Vrouw-slaapt-onder-verzwaringsdeken-header
Slapen algemeen
Bas en Jenneke
Slapen algemeen
08/05/2022
4 min
0

Verzwaringsdekens | wat is een zwaartedeken en voor wie is het geschikt?

08/05/2022
4 min
0

Verzwaringsdekens | wat is een zwaartedeken en voor wie is het geschikt? Verzwaringsdekens worden steeds populairder. Er wordt vaker over gesproken en er wordt meer aandacht aan besteed. Dit omdat een verzwaringsdeken vele voordelen zou hebben waaronder een betere nachtrust. Zo’n zwaartedeken is een heel fijn hulpmiddel om makkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. 

Ben je benieuwd of een verzwaringsdeken iets voor jou is? Je leest het verderop in dit artikel!

Hoe zwaar moet een Verzwaringsdeken zijn?

Je kan het best kiezen voor een zwaartedeken dat tenminste 10% van je eigen lichaamsgewicht is. Weeg je dus 60 kilo dan moet je deken tenminste 6 kilo zwaar zijn.

Wanneer je twijfelt tussen 2 verzwaringsdekens van 2 verschillende gewichtscategorieën dan is het beste om te kiezen voor de zwaardere. Natuurlijk is dit ook heel persoonlijk. Sommige mensen houden van een zwaardere variant terwijl de ander liefst onder een lichtere verzwaringsdeken slaapt.

Voor wie is een Verzwaringsdeken geschikt?

Een verzwaringsdeken is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Voor kinderen zijn er speciale verzwaringsdekens op de markt die geschikt zijn vanaf 2 jaar. Het is belangrijk dat kinderen zelf de verzwaringsdeken van zich af kunnen duwen. Meestal wordt vanaf een jaar of 3 een verzwaringsdeken aangeschaft, dit hangt ook af van de ontwikkeling van het kind. 

Een verzwaringsdeken is geschikt voor diegenen die moeite hebben om in slaap te vallen, zich niet goed kunnen ontspannen, willen ontprikkelen en voor diegene die zich angstig voelen kan een verzwaringsdeken een kalmerend effect hebben. 

Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat een verzwaringsdeken een positief effect heeft op:

  • ADD en ADHD;
  • autisme;
  • hoog sensitiviteit;
  • slapeloosheid en slaapstoornissen;
  • stress en spanning;
  • sensorische integratiestoornissen;
  • depressie;
  • angst en paniekaanvallen;
  • rusteloze benen oftewel Restless Legs Syndroom;
  • Asperger syndroom;
  • dementie.

   

   


 

 

Voor wie is een Verzwaringsdeken niet geschikt?

Een verzwaringsdeken is niet gevaarlijk maar wel is het zo dat bij bepaalde aandoeningen/ziekten het beter is om eerst even met je (huis)arts te overleggen of het verstandig is om een verzwaringsdeken te gaan gebruiken. Als je bijvoorbeeld lijdt aan slaapapneu, astma en of ademhalingsstoornissen. Het is ook verstandig om met de huisarts te overleggen als je problemen hebt met je bloeddruk en hart-of diabetespatiënt bent. 

Het is sowieso altijd een goed idee om bij twijfel je huisarts te raadplegen, dit is zeker het geval wanneer je meerdere gezondheidsklachten hebt.

Waarom zorgt een Verzwaringsdeken voor een kalmerend effect?

De druk van een verzwaringsdeken zorgt voor een geborgen en ontspannen gevoel. Dit heeft een diep kalmerende werking.

Een verzwaringsdeken zorgt voor Diepe Druk Stimulatie ook wel DDS genoemd. Dit is een wetenschappelijke bewezen techniek die zorgt voor een constante, diepe druk die gelijkmatig over het lichaam wordt verdeeld. 

Studies tonen aan dat het cortisol (stresshormoon) kan helpen verlagen. Cortisol wordt geproduceerd wanneer je hersenen denken dat je wordt aangevallen, waardoor de bekende vecht- of vluchtreactie wordt aangewakkerd. Daarnaast bevordert het de aanmaak van melatonine je slaaphormoon.

Door een zware druk te geven kunnen verzwaringsdekens je helpen ontspannen. Hierdoor kunnen de neurotransmitters dopamine en serotonine vrijkomen, de natuurlijke feel good hormonen die in je hersenen worden aangemaakt.

Deze hormonen helpen bij het bestrijden van stress, angst en depressie.

Benieuwd naar wat een verzwaringsdeken voor jou kan betekenen en welke het beste bij jou past? Check dan ons artikel en klik op de knop hieronder!

Ga DIRECT naar het Beste Verzwaringsdeken

Hoe was je een Verzwaringsdeken?

Hoe je je verzwaringsdeken het best kan wassen is afhankelijk van het type dat je hebt. Deze varianten komen het vaakst voor:

  • Geschikt voor wasmachine en droger: Elk onderdeel van het deken, dus inclusief de binnenkant met de verzwaringsmaterialen kunnen in je wasmachine en droogtrommel. In de meeste gevallen zit er een duidelijke beschrijving bij waarin staat op hoeveel graden je de verzwaringsdeken mag wassen, welke producten je mag gebruiken en hoe warm je mag drogen;
  • Geschikt voor de wasmachine, niet voor de droger: Sommige dekens mogen wel in de wasmachine maar mogen enkel aan de waslijn of droogrek te drogen gehangen worden;
  • Enkel de overtrek is wasbaar:  In de meeste gevallen mag deze dan gewoon in de wasmachine en droogtrommel. Heb je vlekken op de binnenkant dan mag je deze meestal enkel met een sopje van een beetje afwasmiddel en lauw water verwijderen;
  • Enkel chemisch reinigen: Meestal staat er dan in het Engels op ‘spot or dry clean only’, dit wil zeggen dat je hem bij de stomerij kan brengen waar ze hier speciale machines voor hebben. Hier komt meestal geen water aan te pas.

Het is altijd aan te raden het waslabel goed te lezen en als er reinigingsinstructies bij je verzwaringsdeken zitten deze altijd op te volgen.

Kan ik een Verzwaringsdeken zelf maken?

Als je in het bezit bent van een naaimachine is het mogelijk om ook zelf een verzwaringsdeken te maken. Je zorgt dan dat je vakjes erin naait die je opvult met vulling die geschikt is voor een verzwaringsdeken zoals micro glasparels, stalen parels of kunststof poly pellets. Je kunt ook voor een goedkoper vulling gaan zoals bonen, rijst, zand of granen. Deze natuurlijke vulmiddelen lijken handig en makkelijk maar zorgen voor een slechte drukverdeling en gaan vaak schimmelen of kunnen niet gewassen worden. 

Wordt een Verzwaringsdeken vergoed?

Helaas wordt een verzwaringsdeken niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Hoeveel kost zo’n Verzwaringsdeken?

De prijzen van een verzwaringsdeken beginnen bij zo’n 40 euro en kunnen oplopen tot 400 euro. De verschillen in prijs zit hem vooral in de kwaliteit en de gebruikte materialen.

FAQ list | verzwaringsdekens

Hoe lang duurt het voordat een verzwaringsdeken werkt?

Het is per persoon verschillend hoe snel een verzwaringsdeken werkt. Het kan zijn dat je al na een paar dagen eraan gewend bent, maar het is ook mogelijk dat je lichaam een paar weken nodig heeft. Anders dan bij een normale deken moet het lichaam namelijk wennen aan de druk die je door het gebruik van een verzwaringsdeken ervaart. Je kan de verzwaringsdekens vaak 30 nachten uitproberen, wat je even de tijd geeft om te wennen.

Moet ik nog een andere deken gebruiken naast mijn verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken komt het best tot zijn recht als je alleen de verzwaringsdeken gebruikt. Je hoeft dus niet meer een eigen deken of dekbed er overheen te leggen.

Zijn verzwaringsdekens gevaarlijk?

Nee, verzwaringsdekens zijn niet gevaarlijk. Wel is het zo dat bij bepaalde aandoeningen/ziekten je beter eerst met je arts kan overleggen of het verstandig is om een verzwaringsdekens te gaan gebruiken. Als je bijvoorbeeld astma, slaapapneu en / of ademhalingsstoornissen hebt moet het gebruik in overleg met de huisarts plaatsvinden. Maar contacteer ook eerst even de huisarts als je problemen hebt met jouw bloeddruk of hart- of diabetespatiënt bent.

Vanaf een leeftijd van 2 jaar kan je een verzwaringsdeken voor je kind gaan gebruiken, de regel is echter wel dat het kind sterk genoeg moet zijn om de deken van zich af te duwen. Meestal wordt vanaf een jaar of 3 à 4 een verzwaringsdeken aangeschaft.

Zijn verzwaringsdekens niet te warm?

De verzwaringsdekens zijn vaak zo ontworpen dat het materiaal van 100% katoen of 100% bamboe is, materialen met ademende en ventilerende eigenschappen. Ook worden de meeste verzwaringsdekens geleverd met een hoes. Die hoes bestaat vaak uit materialen als minky, katoen of bamboe. De vulling bestaat vaak uit glazen microparels die zorgen voor warmte geleiding naar buiten toe en de warmte dus niet vasthouden.

Wordt een verzwaringsdeken vergoed door de zorgverzekeraar?

Een verzwaringsdeken wordt tot op heden helaas nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wellicht kan je een poging wagen om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar om te kijken of de verzwaringsdeken op basis van goede, medische redenen toch vergoed kan worden. Hopelijk worden verzwaringsdekens in de toekomst wel vergoed, omdat de deken een erg positief effect heeft op het slaappatroon en op ons welzijn.

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Reacties
Categorieën