Iedereen is wel eens wakker geworden met een droge mond. Dit is zeker het geval als je een keer een avond ervoor goed gedronken hebt. Maar indien je regelmatig wakker wordt met een droge mond dan zou er een andere oorzaak kunnen zijn. Wanneer je regelmatig een droge mond hebt kan dit namelijk gevolgen hebben voor je gezondheid.
Benieuwd naar wat de redenen zijn voor een droge mond? Je leest het verderop in dit artikel!
Xerostomie
De medische term voor een droge mond is: “Xerostomie”. Het is een aandoening waardoor er te weinig speeksel gevormd wordt door de speekselklieren waardoor er een droge mond ontstaat. Normaal produceer je gemiddeld zo’n 1,2 tot 1,5 liter speeksel per dag. Wanneer er te veel speeksel geproduceerd wordt spreekt men van hypersalivatie. Produceer je te weinig speeksel dan spreekt men van Xerostomie.
Speeksel is heel belangrijk voor je gezondheid omdat het onder andere bacteriën doodt, je mond reinigt en het helpt om je voedsel door te slikken en te verteren.
Een droge mond kan de volgende symptomen tot gevolg hebben:
- een milde tot ernstige zere keel;
- een branderig gevoel in je mond;
- moeilijkheden om te slikken;
- heesheid en spraakproblemen;
- een droge neus en neusgaten.
Een droge mond kan leiden tot:
- onvoldoende voeding;
- mondklachten zoals onder andere ontstoken tandvlees, gaatjes en het verliezen van tanden;
- psychologische aandoeningen zoals angst, stress en depressie;
- een vermindering in smaak en reuk.
Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben. Sommige van deze oorzaken zorgen ervoor dat je tijdelijk last hebt van een droge mond, anderen kunnen ervoor zorgen dat je constant last hebt van een droge mond. Hier zijn de 10 oorzaken waardoor je zou kunnen wakker worden met een droge mond.
1. Ademen door je mond
Je slaapgewoonten zouden er zo maar voor kunnen zorgen dat je ’s morgens wakker wordt met een droge mond. Je kunt namelijk last krijgen van een droge mond als je iemand bent die met de mond open slaapt. Dit kan een gewoonte zijn, maar het kan ook zo zijn dat je genoodzaakt bent om door je mond te ademen omdat je vaak last hebt van een verstopte neus of een andere gezondheidskwestie.
Ook hebben snurkers en mensen die lijden aan obstructieve slaapapneu vaak last van een droge mond ’s morgens.
2. Medicatie
Medicatie is vaak de grote boosdoener van een droge mond. Er zijn er veel verschillende soorten medicatie die in de kleine lettertjes hebben staan dat ze een droge mond kunnen veroorzaken. Dit is inclusief medicatie voor de behandeling van:
- sinusklachten;
- hoge bloeddruk;
- mentale klachten zoals angst en depressie;
- de ziekte van Parkinson;
- slaapklachten;
- misselijkheid en braken;
- diarree.
Neem je verschillende medicaties door elkaar dan is het risico op een droge mond nog vele malen groter. Wanneer je van je medicatie afhankelijk bent, dan is er helaas een grote kans dat je met je droge mond moet leren leven.
Het is belangrijk dat je met je huisarts praat over manieren om met je droge mond te leren omgaan en toch je medicatie kunt blijven nemen. Zo kan de mogelijkheid bestaan dat je het tijdstip van het innemen van bepaalde medicatie die je droge mond veroorzaken verschuift om het zo tegen te gaan.
Misschien is het zelfs mogelijk dat je arts andere medicatie kan voorschrijven waarvan je geen droge mond krijgt.
3. Veroudering
Je kan er meer last van krijgen naarmate je ouder wordt. Je hebt 30% meer kans wanneer je ouder bent dan 65 en 40% meer kans als je in de leeftijdscategorie van de 80-plussers behoort.
Belangrijk is om hier mee te delen dat het niet per definitie aan je leeftijd ligt maar dat je nu eenmaal vaak meer medicatie slikt naarmate je ouder wordt.
4. Diabetes
Een droge mond wanneer je lijdt aan Diabetes kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt gedehydrateerd zijn of het kan zo zijn dat je suikerwaarden te hoog liggen en dit een droge mond veroorzaakt. Ook de medicatie die je neemt om de suikerziekte te behandelen kunnen veroorzakers zijn.
Om het risico hierop te verminderen is het noodzakelijk dat je je Diabetes goed onder controle hebt. Praat met je huisarts over de medicatie die je neemt om samen te bekijken of er veranderingen in je medicatieschema aangebracht kunnen worden om dit zo tegen te gaan of te verminderen.
5. Alzheimer
Door de symptomen van de ziekte van Alzheimer zijn mensen die hier aan lijden vaak niet in staat om goed gehydrateerd te blijven. Zo kan het zijn dat ze niet in staat zijn om te communiceren aan iemand anders dat ze dorst hebben. Dit leidt weer tot dehydratatie en een droge mond in de ochtend.
Een droge mond gaat bij deze patiënten dan ook vaak samen met duizeligheid, een toegenomen hartslag en delier.
Wanneer je zorgt voor iemand met Alzheimer stimuleer diegene dan zeker aan om voldoende water te drinken gedurende de dag.
6. Auto-Immuunziekte(n)
Een voorbeeld van een auto-immuunziekte is het syndroom van Sjögren. Deze ziekte tast het bindweefsel en klieren aan in de buurt van de ogen en mond. Een fundamenteel symptoom van deze aandoening is een droge mond. Deze aandoening komt het vaakst voor bij vrouwen na hun menopauze.
Helaas is er nog geen genezing mogelijk van deze auto-immuunziekte en zal de arts samen met de patiënt overleggen hoe ze de symptomen het beste kunnen behandelen.
Andere voorbeelden van auto-immuunziekten zijn bijvoorbeeld reuma of lupus.
7. Kankerbehandeling
De behandeling van tumoren in de nek en aan het hoofd kunnen ook leiden tot een droge mond. De straling die op je hoofd en nek wordt gericht kan permanente schade aanrichten aan je speekselklieren.
Ook chemotherapie kan tijdelijk voor een droge mond zorgen. Dit kan onmiddellijk tijdens de behandeling voorkomen of in sommige gevallen zelfs maanden of jaren later.
8. Tabak en Alcohol
Je kan last krijgen van een droge mond na het nuttigen van alcohol of het gebruik van tabak.
Alcohol zorgt ervoor dat je uitdroogt. Wie regelmatig alcohol drinkt kan zelfs te maken krijgen met tand problemen. Gebruik je een mondspoeling waar alcohol in zit dan kan je hiervan ook een droge mond krijgen.
Ook tabak heeft invloed op je speekselaanmaak, wat ook weer mondklachten kan veroorzaken.
Rokers hebben er ook vaker last van dan niet-rokers. Ook ontwikkelen ze sneller mondproblemen zoals tandvleesontsteking, gaatjes en losse tanden.
9. Gist Infectie (Spruw)
Dit wordt ook wel orale candidiasis genoemd en is een aandoening die optreedt door de opbouw van een schimmel in de mondslijmvliezen. Iedereen kan last krijgen van spruw. Vooral baby’s, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn echter het meeste vatbaar.
Het belangrijkste symptoom voor pasgeborene van spruw zijn de witte plekjes in de mond, meestal op de tong of de binnenkant van de kaken. Bij volwassene ontstaan er meestal pijnlijke rode plekken van verschillende grootte op het mondslijmvlies.
Heb je last van spruw dan kan dit behandeld worden door het strikt volgen van een mond verzorgingsroutine. Wanneer het vast is gesteld dat het gaat om een schimmelinfectie en je hebt er erg last van, dan kan de arts een lokaal schimmelwerend middel voorschrijven. Meestal in vloeistof of gelvorm. Bij mensen met bijvoorbeeld kanker wordt er vaak een schimmelwerend middel in pil vorm voorgeschreven.
10. Recreatief Drugsgebruik
Het gebruik van sommige drugs kan leiden tot een droge mond. Deze drugs hebben dan invloed op je speekselaanmaak, bijna net hetzelfde als dat bij tabak het geval is. Het gebruik van ecstasy, heroïne en amfetamines leiden allemaal tot dit effect.
Drugsgebruik heeft meestal ook gevolgen voor je mondgezondheid. Amfetamine leidt tot een vermindering van de speekselproductie. Wat als resultaat heeft een droge mond.
Mogelijke behandelingen
Er zijn verschillende mogelijkheden om een droge mond te behandelen, zelfs als een genezing van de onderliggende oorzaak niet mogelijk is.
De volgende huismiddeltjes kunnen je de nodige verlichting brengen:
- kauwen op (suikervrije) kauwgom;
- zuigen op (suikervrije) snoepjes;
- voldoende water drinken;
- zuigen op ijsklontjes;
- water drinken tijdens de maaltijden;
- vermijden van pittig en gekruid voedsel;
- goed kauwen voordat je doorslikt;
- cafeïne en alcohol mijden (drijven vocht af);
- een luchtbevochtiger gebruiken in je slaapkamer.
De volgende middelen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de apotheek of drogist, al dan niet op voorschrift:
- gespecialiseerde tandpasta’s en mond spoelmiddelen;
- fluoridebehandelingen;
- neus- en mondsprays;
- orale medicatie.
Natuurlijk is het belangrijk dat je een goede mondhygiëne erop nahoudt, hier wat tips:
- poets je tanden 2x daags;
- dagelijks flossen;
- tandpasta met fluoride gebruiken;
- regelmatig bezoek aan de tandarts.
Wanneer naar de dokter?
Heb je al lange tijd last van een droge mond, dan is het altijd een goed idee om dit met je huisarts te bespreken. De huisarts gaat samen met jou proberen te achterhalen wat de oorzaak is van je droge mond en een plan van aanpak opstellen.
Samenvatting
Er kunnen tal van redenen zijn waarom je ’s morgens wakker wordt met een droge mond. Je slaapgewoonten, medicatie of een onderliggende aandoening kunnen allemaal de boosdoener zijn. Bij twijfel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.