
Narcolepsie is een ernstige slaapstoornis die zich uit in oncontroleerbare slaapaanvallen overdag, wat het dagelijks leven enorm kan beïnvloeden. Wanneer je plotselinge periodes van slaap ervaart, ook al heb je voldoende nachtrust gehad, is het mogelijk dat je narcolepsie hebt.Het is bij lang niet iedereen vanzelfsprekend om een goed slaappatroon te hebben. Als je narcolepsie hebt kan je je daardoor erg onzeker en onbegrepen voelen. Daarbij kan het je erg beperken in het dagelijks leven.
Dit artikel biedt uitgebreide informatie over de oorzaken van narcolepsie, de symptomen en handige tips om deze slaapstoornis te beheersen. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat is narcolepsie?
Narcolepsie ook wel slaapziekte genoemd, is een slaapstoornis die het slaap-waakritme ernstig verstoort. Er lijden ongeveer 6000 a 7000 mensen aan narcolepsie. Personen met narcolepsie ervaren extreem veel slaperigheid overdag, zelfs na een volledige nachtrust. Het gevolg zijn oncontroleerbare slaapaanvallen die vaak voorkomen tijdens rustige activiteiten, zoals vergaderen of reizen. Het komt vaak voor tussen het 15e en 30ste levensjaar, een periode waarin mensen hun carrière starten of studeren, wat een aanzienlijke impact kan hebben op hun dagelijkse functioneren.
Ben je benieuwd naar slaapstoornissen en hun symptomen? Check dan ons artikel:
Slaapstoornissen welke symptomen horen daarbij?
Welke symptomen horen bij narcolepsie: Hoe herken je het?
Narcolepsie kan zich op verschillende manieren uiten. Het belangrijkste symptoom is voortdurende slaperigheid overdag, maar er zijn nog veel meer signalen die je kunt herkennen.
- Slaapaanvallen en slaperigheid overdag:
De drang om te slapen is sterk, zelfs na een goede nachtrust. Deze slaapaanvallen komen onverwacht en kunnen optreden tijdens activiteiten als vergaderen of reizen. - Kataplexie:
Ongeveer 60-70% van de mensen met narcolepsie ervaart kataplexie, wat leidt tot tijdelijke spierverslappingen, meestal in het gezicht, de nek of de benen, vaak veroorzaakt door sterke emoties zoals lachen. - Hypnagoge Hallucinaties:
Deze levendige dromen lijken sterk op de werkelijkheid en kunnen zeer angstaanjagend zijn. Ze duren enkele minuten en komen voor bij 25% van de mensen met narcolepsie. - Slaapverlamming:
Gedurende een slaapverlamming kun je je lichaam niet bewegen, ondanks dat je bij bewustzijn blijft. Deze ervaring is vaak angstaanjagend. - Verstoorde nachtrust:
Mensen met narcolepsie hebben vaak moeite om ’s nachts goed door te slapen. Dit kan leiden tot een onderbroken slaapcyclus en vermoeidheid. - Automatisch gedrag:
Personen met narcolepsie vertonen soms gedrag zonder zich ervan bewust te zijn, zoals onduidelijk schrijven of het verkeerd instappen van de bus. - Overgewicht:
Vaker voorkomend bij mensen met narcolepsie door een sterke drang om te eten. - Angst en paniekaanvallen:
De constante vermoeidheid en onvoorspelbare slaapaanvallen kunnen leiden tot gevoelens van angst en paniek. - Geheugenproblemen:
Mensen met narcolepsie hebben moeite met leren en onthouden, vooral door de voortdurende vermoeidheid.
Wil je meer weten over slaapverlamming? Check dan onze blog: Wat is slaapverlamming? En is daar een oorzaak voor?
Narcolepsie wat is de oorzaak?
Wat is nu de oorzaak van narcolepsie? Narcolepsie is een hersenaandoening en wordt veroorzaakt doordat er een storing optreed in het regelen van het slaap-waakritme. Je slaap-waakritme wordt normaal geregeld door een eiwit genaamd hypocretine. Maar bij mensen die lijden aan narcolepsie verdwijnen de cellen die hypocretine produceren. Onderzoekers zijn nog niet precies achter de oorzaak waarom nu juist die cellen verdwijnen en denken dat het te maken heeft met het afweersysteem die de cellen per ongeluk aanvalt.
Dat zou kunnen betekenen dat narcolepsie waarschijnlijk een auto-immuun ziekte is. Je zou kunnen denken dat het mogelijk moet zijn om het eiwit hypocretine weer toe te dienen zodat je geneest van narcolepsie maar dat is helaas niet mogelijk.
Narcolepsie kan ook erfelijk zijn. In sommige families komt de aandoening vaker voor, wat suggereert dat genetica een rol kan spelen bij het ontstaan ervan.
Is er een behandeling voor narcolepsie?
Helaas is er momenteel geen genezing voor narcolepsie. De aandoening kan in de loop der tijd verergeren of juist verbeteren, maar de symptomen blijven vaak aanwezig. De behandeling richt zich meestal op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit.
Medicijnen kunnen helpen om de slaperigheid overdag te verminderen, maar het is essentieel om een gezonde levensstijl aan te nemen en goed om te gaan met de aandoening. Soms wordt doorverwezen naar een slaapkliniek voor specialistisch onderzoek, zoals een Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen.
10 Tips om slaapaanvallen te verminderen bij narcolepsie
Naast medische behandeling kun je ook zelf stappen ondernemen om de symptomen van narcolepsie te verlichten. Deze 10 tips helpen je om beter om te gaan met de aandoening:
- Krijg voldoende daglicht:
Blootstelling aan natuurlijk licht helpt je interne klok te reguleren en verbetert je slaapkwaliteit. - Houd een consistent slaapritme aan:
Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, zelfs in het weekend. - Doe korte dutjes:
Korte dutjes van 10 tot 20 minuten kunnen je energie verbeteren, vooral als je weet dat je een slaperige periode kunt verwachten. - Vermijd alcohol:
Alcohol kan je slaap verstoren en ervoor zorgen dat je niet voldoende in de REM-slaap komt, wat belangrijk is voor herstel en informatieverwerking. - Eet licht voor het slapen:
Vermijd zware maaltijden, vooral koolhydraatrijke gerechten, voor het slapen gaan. - Beweeg regelmatig:
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de vermoeidheid overdag te verminderen en je algehele energie te verbeteren. - Vermijd stress:
Stress heeft een negatieve invloed op zowel je lichaam als je geest. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. - Informeer je omgeving:
Zorg ervoor dat je familie, vrienden en collega’s op de hoogte zijn van je aandoening, zodat ze begrip hebben voor je situatie. - Pas je schema aan:
Als je merkt dat je moeite hebt om te concentreren of vermoeid bent, pas dan je dagelijkse activiteiten aan om de belasting te verminderen. - Zoek professionele hulp bij angst of depressie:
Als narcolepsie je mentale welzijn beïnvloedt, kan praten met een psycholoog helpen om je leven weer in balans te krijgen.
Verbeter je nachtrust met de “Start met Beter Slapen” cursus!
Wil je meer leren over hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren, ook als je last hebt van narcolepsie? Dan is de Start met Beter Slapen cursus een uitstekende oplossing! Deze cursus biedt je praktische tips en technieken die je helpen om een gezonde slaaproutine op te bouwen en je energie overdag te verbeteren.
Start vandaag nog en leer hoe je jouw slaap kunt optimaliseren!
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA
FAQ list | Narcolepsie
Hoe wordt narcolepsie vastgesteld?
Narcolepsie kan voorkomen met kataplexie en zonder kataplexie. Er kunnen verschillende onderzoeken worden gestart om de diagnose narcolepsie vast te stellen namelijk:
1) polysomnografie
2) multipele slaaplatentietest
3) actigrafie
4) ruggenprik
Is narcolepsie gevaarlijk?
Het kan vooral gevaarlijk zijn als de narcolepsie niet onder controle is. Dan kan fietsen of autorijden levensgevaarlijk zijn.
Is narcolepsie erfelijk?
Erfelijke factoren kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van narcolepsie maar dat hoeft niet. Als je spreekt over familiaire narcolepsie is dat heel erg zeldzaam. Het komt bijna niet voor dat er generatie na generatie narcolepsie in de familie wordt doorgegeven.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.