Waarom droom ik zoveel? We dromen allemaal maar we kunnen niet allemaal onze dromen onthouden. De één kan dat beter dan de andere. Soms zijn dromen zo levendig dat het lijkt of dat ze echt zijn gebeurd. Dromen kunnen heel mooi zijn of je juist angstig maken en dan spreek je van nachtmerries.
Dromen komen voor tijdens de REM-slaap en in de tweede helft van de nacht droom je langer dan de eerste helft van de nacht. Dromen kunnen dus iets zeggen over hoe goed je slaapt.
Dromen is een bijzonder fenomeen!
In dit artikel gaan we je alle ins en outs geven over dromen en geven we 4 tips die jou kunnen helpen om beter te dromen.
Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!
Kijk hier de video van deze blog!
Waarom droom je?
Een droom wordt gezien als een opeenvolging van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die onvrijwillig voorkomen in je geest. Je hersenen gaan aan de haal met je eigen fantasie. In je dromen kunnen de gekste dingen gebeuren. Vele wetenschappers hebben geprobeerd een antwoord te geven op wat de functie is van dromen, maar een duidelijk antwoord blijkt nog niet zo makkelijk. Wel komt naar voren dat dromen een belangrijke functie hebben en zeer nuttig zijn.
Tijdens de slaap komen de hersenen tot rust. Omdat je aan het eind van de dag veel prikkels te verwerken hebt, zorgen dromen ervoor dat je geest wordt gereset. Je hersenen zijn dan weer in staat om activiteiten uit te voeren.
Er zijn ook een aantal theorieën naar voren gekomen tijdens de verschillende onderzoeken waarom je droomt.
- vroeger dacht men in het Christendom dat dromen een profetische boodschap van God konden zijn;
- de Chinezen hadden weer een andere theorie, zij dachten namelijk dat tijdens het dromen de ziel uit je lichaam trad en rond ging zwerven;
- in het oude Egypte geloofde men dat dromen afkomstig waren van de goden Zo zouden ze vanuit de hemel naar de mensen werden gestuurd;
- Sigmund Freud had ideeën waarom je droomt. Hij dacht dat dromen boodschappen waren uit je onderbewuste. Dromen zouden een sleutel kunnen zijn tot inzicht in psyche en psychische aandoeningen. Alles wat je overdag aan gebeurtenissen meemaakt zou je dan in de nacht verwerken. Freud dacht dat dromen je diepste wensen kon vervullen, maar omdat deze wensen vaak seksueel of agressief van aard waren, zijn deze dromen voor het bewuste onaanvaardbaar. Freud dacht dat het analyseren van deze dromen zouden kunnen helpen om psychische conflicten op te lossen en een manier zijn om jezelf beter te leren kennen. Uiteindelijk kwam er steeds meer kritiek op de theorie van Sigmund Freud. Doordat de wetenschap alleen maar verder ontwikkelde kwamen ze erachter dat dromen ook te maken hebben met je REM-slaap.
In welke slaapfasen droom je?
Je doorloopt 4 verschillende fasen als je slaapt. Al die fasen bij elkaar worden een slaapcyclus genoemd.
- De eerste fase wordt de sluimer slaapfase genoemd. In deze fase worden je ogen zwaar en raak je steeds meer ontspannen. Deze fase wordt ook wel gezien als een overgangsfase.
- De tweede fase is de lichte slaapfase. In deze fase wordt je nog makkelijk gewekt door geluiden van buitenaf.
- Dan krijg je de derde fase; de diepe slaapfase. Dit omdat je hierin niet makkelijk gewekt kan worden en je echt in een diepe slaap verkeerd. Je hartslag gaat naar beneden en je bent volledig ontspannen. Deze fase wordt ook de herstel fase genoemd omdat je hierin fysiek hersteld.
- In de vierde fase ga je over naar de REM-slaap ook wel de droom slaapfase. En juist in deze fase ben je veel aan het dromen en maken je ogen korte en snelle bewegingen. Tijdens de REM slaap zijn je hersenen erg actief en dan gaat het vooral om het visuele gedeelte van je geheugen. Andere hersengebieden liggen juist weer stil. Als je dus droomt kan dat hierdoor dus levensecht voelen.
Waarom droom ik zoveel?
Wij dromen allemaal en zelfs meerdere keren per nacht. Gemiddeld droom je zo'n 3 tot 5 keer per nacht. En in totaal is dit ongeveer 2 uur per nacht. Je kunt niet altijd je dromen herinneren. Binnen 5 minuten ben je al 50 procent van je droom vergeten als je wakker wordt. En na 10 minuten is dat al 90 procent.
Als je een droom herinnert is dat meestal een gekke of enge droom. Deze dromen kan je beter onthouden omdat juist deze dromen de meeste indruk op je maken. Er is ook onderzoek gedaan naar het wel of niet herinneren van je dromen. Er zijn een paar factoren die van invloed zijn.
Het schijnt dat mensen die hun dromen kunnen onthouden andere neurologische patronen hadden in hun hersenen dan de mensen die hun dromen vergaten. Daarbij komt dat jonge mensen hun dromen beter kunnen onthouden. Ze denken dat jonge mensen dieper slapen. Leeftijd kan er dus mee te maken hebben. Vrouwen blijken ook nog vaker dromen te onthouden dan mannen waarschijnlijk komt dit omdat vrouwen gevoeliger zijn.
4 tips om beter te dromen
Je kunt stellen dat dromen goed is voor je gezondheid. Alle prikkels moet je aan het eind van de dag verwerken. En dat doe je doormiddel van de REM-slaap. Het is daarom ook van belang om goed en voldoende te slapen. Als je vaak droomt betekend het dat je voldoende REM-slaap hebt gehad. Dan hebben we het ook wel over dromen die je een plekje kunt geven, want heb je vaker last van vervelende dromen of nachtmerries dan kun je juist vermoeider wakker worden.
Gelukkig zijn er nog een aantal tips die je kunt toepassen zodat je voldoende tijd in de REM-slaap doorbrengt.
- creëer een fijne en rustige slaapomgeving. Hoe meer je ontspannen bent hoe beter je aan de nacht gaat beginnen;
- ga op tijd naar bed en slaap door tot je zelf weer ontwaakt. Dat wilt zeggen dat je geen wekker zet maar je biologische klok volgt. Aan het einde van de nacht droom je het meest en dan wil je niet gestoord worden door een wekker;
- neem geen alcohol voordat je gaat slapen, alcohol verstoort namelijk je REM-slaap;
- schrijf je dromen gelijk op in je droomdagboek, als je wakker wordt zit de droom nog het verst in je geheugen.
Check voor meer slaaptips onze blog:
Conclusie
In dit artikel hebben we de ins en outs gegeven over waarom je zoveel droomt en hoe je ervoor kan zorgen dat je meer tijd doorbrengt in de REM-slaap. Wil jij ook beter gaan dromen? Deze 4 tips helpen je in ieder geval goed op weg!
FAQ list | Waarom droom ik zoveel?
Wat betekend het als je heel veel droomt?
Als je veel droomt dan betekend het dat je de dromen goed kunt onthouden en dat je voldoende droomt in de REM-slaap ook wel de droomslaapfase genoemd.
Hoe kan het dat ik de laatste tijd veel droom?
Als je de laatste tijd veel droomt dan kan het zijn dat je veel hebt te verwerken van wat je overdag hebt meegemaakt. In de REM-slaap zijn je hersenen zeer actief en verwerkt je geest alle gebeurtenissen van de dag.
Je geest heeft tijdens de slaap tijd nodig om alles een plek te geven en te verwerken. Een soort reset van je brein. Zo kan je de volgende dag weer opnieuw ervaringen op doen.
Hebben dromen een diepere betekenis?
Dromen kunnen verschillende betekenissen hebben. Vaak laat een droom je zien dat je ergens onverwerkt zeer hebt of een ander pad moet inslaan.
In je dromen kan alles en naast dat dromen een nuttige functie hebben met betrekking tot verwerking, hebben dromen ook nog een andere functie namelijk het bevorderen van creativiteit en probleemoplossend vermogen.
Is elke nacht dromen normaal?
Ja, dat is zeker normaal. Iedereen droomt alleen kan lang niet iedereen de dromen ook daadwerkelijk herinneren.
Kan je je eigen dromen beïnvloeden?
Je kan je eigen dromen beïnvloeden en sturen. dat heet ook wel lucide dromen. Bij lucide dromen ben je er van bewust dat je aan het dromen bent en kan je de droom volledig sturen. Echt alles kan in een lucide droom.
Wat kun je doen tegen nare dromen?
Als je wat vaker last hebt van nare dromen dan helpt het om de juiste slaaphygiëne toe te passen.
Dat begint al overdag. Ook een fijn avondritueel helpt om op een ontspannen manier naar bed te gaan.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.