moe-maar-niet-kunnen-slapen
Slaapproblemen
Bas en Jenneke
Slaapproblemen
11/16/2023
6 min
0

Moe maar niet kunnen slapen | Wat kan kan je er aan doen!

11/16/2023
6 min
0

Het is frustrerend: je voelt je de hele dag al moe, maar zodra de avond aanbreekt, lukt het niet om in slaap te vallen. Je ligt wakker terwijl je de rest van de dag moeite had om je ogen open te houden. Je gedachten vullen zich met vragen als: “Waarom lukt het nu niet?” en “Wat kan ik doen om te slapen?” Dit houdt je alleen maar verder uit je slaap en zorgt voor nog meer frustratie.Herkenbaar?

Wat zijn de oorzaken van dit slaapprobleem en vooral, wat kun je doen om beter te slapen? Lees verder om inzicht te krijgen in de redenen achter slaapproblemen en ontdek effectieve tips om je nachtrust te verbeteren.


Kijk hier de video van deze blog!


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Oorzaken van moeheid maar niet kunnen slapen

Een goede nachtrust is essentieel voor herstel van lichaam en geest. Toch kan het soms voorkomen dat je ondanks vermoeidheid niet in slaap kunt vallen. Dit kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:


  1. Stress en Cortisolniveau:
    Stress is één van de grootste boosdoeners als het gaat om slaapproblemen. Stress verhoogt je cortisolniveau, wat ervoor zorgt dat je alert blijft, zelfs als je moe bent. Cortisol moet ’s avonds afnemen, zodat het slaaphormoon melatonine kan aanmaken. Bij langdurige stress gebeurt dit echter niet, wat je slaap ernstig verstoort.
  2. Geconditioneerde Opwinding:
    Als je regelmatig wakker ligt in bed, kan je brein deze activiteit gaan associëren met wakker blijven. Dit creëert een negatieve gewoonte die je slaap beïnvloedt. Het is belangrijk om je bed alleen te gebruiken voor slapen en ontspanning.
  3. Medische Aandoeningen:
    Slaapproblemen kunnen ook het gevolg zijn van medische aandoeningen zoals bloedarmoede, slaapapneu of hormonale disbalans. Raadpleeg een arts als je vermoedt dat een onderliggende aandoening je slaap verstoort.
  4. Overprikkeling Door Schermen:
    Het gebruik van elektronische apparaten voor het slapen, zoals je telefoon of tv, kan je slaap verstoren. Het blauwe licht uit schermen blokkeert de aanmaak van melatonine, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Zorg ervoor dat je minimaal een uur voor bedtijd geen schermen meer gebruikt.
  5. De Diepe Slaapfase: Het Herstel van Je Lichaam:
    Tijdens de slaap doorloop je verschillende fasen, waaronder de diepe slaap (non-REM) waarin je lichaam fysiek herstelt. In deze fase worden spierweefsels hersteld, groeit je lichaam en worden cellen vernieuwd. Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezond herstel.


Wil jij meer weten over wat voor een impact stress heeft op jouw slaap? Check dan onze blog:


Er vinden allerlei processen plaats in je lichaam tijdens de slaap, die ervoor zorgen dat je de volgende dag weer goed kunt functioneren.


Vermoeidheid vs. Slaperigheid: Het Belang van Beide Begrippen


Wat is nu precies het verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid. Het zijn namelijk twee verschillende fysiologische processen. En dit verschil kan invloed hebben op je slaapgedrag.


Slaperigheid is een biologisch proces dat deel uitmaakt van je natuurlijke dag- en nachtritme. Het is de staat waarin je geest onder prikkelt is, waardoor je spieren zich ontspannend en je gedachten afnemen totdat je in slaap valt. Je merkt slaperigheid meestal doordat je gaapt, je ogen zwaar aanvoelen, je gaat knikkebollen en je valt langzaam in slaap.


slaperig


Vermoeidheid, aan de andere kant, is een gebrek aan energie. Om goed te kunnen slapen moet je slaperig zijn en niet moe. Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door overprikkeling, zowel mentaal als fysiek. Als je oververmoeid bent, kan het moeilijk zijn om je geest tot rust te brengen, zelfs als je fysiek uitgeput bent. Dit leidt vaak tot onrustige nachten, waarin je maar blijft draaien en woelen.


man_in_bed_kan_niet_slapen-1


Wat zijn de gevolgen van niet kunnen slapen?

Een slechte nachtrust heeft niet alleen invloed op je energielevel de volgende dag, maar kan ook op de lange termijn gevolgen hebben voor je gezondheid. Chronisch slaaptekort kan leiden tot:

        verminderde concentratie en geheugen;

        verhoogd risico op hart- en vaatziekten;

        diabetes type 2;

        verhoogd gewicht (obesitas);

        verhoogde stress en angstklachten.

Een vicieuze cirkel van slechte slaap en vermoeidheid kan je welzijn op de lange termijn beïnvloeden. Het is belangrijk om slaapproblemen niet te negeren en actie te ondernemen.



Moe maar niet kunnen slapen | 5 tips voor een betere nachtrust

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je slaapkwaliteit te verbeteren en de vicieuze cirkel van vermoeidheid en slaapgebrek te doorbreken. Hier zijn 5 handige tips die je kunt toepassen:


  1. Zorg voor een fijne slaapomgeving:
    Een donkere, koele slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je slaapkamer vrij is van afleidingen zoals harde geluiden en fel licht. Gebruik bijvoorbeeld verduisterende gordijnen of een slaapmasker voor extra duisternis.
  2. Gebruik je slaapkamer alleen voor slapen:
    Het is belangrijk dat je je slaapkamer associeert met slapen en ontspanning. Vermijd het gebruik van de slaapkamer voor andere activiteiten zoals tv kijken, werken of gamen. Dit helpt je brein te begrijpen dat de slaapkamer een plek is voor rust.
  3. Heb vertrouwen in je slaap:
    Als je niet kunt slapen, is het belangrijk om geen druk op jezelf uit te oefenen. Vertrouwen hebben in het proces van in slaap vallen is essentieel om de vicieuze cirkel te doorbreken. Het accepteren van de situatie kan helpen om je geest te kalmeren.
  4. Kijk niet op de klok:
    Als je wakker wordt in de nacht, kijk dan niet op de klok. Het weten hoe laat het is kan je angst en stress verhogen. Probeer in plaats daarvan je gedachten tot rust te brengen en jezelf niet druk te maken over het tijdstip.
  5. Ademhalingsoefeningen voor ontspanning:
    Een vol hoofd kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Ademhalingsoefeningen helpen je te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Probeer de 4-7-8 methode: adem 4 seconden in door je neus, houd 7 seconden vast, en adem 8 seconden uit door je mond. Herhaal dit een paar keer om je lichaam en geest te kalmeren.

Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke supplement Rhodiola & Ginseng aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke middel bevat Rhodiola en Ginseng, welke allebei een sterke adaptogene werking hebben. Dat wil zeggen dat deze twee natuurlijke ingrediënten elkaar versterken en jou kunnen helpen in tijden van stress. Het werkt rustgevend bij vermoeidheid en ondersteunt de mentale balans. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.


Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15


Benieuwd naar nog meer tips om jouw slaapproblemen te kunnen oplossen? Check dan ons artikel:



Slaapproblemen oplossen!


Wil jij nu meer tips en handvatten om weer in slaap te komen en niet meer steeds naar het plafond te staren?

In dit artikel hebben we het verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid uitgelegd, de oorzaken van slaapproblemen besproken en 5 tips gedeeld om je slaapkwaliteit te verbeteren. Herken je jezelf in deze situatie en wil je meer diepgaande handvatten voor een betere nachtrust?

Dan is de Start met Beter Slapen Cursus dé oplossing voor jou. In deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren voor een diepe, herstellende nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?

Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!


Start met beter slapen cursus


Ga DIRECT naar de Cursus


FAQ list | Moe maar niet kunnen slapen

Kun je te moe zijn om te slapen?

Ja, je kan oververmoeid zijn en dan lukt het niet meer om te slapen. Je lichaam en geest zijn overprikkeld waardoor je geen rust kunt vinden en niet in slaap kan vallen.

Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?

Er zijn meerdere symptomen die kunnen wijzen op oververmoeidheid namelijk:
-donkere kringen onder je ogen en bleek zien;
-je voelt je futloos;
-je hebt moeite om overdag wakker te blijven;
-misselijkheid;
-een draaierig en/of duizelig gevoel;
-nergens zin in hebben;
-in je ogen wrijven en veel gapen;
-je hebt moeite om je te concentreren;
-je huilt sneller;
-je wordt eerder boos of geïrriteerd;
-je laat dingen uit je handen vallen.

Wat gebeurt er als je 2 nachten niet slaapt?

Als je 2 nachten niet slaapt dan wordt je biologische klok verstoort. De biologische klok regelt onder andere de lichaamstemperatuur en hormonen zoals het slaap en stresshormoon. De biologische klok volgt een vast dag en nachtritme. Wanneer je 2 nachten niet slaapt verliest het dag en nachtritme zijn regelmaat. Hierdoor ga je je heel erg slap voelen en zal je merken dat je geheugen en concentratie dusdanig verslechteren. Ook je afweersysteem werkt minder goed waardoor ziekteverwekkers je makkelijker ziek kunnen maken. Daarnaast krijgt je brein niet meer de gelegenheid om zich te herstellen wat normaal in de REM-slaap gebeurt.



Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-down

Reacties
Categorieën