slaapproblemen-bij-ouderen-1

Wat zijn slaapproblemen bij ouderen?

Slaapproblemen en slaapstoornissen komen vaker voor bij ouderen.

Naarmate mensen ouder worden krijgen ze steeds meer moeite met slapen. Dat betekent niet dat ze minder behoefte hebben aan slaap. Ze hebben net zoveel slaap nodig als jonge volwassenen. Het slechter slapen komt door een aantal veranderingen die optreden tijdens het ouder worden:

  • de slaapkwaliteit en slaapefficiëntie gaan achteruit;
  • de slaap wordt minder regelmatig.

Ouderen leveren vooral in op de Non REM-slaap. Ouderen slapen minder diep en de diepe slaapfase duurt korter. Daarnaast heeft de slaap van ouderen een gefragmenteerd karakter. Ouderen worden 's nachts vaak wakker aangezien hun blaasfunctie afneemt en zwakker wordt, daarom moeten ze op het moment dat ze 's nachts wakker worden ook vaak direct naar het toilet. Omdat ze dan weer actiever zijn vallen ze vervolgens maar moeilijk in slaap. Tevens is het circadiaans ritme van ouderen vervroegd. Hun melatoninepiek komt eerder, waardoor ze vroeg op de avond al de neiging hebben om in te dommelen. Hierdoor neemt de slaapdruk af, waardoor het inslapen later op de avond weer moeilijker wordt. Het vroegere circadiaans ritme zorgt er ook voor dat ze vroeg wakker worden, ondanks het feit dat ze onvoldoende hebben geslapen.

Dit is vaak de reden waarom veel ouderen overdag dutjes doen, want ze hebben uiteindelijk evenveel slaap nodig als jongeren, maar komen niet aan voldoende slaap door de eerder genoemde redenen.

Bij het ouder worden verandert ook het lichaam, wat allerlei (ouderdom) kwaaltjes met zich mee kan brengen die ook weer een negatief invloed kunnen hebben op de slaap.

De volgende slaapklachten zijn gerelateerd aan ouderdom:


Wil jij erachter komen of jij écht een slaapprobleem hebt of dat jouw slaapprobleem bij nader inzien toch wel meevalt? Doe dan de GRATIS Slaapscan!

Ga direct naar de GRATIS Slaapscan


Reactie plaatsen