hoe-kan-je-slaapproblemen-oplossen-zonder-medicatie
Slaapproblemen
Bas en Jenneke
Slaapproblemen
09/15/2021
9 min
0

Slaapproblemen oplossen zonder medicatie | zo doe je dat!

09/15/2021
9 min
0

Slaapproblemen oplossen zonder medicatie | Lang niet iedereen slaapt als een roos, sterker nog er zijn veel mensen die moeite hebben om goed te slapen. Sommige hebben moeite met inslapen en andere worden juist vaak wakker in de nacht. Er kunnen verschillende slaapproblemen zijn die jou niet de welverdiende nachtrust geven en dat is erg vervelend. Logisch dat je hier vanaf wilt, maar hoe kan je slaapproblemen oplossen zonder medicatie?

Goed en voldoende slapen is belangrijk om overdag goed te blijven functioneren. Slaap is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte en daarom is goed slapen een must voor een gezond leven. 

Alleen sta je wellicht niet zo vaak stil bij slaap. Wanneer je een nachtje of een tijdje niet goed slaapt is je lichaam prima in staat om dit op te vangen. Pas wanneer je slecht blijft slapen en het invloed heeft op je dagelijks functioneren, is het verstandig om daar wat aan te doen. Wanneer je een slaapprobleem hebt wordt er vaak (te) snel medicatie voorgeschreven. Het kan helpen om soms uit een vicieuze cirkel te komen, alleen neemt dat niet de oorzaak weg. Het is belangrijk om terug te gaan naar de basis, om er zo achter te komen wat de oorzaak is en deze dan ook direct aan te pakken. 

Benieuwd hoe je nu slaapproblemen kan oplossen zonder de hulp van medicatie? Je leest het verderop in dit artikel!  

Kijk hier de video van deze blog! 

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is slaap?

Wat is slaap nu eigenlijk? Je kunt slaap zien als een toestand die dagelijks terugkeert waarin je lichaam en geest zich herstellen. Je lichaam is overdag erg actief, je werkt, gaat naar school, studeert en sport. Daardoor verbruikt je lichaam overdag veel energie. Wanneer het tijd is om te gaan slapen dan zal je lichaam en geest zich gaan herstellen om zo weer voldoende energie op te doen voor een volgende dag. Je spieren krijgen zo ook de mogelijkheid om zich te ontspannen. Goed en voldoende slapen is dus belangrijk om jouw lichaam en geest de gelegenheid te geven om te herstellen. 

Als je lichaam en geest in ruststand komen gebeuren er een aantal dingen in je lichaam namelijk:

  • de activiteit in de hersenen verandert;
    •  deze daalt namelijk in de eerste fasen van de slaap (Non REM-slaap) en in de laatste slaapfase (REM-slaap) worden de hersenen juist weer actiever omdat je dan gaat dromen. 
  • de lichaamstemperatuur gaat dalen;
  • hartslag daalt;
  • pupillen worden kleiner;
  • je zal minder speeksel en urine produceren;
  • je ademt minder lucht in;
  • de hoeveelheid groeihormonen neemt toe (baby's en jonge kinderen groeien dus ook letterlijk in hun slaap);
  • de hoeveelheid stresshormonen nemen af.


Wil jij nu ook weer beter gaan slapen? Download dan GRATIS het e-book


Gratis Download


Welke verschillende slaapfasen zijn er?

Je doorloopt 4 verschillende fasen in je slaap en die fasen samen noem je een slaapcyclus. Zo'n slaapcyclus duurt tussen de 90 en 120 minuten en doorloop je ongeveer 3 tot 5 keer per nacht.

De eerste 3 fasen noem je de Non REM-slaap en de laatste fase noem je de REM-slaap. In deze fase maken de ogen kort en snelle bewegingen en worden ook wel Rapid Eye Movement genoemd.

Fase 1: De sluimerfase is ook wel een overgangsfase. Dit omdat je tussen het waken en slapen in zit. Je voelt dat je ogen dicht beginnen te vallen en je hebt dan ook moeite om je ogen open te houden. In deze fase daalt de hersenactiviteit. 

Fase 2: De lichte slaapfase in deze fase ga je slapen maar wordt je niet meer wakker van elk geluidje. Wel kan je in deze fase nog makkelijk gewekt worden .

Fase 3: De diepe slaapfase is een fase waarin je echt in een diepe slaap komt. Je ademhaling en hartritme dalen. Als je in deze fase wordt gewekt ben je vaak gedesoriënteerd en heb je even tijd nodig om te weten waar je bent. Deze fase wordt ook wel de herstelfase genoemd en is nodig om fysiek te herstellen.

Fase 4: De droom slaapfase of wel de REM-slaap. In deze fase is er sprake van Rapid Eye Movement, dan maken je ogen korte en snelle bewegingen. De hersenactiviteit is groot en de spieren zijn nu volledig ontspannen. In deze fase ben je aan het dromen en verwerk je alle gebeurtenissen en informatie van de dag. Je kunt het zien dat je geest zich aan het opfrissen is en klaar aan het maken is voor een nieuwe dag.


slaapcyclus-1

De meest voorkomende slaapproblemen?

De meest voorkomende slaapproblemen zijn: 

  • moeite hebben met inslapen;
  • meerdere keren wakker worden in de nacht;
  • veel te vroeg wakker worden in de ochtend;
  • teveel slapen.


Veel mensen ervaren één of meerdere van deze slaapproblemen of hebben een combinatie van slaapproblemen, Ook al ben je een goede slaper, er kan altijd een periode in je leven zijn waardoor je tijdelijk minder tot slecht slaapt. Je ervaart dan vaak na een nacht of een tijdje slecht slapen moeheid, minder energie, een verminderd concentratievermogen en een korter lontje. Wanneer de slaapproblemen vaker dan 3 keer per week en langer dan 3 maanden voorkomen dan spreek je van een slaapstoornis


Slaap jij nu ook slecht en wil jij erachter komen of jij écht een slaapprobleem hebt of dat jouw slaapprobleem bij nader inzien toch wel meevalt? Doe dan de GRATIS SlaapTest!


Ga direct naar de GRATIS SlaapTest


Slaapproblemen oplossen zonder medicatie | hoe doe je dat?

Als je even slecht(er) slaapt of bij het constateren van een slaapprobleem wordt er door de huisarts al snel medicatie voorgeschreven. Nu kan dat in sommige gevallen gunstig zijn om de vicieuze cirkel te doorbreken, alleen is het nadeel van het gebruiken van slaapmiddelen dat het de oorzaak van het slaapprobleem niet weghaalt. Het werkt op dat moment goed, maar medicijnen geven vaak vervelende bijwerkingen en kunnen verslavend werken. De nadruk zou dan moeten liggen op het achterhalen van de oorzaak en daar mee aan de slag te gaan. 

Je kan dan slaapproblemen aanpakken op een effectieve manier. Maar hoe kan je slaapproblemen oplossen zonder medicatie?


  1. Door als eerste de oorzaak te achter halen. Komt het door een medisch of neurologisch probleem. Zo ja, dan is het zaak om daarmee naar de huisarts te gaan en samen verder te kijken naar een passende oplossing. Een huisarts kan je dan ook doorverwijzen naar een slaapcentrum die gespecialiseerd zijn in verschillende slaapproblemen en slaapstoornissen. Met verschillende onderzoeken en metingen kunnen ze een juist behandelplan opstellen. 
  2. Wanneer er sprake is van veel stress en spanning dan is het belangrijk om stress te gaan behandelen. Stress is funest voor de nachtrust en stress zorgt er snel voor dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Stress en slecht slapen gaan vaak hand in hand. Door de stress ga je slechter slapen en doordat je slecht slaapt krijg je weer stress. Stress kan door verschillende dingen komen zoals: geldzorgen, problemen op het werk of in je relatie, maar ook door ziekte of het verlies van een dierbare.  Om ervoor te zorgen dat je stress vermindert is het van belang dat je kijkt wat je stress geeft en daarin veranderingen aan te brengen of keuzes te maken die jouw stressniveau laten zakken. Probeer te achterhalen wat jou energie geeft en wat je juist energie kost wat dus energievreters zijn.  Focus je op de mooie en positieve dingen in het leven. Wat goed kan helpen is het ontwikkelen van een positieve mindset en je verdiepen in mindfulness. 
  3. Het bijhouden van een slaapdagboek kan goed helpen om inzicht te krijgen in je slaapproblemen. Je kan dan opschrijven hoe snel je inslaapt, hoe vaak je wakker word, hoelang het duurt voordat je weer in slaap valt en hoe vroeg je wakker wordt in de ochtend. Ook is het handig om op te schrijven wat je die dag precies hebt gedaan en of je bijvoorbeeld veel koffie hebt gedronken of te lang naar beeldschermen hebt gekeken. Hierdoor krijg je beter inzicht in wat een goede slaaphygiëne is.
  4. Het helpt om over je slaapproblemen te praten, Dat kan met je naasten, maar ook met bijvoorbeeld een psycholoog. Samen kan je dan kijken wat jou gaat helpen om beter te gaan slapen. 
  5. Slaapoefentherapie of het inschakelen van een slaapcoach is een mooie veel omvattende therapie die jou op een effectieve manier kan gaan helpen om beter te gaan slapen. De oefentherapeut zal de klachten zowel (lichamelijk als mentaal) en slaapproblemen bekijken vanuit een 24-uurs visie. Dat wil zeggen dat ze kijken hoe de dag en nacht verloopt. Vaak lopen de invloeden van de dag over in de nacht en heeft dat ook weer effect op de volgende dag. Slaapoefentherapie is erop gericht om de onderliggende oorzaken en klachten inzichtelijk te maken, aan te pakken en op te lossen.


Wil je nu meer weten over verschillende oplossingen voor slaapproblemen? Check dan onze blog:



Slaapproblemen oplossen zonder medicatie | 6 tips om beter te gaan slapen!

Deze 6 tips kunnen je helpen om beter te gaan slapen. Door goede slaaphygiëne toe te passen zal dat de nachtrust bevorderen.

  1.  zorg voor een fijne slaapomgeving. Een koele en donkere kamer met een temperatuur tussen de 16 en 21 graden is het ideaalst. Wanneer het niet lukt om de slaapkamer goed donker te maken dan is het Manta Sleep Mask een super fijn slaapmasker. Dit masker zorgt namelijk voor 100% verduistering en is van zeer goede kwaliteit. Ook is het masker verstelbaar en heeft het speciale eye covers waardoor je geen druk op de ogen voelt;
  2.  door op dezelfde tijd naar bed te gaan en ook weer op te staan zal je een goed slaap-waakritme krijgen. Het helpt om de biologische klok te herstellen;
  3. eet niet te zware maaltijden voor het slapen gaan en vermijd cafeïne houdende dranken zoals: koffie en cola;
  4.  vermijd kijken op beeldschermen voordat je naar bed gaat. Beeldschermen geven namelijk blauw licht af wat voor een verminderde aanmaak van melatonine zorgt en dat is het slaaphormoon wat je slaperig maakt in de avond;
  5.  probeer overdag regelmatig te bewegen. Ga alleen niet intensief sporten vlak voor het slapen gaan omdat je dan adrenaline aanmaakt waardoor je teveel energie krijgt en dat bemoeilijkt het inslapen. Je krijgt daardoor een hogere bloedruk en ademhaling;
  6. een vast avondritueel helpt je lichaam een seintje te geven dat het tijd is om naar bed toe te gaan. Een avondritueel kan bestaan uit bijvoorbeeld: een wandeling, boek lezen of muziek luisteren.

Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van nature aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12.  Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.


Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 



Wil jij nu ook het Manta Sleep Mask? Klik dan op de knop hieronder om naar het Manta Sleep Mask te gaan. Wil je nog meer informatie over het slaapmasker? Check dan onze:



Manta Sleep Mask: Review!


manta-sleep-mask-1-1


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Wil jij nu ook je slaappatroon verbeteren op een natuurlijke manier?

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je slaapproblemen kunt oplossen zonder medicatie. Wil jij tips en handvatten om op een natuurlijke manier je slaappatroon te optimaliseren? En wil je hiermee aan de slag? 

Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou. Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen voor een betere nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?

 

Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!


Start met beter slapen cursus


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Reacties
Categorieën