Wat kan je doen om beter te slapen? 9 tips voor een diepere, verfrissende nachtrust

Iedereen heeft wel een periode waarin slapen onmogelijk is.    Het kan zelfs zo zijn dat je de ene nacht wel goed slaapt terwijl je de nacht erna al een stuk minder goed hebt geslapen. De    slechte(re) nachten    blijven je vaak begrijpen, maar waarom slaap je juist deze nachten? Wat kan je doen om beter te slapen?

Als je slecht slaapt, zit daar een    oorzaak    achter en kan het heel anders zijn. Je kunt een tijdje minder goed slapen door bijvoorbeeld stress, verlies van een dierbare of ziekte, maar het kan ook zijn dat je meestal slecht op na houdt die invloed heeft op jouw slaappatroon.

Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om jouw    slaappatroon    weer de    ondergrond    en zo beter te gaan slapen.

In dit artikel gaan we je conventionele wat het betekent om goed te slapen. En vooral kun je doen om beter te slapen!

Kijk hier de video van deze blog! 

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijg wij wel een kleine commissie

Wat betekent goed slapen?

Slapen is cruciaal voor je gezondheid   , net zoals eten en drinken. Goed slapen is meer dan alleen uren in bed doorbrengen – het gaat om de kwaliteit van je slaap. Volwassenen hebben gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig, maar het is essentieel dat deze slaap van hoge kwaliteit is.

Goede slaap bestaat uit verschillende slaapfasen, waarvan lichte slaap en diepe REM-slaap (Rapid Eye Movement). In de diepe slaapfase herstelt je lichaam fysiek, terwijl de REM-slaap zorgt voor mentale verwerking en geheugenopslag. Een goede nachtrust betekent dat je in al deze fases terechtkomt en volledig herstelt.

Wil je meer informatie over het belang van een goede slaap? Bekijk dan ons artikel: 


Wanneer slaap je slecht?  

Slapen, dat is iets wat we allemaal moeten doen, maar het is niet    vanzelfsprekend altijd.    Voor de een is het als een schakelaar die je gewoon kunt omzetten, terwijl anderen elke nacht in een strijd verwikkeld zijn met de slaap. Maar wanneer slaap je nu eigenlijk slecht?

Je spreekt van slecht slapen als je:

  1. moeite hebt ontmoet in slaap vallen;
  2. je wordt meerdere keren per nacht wakker en je hebt moeite om dan weer in slaap te komen;
  3. in de ochtend sta je niet uitgerust op;
  4. je wordt moeilijk wakker in de ochtend waardoor de kans op snoozen groter wordt.

Niet ieder    slaapprobleem    is ook gelijk een    slaapstoornis   . Als je een paar nachten slecht slaapt, is je lichaam prima in staat om niet te kunnen functioneren. Je kunt je wel moe voelen, minder energie hebben en minder waakzaam zijn. Bij een slaapprobleem lukt het uiteindelijk weer om goed te slapen.

Wanneer je langer dan 3 maanden en meer dan 3 keer per week slecht slaapt spreek je van     slapeloosheid     ook wel     insomnie     genoemd. Slapeloosheid is een     slaapstoornis    . Dit is een ernstig slaaptekort dat vaak grotere gevolgen kan hebben voor de lange termijn. Je komt dan in een     vicieuze cirkel     terecht, waar je moeilijk weer uit komt.

Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?

Het is van belang om achter de      oorzaak      te komen van jouw slaapstoornis en deze bij de      basis       aan te pakken. Alleen zo kunnen je structurele dingen veranderen waardoor je weer grip krijgt op je slaappatroon.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de slaapkwaliteit, waaronder:

  • Stress en angst:  
          Hoge niveaus van stresshormonen zoals cortisol kunnen je lichaam in een constante staat van paraatheid houden, waardoor je moeilijk in slaap valt.     
  • Schermtijd:  
          Het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan kan je brein actief maken, waardoor je moeilijk in slaap komt.     
  • Wat je eet en drinkt: 
           Cafeïne, zware maaltijden en alcohol kunnen je slaap negatief beïnvloeden.     
  • Slaapomgeving:  
          Een comfortabel matras, een koele kamer en duisternis zijn essentieel voor een goede nachtrust.     

Slecht slapen       kan leiden tot verschillende problemen, zowel lichamelijk als functioneel. Je kunt je moe en prikkelbaar voelen, maar het kan ook je concentratie, productiviteit en zelfs je gezondheid beïnvloeden. Langdurige slaapgebrek kan bijdragen aan chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en obesitas.

Slaap jij nou ook slecht en wil je weten je weten hoe jouw slaap ervoor staat? Klik op de knop hieronder om naar de       GRATIS Slaaptest       te gaan!  



Wat kun je doen om beter te slapen?

Wanneer je echt beter wilt gaan slapen dan is het cruciaal om de     oorzaak     van je slaapproblemen aan te pakken. Het is belangrijk om de     kwaliteit     van je slaap te verbeteren zodat je ook weer beter gaat slapen. Het is verstandig om eerst eventuele medische aandoeningen uit te sluiten. Wanneer je een lichamelijke aandoening hebt dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met de huisarts terwijl je aan de slag gaat om jouw slaappatroon te verbeteren. Het kan namelijk zijn dat je het laatst last hebt van slaapapneu, diabetes of bijvoorbeeld het rustelozebenensyndroom.

Om beter te slapen zijn er genoeg tips die jou kunnen helpen. Het is belangrijk om deze tips te geven in jouw levensstijl. Ze moeten feitelijk een vaste routine worden zodat jij de regie krijgt over je slaapprobleem. En niet anders.

De meeste oorzaken zijn niet altijd voor de hand liggend, maar spelen wel een enorme belangrijke rol als je slechte slaap.

Angst is een slechte raadgever:   
 En dit geldt ook voor slaap. Wanneer je door laat angst en laat spanning, heeft dit een  negatieve invloed op je nachtrust  . Als je overdag alleen maar bezig bent met negatieve gedachten over slaap, zal je onderbewustzijn deze gedachten versterken.  Alles waar je je aandacht op richt, groeit  – en zo ook je negatieve gedachten. Wanneer je voortdurend denkt: “Ik kan niet slapen” of “Hoe kom ik de volgende dag door?”, maak je je lichaam en geest juist extra alert, waardoor slapen een obstakel wordt. Het ontwikkelen van een  gezonde mindset  ten opzichte van slaap helpt je op de juiste manier met stress en angstgevoelens om te gaan.

Een andere onderliggende oorzaak is je lichaamstemperatuur: 
 Dit heeft een grote invloed op je slaap en kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Je lichaamstemperatuur voornamelijk gedurende de dag. Wanneer je  lichaamstemperatuur lager  is, voel je je moe en slaperig. Bij een te hoge lichaamstemperatuur ben je juist alert en wakker. Als je lichaamstemperatuur 's avonds niet voldoende beperkt is, zal dit het in slaap vallen lastig zijn. Door de  juiste vorm  van beweging te vinden, kun je je lichaamstemperatuur verlagen, wat kan bijdragen aan een diepere slaap.

Hormonen spelen ook een belangrijke rol in je slaappatroon: 
 Overdag bevat het  stresshormoon cortisol  . Dit hormoon helpt je om 's ochtends wakker te worden, alert te blijven en je brein te stimuleren. Cortisol helpt ook om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Tegen de avond zou je cortisolniveau moeten afnemen, zodat je lichaam  melatonine, het slaaphormoon  , kan aanmaken. Wanneer je cortisolniveau door stress te hoog blijft, wordt het moeilijk om in slaap te vallen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je cortisolniveau gedurende de dag op een gezond niveau zakt.

Een verstoord slaap-waakritme kan tot slaapproblemen leiden: 
 Dit betekent dat je  biologische klok   niet goed werkt, waardoor het moeilijk wordt om op het juiste moment in de slaap te vallen. Als je biologische klok niet goed werkt, kan het zijn dat je lichaam nog niet klaar is om te slapen, wat het in slaap vallen moeilijk is. Een eenvoudige oplossing is om 's ochtends de gordijnen open te doen, zodat je meteen  daglicht ziet  . Dit stimuleert een krachtig signaal naar je biologische klok, waardoor deze goed wordt gezet en je lichaam weet dat de dag is begonnen.

Wil jij ook weer goed slapen? Download dan GRATIS ons e-book    5 Onmisbare Hacks voor een Betere Nachtrust


Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement aan   Nachtrust & Stemming   aan   van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van de   natuur aanmaakt.   Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12. Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.  


Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is    slaapbalans15 

Wat kan je doen om beter te slapen | 9 handige tips!

Hier zijn 9 tips die je kunnen helpen om beter te slapen en uitgerust wakker te worden

Als je beter wilt slapen, is hij   cruciaal   om de   oorzaak   van je slaapproblemen aan te pakken. Hier zijn 9 tips die je kunnen helpen om je  slaapkwaliteit te verbeteren    :

  1. Creëer een consistente slaaproutine:  
    Ga  elke dag op hetzelfde begin naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Dit helpt je biologische klok te donker en zorgt voor een natuurlijk slaapritme.
  2. Maak je slaapomgeving optimaal: 
    Zorg  voor een koele, donkere en rustige slaapkamer. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden Celsius. Gebruik verduisterende gordijnen van een slaapmasker om je kamer donker te maken, en overweeg oordopjes van een witte ruis-machine om geluid te ondersteunen.
  3. Regelmatig snooze:  
    Sta  op zodra de wekker gaat.  Snoozen  kan je brein verwarren en ervoor zorgen dat je vermoeider voelt.
  4. Beperkte schermtijd voor het slapen: 
    Vermijd  het gebruik van elektronische apparaten tien minste een uur voor het slapengaan. De felle lichtstraling van schermen verstoort de aanmaak van melatonine, een hormoon dat je helpt bij het slapengaan. Als je toch besluit om nog wel naar schermen te kijken (vlak) voor het slapen gaan, zorg er dan voor dat dit rustgevend voor je is, en dat je het scherm op donker modus zet.
  5. ⁠Eet de juiste voeding: 
    Vermijd  cafeïne  en  zware maaltijden  voor het slapengaan. Kies voor een lichte snack die rijk is aan tryptofaan, zoals een banaan of noten, om je slaap te duur.
  6. Ontwikkel een ontspannende bedtijdroutine: 
    Doe  ontspannende activiteiten, zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen, om je geest voor te bereiden op slaap.
  7. Weeg regelmatig: 
    Vaak  helpt je om beter te slapen, maar intensieve intensieve training vlak voor het slapengaan.
  8. Los gedachten op in een dagboek: 
    Als  je hoofd vol zit met gedachten, schrijf ze dan op voordat je naar bed gaat. Dit helpt je om je geest te ontspannen en praktisch in slaap te vallen.
  9. Gebruik een Wake-Up Light: 
    Als  je moeite hebt om wakker te worden, overweeg dan een wake-up light. Deze simuleert de zonsopgang maakt het eenvoudig om op een natuurlijke manier wakker te worden.

  • Wil jij nu ook een Wake up light? Klik dan op de knop hieronder om naar een wake up light te gaan bij bol.com. Wil je nog meer informatie over Wake up Lights? Bekijk dan onze blog: 

  • De 5 beste wake up  lights !

 

   

Wil je nog meer informatie over: het        Manta Slaapmasker        ? 


Wil je meer tips voor een betere nachtrust? check dan onze blog: 

20 handige tips om beter te gaan slapen


Verbeter je Slaapkwaliteit met de Start met Beter Slapen Cursus

Wil je een    structurele oplossing    voor je slaapproblemen? Dan is de Start met Beter Slapen Cursus de perfecte keuze. In deze cursus leer je stap voor stap hoe je slaapkwaliteit kunt verbeteren en je    slaappatroon    kunt verbergen. Geen gedraai en gewoel meer in bed, maar diepe, verfrissende slaap.

 

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar de        Start met beter slapen cursus        te gaan!


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit woord gewaardeerd.