je ’s nachts vaak wakker wordt. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en problemen in je slaapgewoonten aan te pakken.
  2. Verbeter je slaap hygiëne: Zorg voor een vaste slaaproutine. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam om zijn interne klok te resetten.
  3. Cognitieve gedragstherapie (CGT): Dit kan een effectieve behandeling zijn voor chronische slapeloosheid. Het helpt je om negatieve denkpatronen die je slaap verstoren, te doorbreken.
  4. Slaapoefentherapie: Dit kan je helpen om je lichaam weer te trainen voor een goede nachtrust, zonder afhankelijkheid van slaappillen.
  5. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie helpen om de slaap te verbeteren, maar dit moet altijd onder begeleiding van een arts gebeuren. Slaapmedicatie kan verslavend zijn en de onderliggende oorzaak van je slapeloosheid niet verhelpen.
  6. Slaapcentrum: Als de slapeloosheid blijft aanhouden, kan een verwijzing naar een slaapcentrum nuttig zijn. Hier kunnen ze uitgebreide tests doen om te ontdekken wat de oorzaak van je slaapproblemen is.



vrouw-kan-niet-slapen


10 Toepasbare tips om sneller in slaap te vallen

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kunnen de onderstaande tips direct helpen om je slaap te verbeteren:

  1. Beperk schermtijd voor het slapen: De blauwe lichten van telefoons en tablets houden je brein alert. Zet elektronische apparaten minimaal een uur voor bedtijd uit.
  2. Vermijd cafeïne: Vermijd cafeïne in de avond, zoals koffie, cola en chocolade. Cafeïne kan je slaap verstoren, zelfs tot zes uur na inname.
  3. Dutjes overdag beperken: Slaap niet te veel overdag, vooral niet aan het eind van de middag. Dit kan je nachtrust verstoren.
  4. Beweging helpt: Beweeg overdag, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Probeer echter intensieve trainingen vlak voor het slapen te vermijden.
  5. Ontspan met een warm bad of douche: Dit helpt je lichaamstemperatuur te verlagen, wat je slaap bevordert.
  6. Creëer een vast avondritueel: Een vast ritueel voor het slapen maakt het voor je brein duidelijk dat het tijd is om te ontspannen.
  7. Een vast slaapritme: Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Dit versterkt je interne klok.
  8. Optimaliseer je slaapomgeving: Zorg voor een koele, donkere kamer en gebruik bijvoorbeeld een slaapmasker als het Manta Sleep Maks als  het niet goed donker is.
  9. Probeer yoga of meditatie: Deze kunnen helpen om je geest tot rust te brengen.
  10. Ademhalingsoefeningen: De 4-7-8 methode kan je helpen snel in slaap te vallen. Adem 4 seconden in, houd 7 seconden vast en adem 8 seconden uit.


Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12.  Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.


Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15





Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze:



Manta Sleep Mask: Review!




Wil je meer tips om beter te slapen? Check dan onze blog:



20 handige tips om  beter te slapen!


Wil je nu echt beter slapen?

We hopen dat je wat hebt aan deze tips en inzichten! Als je klaar bent om écht stappen te zetten richting een betere nachtrust, dan is de Start met Beter Slapen Cursus wellicht iets voor jou. In deze cursus helpen we je stap voor stap om je slaapkwaliteit te verbeteren, zodat je niet meer draait en woelt in bed, maar daadwerkelijk in slaap valt.


Wil jij die betere nachtrust? Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om meer te leren over onze cursus!



Start met beter slapen cursus


Ga DIRECT naar de Cursus



FAQ list | Moeite met in slaap vallen?

Waar wordt je slaperig van?

Het slaaphormoon melatonine is het lichaamseigen stofje wat wordt aangemaakt zodra het donker begint te worden. Dit stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt.

Hoe kan je makkelijker in slaap vallen?

Een ontspannen lichaam en geest helpen om makkelijker in slaap te vallen. Door een vast avondritueel aan te houden waardoor je de dag goed kunt afschakelen en ontspannen gedachten te creëren kan je goed in slaap vallen.
Daarbij is het belangrijk om slaperig te zijn. Ben je nog niet slaperig genoeg en ga je dan in bed liggen dan is de kans groot dat je niet in slaap valt.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Reacties
Categorieën