Klok verzetten (winter- en zomeruur)
Veel mensen ervaren een verstoring in hun slaappatroon als de klok wordt verzet, denk hierbij aan het terugzetten van de klok in het najaar en het vooruit zetten van de klok in het voorjaar.
Avondmensen ervaren een soort van milde jetlag, elke keer als de zomertijd weer ingaat. Omdat de klok dan een uur vooruit gezet wordt kan je het gevoel hebben dat er een uur van je slaap wordt afgenomen.
Net zoals bij een jetlag kan je hier enkele dagen last van hebben, net zolang tot de biologische klok voldoende is aangepast om weer mee te kunnen gaan in het nieuwe ritme.
Toch ervaren veel mensen ook problemen met slapen bij de overstap naar de wintertijd, waarbij we juist een uurtje langer kunnen slapen.
Dit heeft allemaal te maken met het synchroniseren of gelijkzetten van de biologische klok ten opzichte van het tijdsverschil. Nogmaals, het wennen hieraan kan een paar dagen duren.
Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last heb, kan je jezelf voorbereiden op de omschakeling door de dagen voor de omschakeling alvast het slaap- en waakschema aan te passen.
Bij de omschakeling naar zomertijd kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om op de dagen ervoor telkens wat eerder naar bed toe te gaan. Belangrijk is wel om telkens op hetzelfde tijdstip op te staan.