Ochtendmisselijkheid | wat kan het veroorzaken?
31 oktober 2021 
3 min. leestijd

Ochtendmisselijkheid | wat kan het veroorzaken?

Ochtendmisselijkheid | wat kan het veroorzaken? Heb je ’s morgens last van misselijkheid dan noemen we dit ochtendmisselijkheid. Hoe beïnvloed dit je nachtrust? Het is erg vervelend om in de morgen op te staan met een vreselijk misselijk gevoel. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom je ’s morgens misselijk wakker wordt. 

Benieuwd hoe misselijkheid invloed kan hebben op je slaappatroon? Je leest het verderop in dit artikel!

ochtendmisselijkheid en zwangerOchtendmisselijkheid en zwangerschap

Ochtend misselijkheid en braken horen vaak bij de eerste signalen waaraan je zwangerschap kunt herkennen. Deze tekenen treden meestal op rond de 6de week van de zwangerschap en de symptomen gaan meestal over ergens tussen de 16de en 20ste week.

Overigens kan de misselijkheid niet alleen in de ochtend komen opzetten maar ook op andere tijdstippen van de dag. Dit heeft alles te maken met de hormonale veranderingen die plaatsvinden in je lichaam.

Meer weten over zwanger en slapen? Check dan ons artikel: Slaap jij slecht als je zwanger bent?



Opkomend maagzuur

Oprispingen, of opkomend maagzuur gebeurt wanneer de ingang van de maag zich niet goed afsluit nadat je gegeten of gedronken hebt. Hierdoor komt er maagzuur omhoog via je slokdarm en keel. Deze zure smaak samen met een brandend gevoel in je keel kan ervoor zorgen dat je je misselijk voelt.

Het kan zo zijn dat je vaker last hebt van maagzuur in de ochtend. Dit heeft te maken met het feit dat je plat in bed ligt. Het maagzuur kan dan makkelijker de weg naar boven toe vinden dan wanneer je rechtop zit of staat. Met het gevolg dat je ’s morgens met een misselijk gevoel wakker wordt.

Het is raadzaam om geen vet en zwaar voedsel meer te eten in de avond. Je lichaam moet dit dan nog allemaal verteren en dat verteren gaat minder snel. Hierdoor blijft het langer achter in je maag waardoor je maagzuur en misselijkheid groter wordt. 

Stress

Wanneer je met een gestrest gevoel naar bed toe gaat verstoort dat niet alleen je nachtrust omdat je niet goed in slaap kan vallen, maar het kan ook misselijkheid veroorzaken. Dit komt onder andere doordat stress je cortisol ( je stresshormoon) niveau verhoogd. Dit heeft invloed op je maag en darmen, en het vertraagd je spijsvertering. Omdat je spijsvertering op het moment van vechten of vluchten niet belangrijk is zal dat op een laag pitje komen te staan en zal je voedsel dus ook langzamer worden verwerkt wat een misselijk gevoel tot gevolg heeft. 

Daarnaast zorgt een periode van langdurige stress voor een overactief sympathische systeem wat misselijkheid tot gevolg heeft. Het helpt om ontspannen en op tijd naar bed te gaan zodat je niet nog gestrester wordt en misselijk wakker wordt. 

Wil je meer informatie over stress en slapen? Check dan ons GRATIS e-book!

reken-af-met-stress-en-slaap-direct-beter

GRATIS DOWNLOAD

Eten voor het slapen gaan

Wat je eet voordat je naar bed gaat kan invloed hebben op hoe goed jou maag dit kan verteren. Vet voedsel wat zwaar op de maag ligt bijvoorbeeld zorgt voor onrustige darmen en heeft een langere tijd nodig om te verteren. Hierdoor kan het gebeuren dat je daardoor slechter slaapt en in de ochtend met een misselijk gevoel wakker wordt. Het helpt om een paar uur voordat je naar bed gaat geen zware en grote maaltijden meer te eten. Mocht je toch nog trek hebben dan helpt een snack met het stofje tryptofaan erin om beter te slapen zoals een handje amandelen of een banaan. 

Ook kan het zijn dat je juist te weinig hebt gegeten wat zorgt voor een te lage bloedsuikerspiegel. In de ochtend sta je dan met een misselijk en trillerig gevoel op. Een gezonde en voedzame maaltijd helpt om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden.

Samenvatting

Ochtendmisselijkheid wordt vaak aan zwangerschap gelinkt, maar ochtendmisselijkheid kent ook andere oorzaken. Soms is dit het gevolg van je levensstijl, dieet of als je leven veel te veel stress met zich meebrengt. 


FAQ list | Ochtendmisselijkheid: wat kan het veroorzaken?

Waarom ben ik 's ochtends misselijk?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je in de ochtend misselijk bent. De voornaamste redenen zijn: zwangerschap, stress, opkomend maagzuur en bepaald eten voordat je naar bed gaat.
Maar ook bepaalde medicatie kan als bijwerking misselijkheid veroorzaken.

Wat moet je doen als je elke ochtend misselijk bent?

Het ligt eraan wat de oorzaak is van de ochtend misselijkheid. Allereest is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de misselijkheid en dan een plan van aanpak te maken hoe je er het beste van af komt. Dit kan door bijvoorbeeld naar de huisarts te gaan.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen