5 Tips Tegen Rusteloze Benen
09 maart 2022 
4 min. leestijd

5 Tips Tegen Rusteloze Benen

Als je last hebt van rusteloze benen dan kan je daar helemaal gek van worden. Het is niet gevaarlijk maar wel heel erg vervelend en het kan je leven en nachtrust behoorlijk beïnvloeden. Omdat rusteloze benen vooral in de avond en nacht voorkomt verstoord dit je slaap en dat is nu net niet waar je op zit te wachten. 

Ben je benieuwd wat er aan te doen is? Je leest het verderop in dit artikel!

Wat zijn Rusteloze Benen?

Rusteloze Benen staat beter bekend als Restless Legs Syndroom  en wordt ook wel de ziekte van “Willis-Ekbom” genoemd. Dit is een neurologische aandoening en wordt gekenmerkt door een onaangenaam en vervelend gevoel in je benen. Je hebt daarbij een sterke aandrang om je benen te bewegen.

De symptomen van het rusteloze benen syndroom zijn verschillend per persoon. Sommige mensen hebben lichte symptomen zoals onrust in de benen bij bijvoorbeeld tv kijken, anderen hebben hier erg veel last van en soms zelfs iedere nacht. Soms komen mensen hierdoor niet in slaap of liggen uren wakker. Dit heeft veel effect op de slaapkwaliteit.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je heftige beenbewegingen maakt in je slaap waardoor je wakker wordt en je nachtrust op deze manier wordt verstoord. Wat is de oorzaak van Rusteloze Benen?

De oorzaak van rusteloze benen is nog steeds niet bekend. De aandoening zelf is nog niet te genezen, wel kunnen de symptomen bestreden worden. 

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de oorzaken van het Restless Leg Syndroom. Met de kennis die de medische wereld nu heeft wordt er een link gelegd naar een mogelijk ijzergebrek, erfelijkheid en speelt de dopaminestofwisseling een rol. 

Daarnaast zijn er een aantal lichamelijke oorzaken die zouden kunnen leiden tot Restless Leg Syndroom zoals:

  • chronisch nierfalen;
  • foliumzuur tekort;
  • reuma;
  • diabetes;
  • ziekte van Parkinson;
  • schildklieraandoeningen;
  • slaapapneu.


Rusteloze Benen en Zwangerschap

Bijna een derde van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met rusteloze benen. Dit zou te maken kunnen hebben met de verandering in de hormoonhuishouding en de hogere oestrogeen waardes tijdens de zwangerschap. Heb je last van rusteloze benen tijdens je zwangerschap dan kan je dit het beste bespreken met je huis(arts). 

Meer informatie over slaap en zwangerschap? Check dan ons artikel: Slaap jij slecht als je zwanger bent

 

Tip 1: Aanpassingen in levensstijl

Een aanpassing in je levensstijl zou kunnen helpen om de symptomen te bestrijden. 

Gewoontes

Cafeïne, alcohol en tabak kunnen de symptomen van rusteloze benen verergeren. Dus als je het gebruik van deze middelen beperkt kan het zo zijn dat ook de symptomen verminderen.

Medicatie

Wanneer je last hebt van rusteloze benen dan is het een goed idee om samen met je huisarts te kijken welke medicatie je momenteel inneemt en welke medicatie een hoger risico geven op rusteloze benen. Sommige medicatie kunnen namelijk rusteloze benen veroorzaken of de symptomen verergeren. Met een wijziging in medicatie kunnen de klachten minder worden.  

Ook kan de huisarts je medicatie voorschrijven als bijvoorbeeld ijzertabletten niet helpen.

Beweging

Bewegen is gezond en het kan helpen als je symptomen hebt van rusteloze benen. In een studie uit 2006 bleek dat mensen die 3x per week cardio- en lage weerstandsoefeningen beoefenden na 12 weken behoorlijk minder last hadden van rusteloze benen. Bewegen is belangrijk maar wel met de juiste begeleiding. Als je weet dat je iets moet gaan doen die de klachten van RLS verergeren dan kan je dit het beste gelijk in de ochtend plannen. 

Tip 2: Gezonde Slaapgewoontes

Goed slapen is ontzettend ingewikkeld als je last hebt van rusteloze benen. Dit blijft dan ook voor vele een uitdaging. Een goede slaaphygiëne erop na houden is dan ook erg belangrijk. 

Tip 3: IJzer- en Vitaminesupplementen

Er wordt gedacht dat ijzertekort één van de belangrijkste oorzaken is van RLS. Verschillende studies tonen aan dat het nemen van ijzersupplementen kan helpen om de symptomen te verlichten.

Je kunt bij de huisarts een bloedonderzoek laten doen om te achterhalen of je een ijzertekort hebt. 

Tip 4: Yoga & massage

Het is reeds bewezen dat Yoga bevorderend is voor je gemoedstoestand en je stress-waardes naar beneden brengt. Nu blijkt dat het ook zou kunnen helpen om de symptomen van RLS te verlichten. Ook hier voor geldt dat ontspannen naar bed gaan een voorwaarde is voor een goede nachtrust. Als je last hebt van rusteloze benen kan je je van te voren al ontzettend druk maken over het slaaptekort. Dit zal je nachtrust niet ten goede komen en daarbij kan het ook de symptomen van je rusteloze benen verergeren. Yogaoefeningen of een massage kan helpen om je lekker te laten ontspannen wat ook weer bevorderlijk is voor je nachtrust.


Tip 5: Andere behandelmethode

Wanneer je al van alles hebt geprobeerd en niets lijkt te helpen dan kan het een optie zijn om te worden doorverwezen naar een medisch psycholoog. Die is specialist op het gebied van lichaam en geest. De specialist heeft kennis van het omgaan met chronische en ernstige ziekten en de relatie tussen stress en lichamelijke verschijnselen. Hierbij wordt gekeken naar het functioneren van de hersenen, gedag en emoties en naar methoden om de pijnbeleving te beïnvloeden. 

Daarnaast zou Cognitieve gedragstherapie mensen met rusteloze benen ook kunnen helpen in de zoektocht naar een goede nachtrust. 


Conclusie

Als je last heb van rusteloze benen kan dat niet alleen erge invloed hebben op je leven en je dagelijks functioneren, ook je nachtrust kan er ernstig door worden verstoord. Door al het slaaptekort kan je ook nog eens extra angst krijgen om te gaan slapen. Een aanpassing in je levensstijl en slaap hygiëne kunnen al veel symptomen verlichten. Het bespreekbaar maken bij je huisarts is belangrijk om je verhaal kwijt te kunnen en aan te geven wat je samen kunt gaan doen om symptomen te bestrijden. 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen