19 tips tegen slapeloosheid | Verbeter je slaapkwaliteit vandaag
Iedereen heeft wel eens een nacht waarin je woelt en draait, je ogen dichtknijpt, maar je kunt de slaap niet vatten. Na uren naar het plafond te hebben gestaard is de nacht alweer bijna voorbij.
Als slapeloosheid regelmatig optreedt, kan dit je energie, productiviteit en algehele welzijn ernstig beïnvloeden. Het is essentieel om niet alleen symptoombestrijding toe te passen, maar de onderliggende oorzaak van je slapeloosheid aan te pakken.
Als je echt de slapeloosheid wilt aanpakken dan zal je eerst terug moeten gaan naar de basis. Er wordt zoveel aangeboden op het internet van diverse middeltjes tot drankjes die jouw zouden kunnen helpen om direct van de slapeloosheid af te komen. Het probleem van al die middeltjes is dat het vaak van korte duur is. Je valt daarna weer snel terug in een patroon van slecht slapen. Om echt van de slapeloosheid af te komen is het van belang dat je de oorzaak grondig gaat aanpakken.
Een nacht slecht slapen is vervelend, maar je lichaam kan dit weer snel herstellen. Je slaapt immers allemaal weleens niet goed. Helaas zijn er heel veel mensen die erg vaak van deze nachten doormaken. Op korte termijn heeft dat al een nadelig effect op het dagelijks functioneren. Op de lange termijn is het een stuk ingrijpender en kan het je enorm veel stress opleveren.
Benieuwd hoe je slapeloosheid kan aanpakken? Je leest het verderop in dit artikel!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat is slapeloosheid (insomnie)?
Slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd, is een veelvoorkomende slaapstoornis die je slaap en dagelijks functioneren verstoort. We spreken van chronische slapeloosheid wanneer je minstens drie keer per week en langer dan drie maanden slecht slaapt.
Je spreekt van insomnie als je meer dan 3 keer per week en langer dan 3 maanden slecht slaapt. We hebben het dan over chronische slapeloosheid.
Slapeloosheid kan zich op verschillende manieren uiten:
• Moeite met in slaap vallen.
• Meerdere keren wakker worden tijdens de nacht, met moeite om weer in slaap te vallen.
• Te vroeg wakker worden, zonder weer in slaap te kunnen vallen.
Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis. Je kunt slapeloosheid onderverdelen in acute slapeloosheid en chronische slapeloosheid.
- Acute slapeloosheid:
Tijdens deze periode ervaar je veel stress door bijvoorbeeld een verhuizing, examen of een ingrijpende emotionele gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare of door ziekte. Je zal hier een paar nachten last van kunnen hebben. - Chronische slapeloosheid:
Dit komt voor wanneer de slaapstoornis langdurig aanhoudt, vaak zonder een duidelijke oorzaak. Ook als de problemen zijn opgelost kan de slapeloosheid blijven bestaan. Het kan zijn dat insomnie is aangeleerd terwijl de oorzaak al is verdwenen. Hierdoor wordt je erg beperkt in je lichamelijk en geestelijk functioneren. Bij Chronische slapeloosheid blijven de symptomen veel langer aanwezig dan bij acute slapeloosheid.
Heb jij moeite met slapen en wil je jouw nachtrust verbeteren? Ontdek de 5 onmisbare hacks voor een betere nachtrust in ons gratis e-book! Hierin vind je praktische tips en inzichten om snel en effectief je slaapkwaliteit te verbeteren. Download het e-book nu en begin vandaag nog met beter slapen!
Wil je nu ook beter gaan slapen? Download GRATIS het e-book!
Ben je benieuwd naar slaapstoornissen en hun symptomen? Check dan onderstaand artikel:
Slaapstoornissen welke symptomen horen daarbij?
Oorzaken van slapeloosheid (insomnie)
Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende triggers:
- Stress & traumatische gebeurtenissen:
Langdurige stress of ingrijpende gebeurtenissen kunnen het slaappatroon verstoren. - Slechte slaaphygiëne:
Ongezonde slaapgewoontes zoals alcoholgebruik voor het slapen of een onregelmatig slaapritme kunnen slapeloosheid verergeren. - Externe omgevingsfactoren:
Geluid, licht, of zelfs oncomfortabel beddengoed kunnen je slaap verstoren. - Medische aandoeningen:
Neurologische aandoeningen, hormonale veranderingen (zoals de menopauze), of slaapstoornissen zoals slaapapneu kunnen bijdragen aan slapeloosheid. - Psychische Aandoeningen:
Depressie, angst of andere mentale gezondheidsproblemen kunnen slapeloosheid veroorzaken.
De gevolgen van slapeloosheid (insomnie)
De gevolgen van slapeloosheid zijn zowel op korte als lange termijn merkbaar. Korte termijn effecten zijn onder andere:
• Vermoeidheid en lusteloosheid
• Slechtere concentratie en geheugen
• Verminderde coördinatie
• Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
Op de lange termijn kan chronische slapeloosheid bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen zoals:
• Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
• Diabetes type 2
• Depressie en angststoornissen
• Gewichtstoename en obesitas
Ook je afweersysteem wordt een stuk slechter waardoor je weer meer kans hebt op infecties.
Wanneer je last hebt van stress zal het cortisol niveau stijgen. Wanneer je stress ervaart komt er onder andere cortisol (stresshormoon) vrij. Als je in de avond slaperig wordt dan komt dat door het slaaphormoon melatonine. Maar bij een verhoogd cortisol niveau zal het hormoon melatonine niet goed worden aangemaakt waardoor je slecht in slaap komt.
Als je last hebt van langdurig stress zal je minder goed gaan slapen en wanneer je minder goed slaapt zal je daarvan weer meer stress ervaren. Stress en slecht slapen houden elkaar dan in stand.
Ben jij ook op zoek naar manieren om stress te verminderen en eindelijk die vicieuze cirkel te doorbreken? Download dan gratis ons e-book “Van Stress naar Rust de 5 must have slaap hacks voor een betere nachtrust”!
In dit e-book vind je praktische technieken en tips om je stress te verlagen en meer rust in je leven te brengen. Begin vandaag nog met het verminderen van stress en ervaar een betere nachtrust!
Wil je nu ook beter gaan slapen? Download GRATIS het e-book!
Wil jij meer weten over de oorzaken en gevolgen van slecht slapen? Check dan onze blog:
19 tips tegen slapeloosheid: Verbeter je slaapkwaliteit
Je kunt slapeloosheid vaak aanpakken door veranderingen in je dagelijkse routine en gewoonten. Hier zijn 19 effectieve tips om je slaap te verbeteren:
- Krijg voldoende daglicht:
Het krijgen van natuurlijk licht overdag helpt bij de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Je kan ook kijken naar een daglichtlamp. - Beweeg regelmatig:
Lichaamsbeweging bevordert een betere nachtrust, maar intensieve training vlak voor bedtijd kan je slaap verstoren. - Stel een vaste bedtijd in:
Zorg voor een regelmatig slaapschema, zodat je biologische klok zich kan stabiliseren. - Creëer een fijne slaapomgeving:
Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer voor de beste slaapkwaliteit. - Vermijd dutjes overdag:
Indien je al slapeloosheid ervaart, vermijd dutjes die je nachtrust kunnen verstoren. - Beperk alcoholgebruik:
Alcohol kan je sneller laten inslapen, maar vermindert de diepe slaap en de REM-slaap. - Eet slim voor het slapen:
Vermijd te zware maaltijden of te weinig voedsel voor het slapen. Een snack met tryptofaan kan bevorderlijk zijn. - Vermijd cafeïne:
Cafeïne kan je slaap verstoren, zelfs als je het enkele uren voor het slapen inneemt. - Probeer een warme douche:
Een warm bad of douche helpt je lichaamstemperatuur te verlagen, waardoor je slaperiger wordt. - Beperk fel licht voor het slapen gaan:
Fel licht, inclusief dat van je beeldscherm, kan je slaap verstoren doordat het de productie van melatonine remt. Zet je beeldscherm daarom op de donkermodus of gebruik een blauwlichtfilter. Het is ook raadzaam om voor het slapen geen ‘spannende’ films, series of e-mails te kijken of beantwoorden, omdat dit je geest actief houdt en je moeilijker in slaap komt. - Ventileer je slaapkamer:
Frisse lucht helpt bij een betere slaapkwaliteit. Zorg voor voldoende zuurstof. - Snooze niet:
Druk niet op de snooze-knop; dit verstoort je slaapcyclus en maakt je alleen maar vermoeider. - Vermijd te veel stress:
Verminder stress met ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken voor het slapen. - Ontspan met meditatie of yoga:
Dit kan helpen om je lichaam en geest te kalmeren voor het slapen. - Schrijf zorgen op:
Schrijf je gedachten en zorgen op voordat je gaat slapen om je geest te kalmeren. - Gebruik natuurlijke supplementen:
Natuurlijke middelen zoals melatonine of magnesium kunnen je slaap bevorderen. - Verstop de wekker:
Kijk niet naar de klok, want dit kan je stressniveau verhogen en je slaap verder verstoren. - Probeer ademhalingstechnieken:
De 4-7-8 ademhalingstechniek kan je helpen sneller in slaap te vallen. - Gebruik een slaapmasker:
Als je kamer niet volledig verduisterd is, kan een slaapmasker helpen.
Bekijk hier ons oprechte review over het Manta Sleep Mask. Het slaapmasker dat 100% verduisterd.
Natuurlijk Supplement
Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12. Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.
Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15
Wil jij met beide handen je slapeloosheid aanpakken?
In dit artikel hebben we je alle ins en outs gegeven over slapeloosheid en hebben we 19 tips gegeven om slapeloosheid aan te pakken.
Als je jezelf hierin herkent en je wilt meer tips en handvatten om weer fijn in slaap te komen met een goede nachtrust tot gevolg. En wil je hiermee direct aan de slag?
Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou. Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen voor een betere nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.