plmd-1

Wat zijn Periodieke Beenbewegingen van de Slaap (PLMD)?

Periodic Limb Movement Disorder (PLMD)

Bij Periodic Limb Movement Disorder maken je benen terwijl je slaapt ineens heftige, schokkende bewegingen. Het is dus ook een slaapstoornis en heet in het Nederlands periodieke beenbewegingen van de slaap.

Deze bewegingen gebeuren meerdere keren per nacht. Bij sommige mensen maken ook de armen plotselinge bewegingen.

PLMD treedt vaak op samen met het Rusteloze Benen Syndroom (Restless leg syndroom). De exacte oorzaak van PLMD is nog onbekend. Een stoornis in de ijzer en dopaminestofwisseling lijkt een rol te spelen.

Van een aantal aandoening is echter wel bekend dat deze PLMD kunnen veroorzaken of verergeren:

  • zwangerschap


     Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam van een vrouw een heleboel veranderingen door. Omdat de groei van een baby een heleboel energie kost is het voor een vrouw tijdens de zwangerschap essentieel om..

  • ijzertekort
  • ziekte van Parkinson
  • nierfunctiestoornissen
  • schildklierproblemen
  • medicatie

Ook treedt het vaak op in combinatie met andere slaapstoornissen (bijvoorbeeld slaapapneu).

Diagnose wordt gesteld aan de hand van een slaaponderzoek, zodat een arts met speciale meetapparatuur meet hoeveel je beweegt tijdens de slaap. Voor zo’n onderzoek moet je dan een nacht in het ziekenhuis blijven.

De behandeling van Periodic Limb Movement Disorder hangt af van de onderliggende oorzaak. Soms kan de arts de oorzaak behandelen en verdwijnen de klachten. Is het bijvoorbeeld een bijwerking van medicatie dan kan bekeken worden of andere medicijnen mogelijk zijn.

Wil je meer informatie over slaapstoornissen? Check dan dit artikel: Wat is een slaapstoornis?
Reactie plaatsen