Slaap jij slecht(er) als je zwanger bent? Als je zwanger bent vinden er allemaal verschillende processen plaats in je lichaam. Het lichaam werkt heel erg hard voor dat kleine mensje wat in je buik groeit en dat vergt veel energie. Goed en voldoende slapen tijdens de zwangerschap is dan ook belangrijk. Maar dat kan ook een uitdaging zijn door de verschillende zwangerschapskwalen en dan is goed slapen niet vanzelfsprekend.
Door de zwangerschap kan je ineens veel slechter gaan slapen. Je kunt waarschijnlijk moeilijker in slapen en wordt vaker wakker in de nacht.
Daarbij komt dat je steeds groter groeiende buik ook behoorlijk in de weg kan zitten. Het draaien in bed wordt lastiger en het vinden van een fijne slaaphouding is niet altijd makkelijk.
Benieuwd naar wat een zwangerschap doet met jouw nachtrust? Je leest het verderop in dit artikel!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Waarom slaap je slecht als je zwanger bent?
Als je zwanger bent zal je lichaam door een flink aantal hormonale veranderingen gaan. Al deze hormonale veranderingen beïnvloeden het slapen. Het hormoon progesteron neemt toe waardoor je slaapritme verstoort kan raken. Dit hormoon werkt namelijk slaapverwekkend.
Je slaappatroon zal tijdens de zwangerschap gaan veranderen en dat heeft onder andere te maken met het trimester waarin je je bevind.
Zo zal het slapen in het eerste trimester nog beter gaan omdat je dan nog niet zo'n grote buik hebt. Vaak ben je in het eerste trimester erg moe en heb je behoefte aan veel slaap. Ook kan je in het eerste trimester meer last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals: misselijkheid, eetbuien, obstipatie, vaker plassen, blaasontsteking en vermoeidheid.
In het tweede trimester zal je wat meer energie gaan krijgen en zijn de meeste begin kwaaltjes verdwenen. Dit is vaak het fijnste gedeelte van de zwangerschap. Je hebt in deze periode nog geen hele grote buik wat het draaien in bed nog wat makkelijker maakt.
Als het derde trimester aanbreekt zal je buik steeds meer in de weg gaan zitten en dat merk je ook als je wilt gaan slapen. Een fijne slaaphouding is nu moeilijk te vinden en je wordt ook wakker gehouden door de baby die in de nacht juist wakker wordt als jij wilt gaan slapen.
Uiteraard zijn er nog een aantal andere oorzaken waardoor je slechter slaapt als je zwanger bent.
- misselijkheid en brandend maagzuur kunnen ervoor zorgen dat je niet goed in slaap kunt vallen;
- kuit krampen kunnen je veelvuldig wakker houden;
- je kunt last krijgen van tintelende of rusteloze benen ook wel restless leg syndroom genoemd;
- je moet veel vaker plassen, dit gebeurt omdat de blaas in de verdrukking komt. Hierdoor sta je vaker op de in de nacht waardoor je minder diepe slaap krijgt;
- piekeren over de zwangerschap en de aankomende bevalling kunnen je stress geven waardoor je niet goed kunt slapen;
- na mate de zwangerschap vordert slaap je ook steeds lichter. Dit heeft te maken met een veranderde slaapcyclus.
Wil je nog meer weten over slechts slapen? Check dan onze blog:
Welke slaapfasen doorloop je?
Je doorloopt 4 verschillende slaapfasen. In de zwangerschap is de REM-slaap een stuk korter. Hierdoor wordt je dus eerder wakker en slaap je slechter als je zwanger bent.
Fase 1: de sluimerfase is een fase waar je in een soort overgang van waken naar slapen gaat. In deze fase worden je ogen zwaar en raakt je lichaam meer ontspannen.
Fase 2: in de lichte slaapfase wordt je nog wakker van geluid om je heen.
Fase 3: in de diepe slaapfase ben je in een diepe slaap terecht gekomen en wordt je ook niet zo maar meer gewekt door geluiden om je heen. Deze fase wordt ook wel de herstelfase genoemd omdat je hierin fysiek herstelt.
Fase 4: de droom slaapfase ook wel de REM-slaap genoemd is een fase waarin je veel droomt. In deze fase verwerk je de informatie van de dag. Omdat je als zwangere vrouw meer droomt en dus lichter slaapt ervaar je vaker de REM slaap fase.
Slaap jij slecht als je zwanger bent | Deze 12 tips kunnen helpen om beter te slapen tijdens de zwangerschap!
Tijdens de zwangerschap kan je door kwaaltjes en een groter wordende buik een heel ander slaappatroon krijgen. Gelukkig zijn er tips die jouw kunnen helpen om ook tijdens de zwangerschap een goede nachtrust te krijgen.
- zorg overdag voor voldoende daglicht. Daglicht zorgt voor een goed werkende biologische klok. Hoe meer daglicht overdag, hoe meer meer melatonine er 's nachts wordt aangemaakt. En melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt. De productie van melatonine komt op gang als het donker wordt;
- een donkere en koele slaapkamer helpt om beter te slapen;
- vermijd beeldschermen een uur voordat je naar bed gaat. Het blauwe licht vermindert namelijk de aanmaak van melatonine;
- naar bed gaan met een te volle of te lege maag kan er voor zorgen dat je moeilijk in slaapt. Ook pittig eten kan zorgen voor brandend maagzuur;
- een snack wat de stof tryptofaan bevat zoals: bananen of een handje amandelen bevordert de nachtrust;
- zorg voor een vast avondritueel. Door iedere avond dezelfde handelingen te verrichten krijgen je hersenen een signaal dat het tijd is om te gaan slapen;
- het vinden van een fijne slaaphouding kan lastig zijn. Een zwangerschapskussen kan dan helpen en geeft ondersteuning aan de buik, rug en benen;
- zorg dat je voldoende rust overdag. Ga liggen als dat even kan;
- een bad met lavendelolie nemen aan het begin van de avond zorgt voor ontspanning en een betere nachtrust;
- zwangerschap yoga zorgt voor ontspanning en een vermindering van stress;
- mindfulness draagt bij aan een betere nachtrust;
- blijven bewegen tijdens de zwangerschap is niet alleen goed, maar het bevordert ook een goede nachtrust. Je kunt dan denken aan wandelen of zwemmen.
Wil je nu meer informatie over slecht slapen? Check dan ons artikel:
Slecht slapen ooraken en gevolgen!
Wil jij nu ook een zwangerschapskussen? Check ze hieronder!
|
|
|
|
Wil jij nog meer handvatten krijgen voor een optimale nachtrust?
In dit artikel hebben we je uitgelegd waarom je als zwangere vrouw slechter slaapt en hebben we 12 handige tips gegeven om beter te slapen. Wil je de komende tijd prettig slapen? En wil je hiermee aan de slag?
Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou.Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen en sneller in slaap valt. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar de Start met beter slapen cursus te gaan!
Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA
FAQ list | Slaap jij slecht als je zwanger bent?
Hoe lang mag je op de rug liggen als je zwanger bent?
Als je het fijn vind om op de rug te liggen dan is dat prima. Je hoort vaak dat een zwangere vrouw niet te lang op de rug mag liggen maar dat heeft te maken met de vena cava. Dat is wanneer de eigen onderste holle ader wordt afgeklemd door het gewicht van het kindje in de buik. Hierdoor kan je duizelig en misselijk worden. Echter verdwijnt dit weer als je van houding verandert.
Hoeveel uur moet je slapen als je zwanger bent?
Het slaappatroon verandert als je zwanger bent. Door de vele veranderingen in je lichaam heb je vaak meer slaap nodig dan normaal. Je lichaam verbruikt veel energie, neem dan die extra dutjes en rustmomenten.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.