Slapen zonder kussen
16 oktober 2021 
3 min. leestijd

Slapen zonder kussen

Slapen zonder kussen. De meeste mensen slapen op een kussen. De kussens waar we tegenwoordig op slapen werden al in de 19e eeuw ontwikkeld. Vroeger sliepen mensen op stenen en later op kussens van hout of porselein, zacht gezegd is dit niet erg comfortabel.

Het kiezen van het juiste kussen heeft veel te maken met onze voorkeursslaaphouding. Aan de hand daarvan bepaal je welk type kussen het meest geschikt voor jou is.

Ben je benieuwd of het beter is om met of zonder kussen te slapen? Je leest het verderop in dit artikel!

Voordelen van: “Slapen zonder kussen”

Hoewel onderzoek naar het slapen zonder hoofdkussen nog beperkt is doen er toch veel verschillende verhalen de ronde. Zo zou slapen zonder de ondersteuning van een hoofdkussen positief kunnen werken bij mensen die last hebben van onder andere nek- en rugklachten.

Vooral “buikslapers” zouden er het meest bij gebaat zijn om een kussen achterwege te laten. Dit komt doordat zonder kussen de lagere hoek van de nek de ruggengraat beter uitlijnt.

Er zijn ook mensen die beweren dat slapen zonder kussen goed is voor de conditie van huid en haar, maar om deze beweringen te kunnen staven is toch nog wat meer onderzoek nodig.

Je slaaphouding

Iedere slaaphouding heeft, op verschillende manieren, effect op de lichaamshouding. Daarom is een hoofdkussen voor sommige slaaphoudingen misschien helemaal overbodig. Met name buikslapers halen het meeste voordeel uit het slapen zonder kussen…

Slapen op de buik vereist dat je het hoofd één kant op draait, wat zorgt voor een belasting op de spieren van de nek. Een kussen kan de nek in een nog scherpere hoek plaatsen. Daarom is het voor veel buikslapers vaak prettiger om zonder kussen te slapen. 

Voor zij- en rugslapers wordt het gebruik van een kussen wel aangeraden om zo de wervelkolom in de juiste positie te houden. Voor zijslapers is een hoger kussen ideaal omdat daardoor hoofd, nek en wervelkolom op één lijn gehouden worden. 

Ook is er een kleine afstand tussen het hoofd en het matras als je op de rug slaapt. Dus rugslapers hebben meer baat bij een hoofdkussen van gemiddeld formaat. 

 Slaaphouding

Nek- en Rugpijn

Wie langdurig in dezelfde houding slaapt kan bepaalde delen van het lichaam belasten, zoals bijvoorbeeld de rug en de nek. Kussens zijn ontworpen om deze belasting te verminderen door het hoofd en de nek op een comfortabele hoogte te ondersteunen. Dankzij het kussen neemt de druk op het hoofd en de nek af en is deze in een rechte lijn met de wervelkolom.

In sommige gevallen kan een hoofdkussen echter een averechts effect hebben. Buikslapers hebben bijvoorbeeld juist minder last van rug- en nekklachten wanneer ze geen kussen gebruiken. Dit komt doordat het matras een plat oppervlak biedt, wat de ruggengraat beter uitlijnt wanneer iemand met het gezicht naar beneden ligt.

Rugslapers die op een dik matras liggen merken soms dat het lichaam zich al in een comfortabele positie bevindt zonder hoofdkussen. Zouden ze toch een hoofdkussen gebruiken dan kan het zo zijn dat het hoofd te ver naar voren kantelt, waardoor nek en bovenrug juist worden belast.

Rimpels door kussen

Volgens onderzoek is er een verband tussen het gebruik van hoofdkussens en rimpelvorming.

Dat is niet zo verwonderlijk, want wanneer een kussen gemiddeld 8 uur per nacht op je gezicht drukt zal dit meer indrukken op je huid veroorzaken dan wanneer je op een matras ligt zonder kussen.

Op de rug slapen is nog de meest effectieve manier om rimpels te voorkomen. Zo komt het gezicht namelijk het minst in contact met het materiaal van een kussen of een matras. Maar dat moet dan natuurlijk ook maar net jouw natuurlijke slaaphouding zijn. Wat kan helpen tegen rimpelvorming is om een zijden kussensloop te gebruiken.

Mogelijke nadelen van slapen zonder kussen

Slapen zonder hoofdkussen is af te raden voor personen met brandend maagzuur en /ofslaapapneu.

Rug- en zijslapers hebben altijd een hoofdkussen nodig om de wervelkolom in een rechte lijn te houden en op die manier nek- en rugklachten te voorkomen.

Zelfs als buikslapers ervoor kiezen om zonder kussen te slapen kunnen nekklachten  zich ontwikkelen.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit wordt gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen