Slapen zonder kussen
16 oktober 2021 
4 min. leestijd

Slapen zonder kussen

Slapen zonder kussen. De meeste mensen slapen op een kussen. De kussens waar je nu op slaapt werden in de 19e eeuw ontwikkeld. Terwijl vroeger de mensen sliepen op stenen en later op houten en porseleinen kussens. Op zijn minst te zeggen niet zo comfortabel.

Slapen op het juiste kussen heeft veel te maken met je slaaphouding. Aan de hand daarvan kijk je wat voor kussen het beste past.

Benieuwd of je nu beter met of zonder kussen kan slapen? Je leest het verderop in dit artikel!

Alhoewel het onderzoek naar het slapen zonder hoofdkussen nog beperkt is doen er toch veel verhalen de ronde. Zo zou slapen zonder de ondersteuning van een hoofdkussen kunnen helpen bij mensen die last hebben van onder andere nek- en rugklachten.

Vooral “buikslapers” zouden het meest gebaat zijn, wanneer ze hun kussen links laten liggen. Dit komt doordat de lagere hoek van de nek, de ruggengraat in deze positie beter uitlijnt.

Er zijn ook mensen die beweren dat slapen zonder kussen goed is voor de conditie van je huid en je haar, maar om deze beweringen te kunnen staven is er toch wat meer onderzoek nodig.

Iedere slaaphouding heeft, op een andere manier, ook weer zijn effect op je lichaamshouding. Daarom is een hoofdkussen voor sommige slaaphoudingen misschien helemaal overbodig. Met name buikslapers halen het meeste voordeel uit het slapen zonder kussen…

Slapen op je buik vereist dat je jouw hoofd één kant op draait, wat weer zorgt voor een belasting op je nek. Een kussen kan de nek in een nog scherpere hoek plaatsen. Daarom is het voor veel buikslapers vaak prettiger om zonder kussen te slapen. 

Voor zij- en rugslapers wordt een kussen wel aangeraden om zo de wervelkolom in de juiste positie te houden. Voor zijslapers is een hoger kussen ideaal omdat die hoofd, nek en wervelkolom op één lijn houdt. 

Ook is er een kleine afstand tussen hoofd en matras wanneer je op je rug slaapt. Dus rugslapers hebben meer baat bij een hoofdkussen van gemiddeld formaat. 

 Slaaphouding

Wie langdurig in dezelfde houding slaapt kan bepaalde delen van het lichaam belasten – zoals de rug en de nek. Kussens zijn ontworpen om deze belasting te verminderen door je hoofd en nek op een comfortabele hoogte te ondersteunen. Dankzij je kussen wordt de druk op je hoofd en nek dus verminderd en is deze in een rechte lijn met je wervelkolom.

In sommige gevallen kan een hoofdkussen echter een averechts effect hebben. Buikslapers hebben bijvoorbeeld juist minder last van rug- en nekklachten wanneer ze geen kussen gebruiken. Dit komt doordat het matras een plat oppervlak biedt wat de ruggengraat beter uitlijnt wanneer ze met het gezicht naar beneden liggen.

Rugslapers die op een dik matras liggen merken soms dat het lichaam zich al in een comfortabele positie bevindt zonder hoofdkussen. Zouden ze toch een hoofdkussen gebruiken dan kan het zo zijn dat het hoofd te ver naar voren kantelt, waardoor nek en bovenrug juist worden belast.

Volgens onderzoek is er een verband tussen hoofdkussens en rimpelvorming.

Dat is niet zo verwonderlijk, want wanneer een kussen gemiddeld 8 uur per nacht op je gezicht drukt zal dit meer indrukken op je huid veroorzaken dan wanneer je op matras ligt zonder kussen.

Op je rug slapen is nog de meest effectieve manier om rimpels te voorkomen. Zo komt je gezicht namelijk het minst in contact met een kussen of het matras. Maar dat moet dan ook maar net jouw slaaphouding zijn. Wat kan helpen is een zijden kussensloop om je kussen heen doen. 

Mogelijke nadelen van slapen zonder kussen

De mogelijke nadelen van slapen zonder hoofdkussen zijn: als je last hebt van opkomend maagzuur of als je lijdt aan slaapapneu.

Rug- en zijslapers hebben altijd een hoofdkussen nodig om de wervelkolom in een rechte lijn te houden om zo nek- en rugklachten te voorkomen.

Zelfs wanneer buikslapers ervoor kiezen om zonder kussen te slapen kunnen er zich nekklachten ontwikkelen.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen