Helemaal niet kunnen slapen | dit is wat je eraan kan doen!
Helemaal niet kunnen slapen is vast weleens een keertje voorgekomen. Misschien zat je midden in een onrustige periode en gaf dat veel stress. Dan kan het zijn dat je een nachtje of een paar nachten heel weinig tot niet hebt geslapen. Je lichaam is in staat om dit weer te herstellen, maar wat als dit nu op een regelmatige basis gebeurd? Uren naar het plafond staren en niet in slaap kunnen vallen is niet alleen ontzettend vervelend en frustrerend, maar het kan je ook flink gaan opbreken.
Een valkuil is dat je wordt opgeslokt door gedachten dat je een zeer slechte slaper bent. Angst om te slapen geeft stress en stress zorgt dan weer voor een nog slechtere nacht. Op die manier kom je snel in een vicieuze cirkel terecht. Dan wordt slapen een waar strijdtoneel.
Benieuwd wat je er aan kan doen? Je leest het verderop in dit artikel!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat wordt verstaan onder goed slapen?
Wanneer spreek je nu van een goede nachtrust? Er is onderzocht dat je voor een goede nachtrust gemiddeld zo'n 7 tot 9 uur slaap moet krijgen. Alleen is en blijft dit een gemiddelde, wat inhoud dat dit per persoon ook weer erg verschillend kan zijn want niet iedereen heeft daadwerkelijk die 8 uur slaap nodig. Sommige mensen kunnen prima functioneren als ze 6 uur slapen. Waar het uiteindelijk om gaat is hoe je opstaat. Ben je uitgerust en fris genoeg om de dag te kunnen beginnen!
Een goede slaper houdt nog meer in, namelijk dat je slaapt niet forceert. Slaap is het eerste wat ontregelt en het laatste wat zich laat regelen. Een goede nachtrust houdt ook in dat je vertrouwt op het proces van slapen.
Naast voldoende uren slapen is de kwaliteit van slaap ook van belang. Maar wat definieert nu de kwaliteit van de slaap?
As je kijkt naar de kwaliteit van slaap dan gaat het erom dat je voldoende diepe slaap krijgt. Deze diepe slaap krijg je in de kernslaap.
En met de kernslaap wordt bedoeld dat je de eerste 3 slaapcycli doorloopt, dat wil zeggen de eerste 4 tot 5 uur van je slaap.
Wat zijn de oorzaken van niet kunnen slapen?
Er zijn verschillende oorzaken waarom het je niet lukt om te slapen. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- stress doordat je lichaam teveel cortisol aanmaakt (het stresshormoon) kan je de slaap niet vatten. Normaal gesproken zorgt je lichaam ervoor dat aan het eind van de dag het stresshormoon afneemt en het slaaphormoon melatonine toeneemt. Melatonine zorgt er voor dat je slaperig wordt in de avond. Aangezien het stresshormoon te hoog is en zal blijven wordt in slaap vallen lastiger;
- angst om wéér niet te kunnen slapen. Wanneer je van te voren al van alles gaat bedenken dat het toch niet gaat lukken om te slapen dan heeft dat ook een negatief effect op het slapen. De angst zal overheersen waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt;
- lichamelijke aandoeningen zoals: pijn en jeuk;
- psychische aandoeningen zoals: depressie of een angststoornis;
- een verstoorde biologische klok (ook wel interne klok genoemd). Als je een verstoord slaap- waak ritme hebt door bijvoorbeeld het werken in ploegendiensten;
- verkeerde leefstijl gewoontes zoals:
- teveel cafeïne voor het slapen gaan zoals het drinken van koffie;
- het nemen van alcohol;
- teveel dutjes doen overdag;
- te zware maaltijd eten voor het naar bed gaan;
- teveel kijken naar een beeldscherm zoals je smartphone of tablet. Het beeldscherm geeft blauw licht af wat de melatonine aanmaak verminderd. Melatonine is het slaaphormoon.
Slaap jij nou ook slecht en wil je weten je weten hoe jouw slaap ervoor staat? Klik op de knop hieronder om naar het de GRATIS SlaapTest te gaan!
Er bestaat ook nog fatale familiare insomnie maar dat is zeer zeldzaam en komt bij ongeveer 40 families ter wereld voor. Dat is een hersenziekte die zich meestal na het 40ste levensjaar openbaart en waar je uiteindelijk nooit meer in een diepe slaap komt waardoor je overlijd.
De gevolgen van niet slapen
Helemaal niet kunnen slapen heeft gevolgen voor het dagelijks functioneren. Je kan de gevolgen onder verdelen in korte termijn en lange termijn gevolgen. Als je een paar nachten tot weken slecht slaapt heb je vaak last van acute slapeloosheid. De gevolgen hiervan op de korte termijn zijn:
- moeheid;
- minder energie;
- een verminderd concentratievermogen;
- snel prikkelbaar zijn;
- hoofdpijn.
Wanneer je langer dan 3 maanden en meer dan 3 keer per week slecht tot niet slaapt spreek je van chronische slapeloosheid. Op de lange termijn kunnen de gevolgen dan zijn:
- een verhoogde bloeddruk;
- spierpijn;
- huidveroudering zoals blijvende wallen onder de ogen;
- een verhoogde kans op obesitas;
- stemmingswisselingen;
- minder alert en waakzaam zijn wat de kans op ongelukken vergroot;
- je geheugen gaat achteruit;
- meer kans op hart en vaatziekten;
- verhoogde kans op diabetes type 2;
- meer kans op een depressie.
Het is belangrijk om voldoende en goed te slapen. Zowel fysiek als mentaal herstel is van belang om goed te kunnen blijven functioneren. In de slaap herstellen cellen en weefsels zich en wordt je lichaam weer gereset voor een nieuwe dag. Als je niet kan slapen betekend dat dat je lichaam en geest niet de kans krijgen om op de juiste manier te herstellen.
Wil je nu meer weten over goede slaap? Check dan onze blog:
Helemaal niet kunnen slapen | dit is wat je eraan kan doen!
Helemaal niet kunnen slapen heeft consequenties voor het dagelijks functioneren. Vaak lukt het nog wel om de eerste periode door te komen maar uiteindelijk zal je op je tandvlees lopen. Dan gaat het slaaptekort je opbreken en gaat het je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Wat kan je eraan doen om die vicieuze cirkel te doorbreken. Er zijn verschillende mogelijkheden die je kan proberen. Zo kan je proberen om het zelf op te lossen door bijvoorbeeld: een boek te lezen of een cursus te volgen. Daarnaast kan je een slaapcoach inschakelen of je kan naar de huisarts gaan. De slaapcoach of huisarts zal dan kijken welke achterliggende oorzaken er zijn waardoor je niet slaapt.
Je huisarts kan een kortdurend slaapmiddel voorschrijven om de vicieuze cirkel te doorbreken, maar dit zal de oorzaak niet weg halen.
Slaapmiddelen kunnen verslavend werken en hebben vaak vervelende bijwerkingen.
De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een slaapcentrum waar ze gespecialiseerd zijn in het onderzoeken van jouw slaapgedrag. Door verschillende onderzoeken te doen waaronder metingen komen ze erachter of je een slaapprobleem hebt en wat je daar aan kan doen. Het kan voorkomen dat jouw beeld over het niet slapen niet klopt. Wellicht krijg je meer slaap dan je zelf denkt.
Ook kan het helpen om te praten met een psycholoog als je bijvoorbeeld veel angst hebt om te gaan slapen. Wat ook goed kan helpen is cognitieve gedragstherapie. Deze therapie richt zich op je denkpatronen, het leert je om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie beïnvloedt dus je gedrag, gedachten en gevoel. Door op een andere manier tegen een situatie aan te kijken verandert je gevoel en uiteindelijk je gedrag.
Wordt jij al angstig bij de gedachten dat je moet gaan slapen? Check dan GRATIS ons e-book: 'Dé Ultieme Gids om je Angst voor het slapen te Overwinnen'.
Deze 8 handige tips bevorderen een goede nachtrust!
Deze tips hebben te maken met het toepassen van een goede slaaphygiëne. En kunnen je helpen om weer een stap te zetten in de goede richting.
- zorg voor een goed slaap- waakritme. Dat wil zeggen dat je op dezelfde tijd naar bed gaat en ook weer op dezelfde tijd op staat. Op deze manier zet je de biologische klok goed;
- vermijd het kijken op beeldschermen zoals je tablet vlak voor het slapen gaan. Beeldschermen geven blauw licht af waardoor de aanmaak van melatonine het slaaphormoon wordt verminderd;
- zorg dat je overdag voldoende beweging hebt gehad. Maar probeer niet vlak voor het slapen nog intensief te sporten. Je maakt dan adrenaline aan wat zorgt voor een verhoogde bloeddruk en ademhaling;
- probeer niet de strijd aan te gaan met jezelf dat je moet slapen. Dat zal echt averechts gaan werken. Heb vertrouwen in jezelf en jouw slapen. Wanneer het niet lukt om te slapen en je blijft woelen en draaien, stap uit bed en ga even wat anders doen. Bij voorkeur een rustige activiteit bij gedimd en zacht licht. Zodra je weer slaperig voelt stap je het bed in;
- door overdag voldoende daglicht te zien maakt je lichaam melatonine aan;
- wanneer je gedachten blijven malen zal dat er voor zorgen dat je brein niet tot rust komt. Schrijf dan eerst die gedachten op in een notitieboekje of dagboekje;
- creëer een vast avondritueel. Dat kan bestaan uit nog een wandeling, lezen of een lekker warm bad of douche in het begin van de avond of een uur voordat je naar bed toe gaat. Een avondritueel helpt om de dag af te schakelen en zo je brein een seintje te geven dat het tijd is om naar bed toe te gaan;
- ontspanningsoefeningen zoals ademhalingsoefeningen of een paar meditatie of mindfulness oefeningen helpen om tot rust te komen.
Natuurlijk Supplement
Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12. Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.
Benieuwd naar nog meer tips om jouw slaapproblemen te kunnen oplossen? Check dan ons artikel:
Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15
Wil jij ook weer kunnen slapen?
In dit artikel hebben we je alle ins en outs gegeven over niet kunnen slapen en wat je daaraan kan doen. Slaap jij ook niet en wil je hier verandering in brengen?
Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou. Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen voor een betere nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.