Voordelen van naakt slapen | dit is waarom naaktslapen zo gezond is!
19 mei 2021 
6 min. leestijd

Voordelen van naakt slapen | dit is waarom naaktslapen zo gezond is!

Voordelen van naakt slapen!  Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets. Naakt slapen! De één zweert erbij terwijl de ander er niet aan moet denken om poedelnaakt in bed te liggen. Maar zitten er nu echt voordelen aan naakt slapen?

Wat je aantrekt onder de lakens is erg persoonlijk. Het kan een gewoonte zijn om een pyjama aan te trekken of je hebt het vaak koud en je vindt het heerlijk om iets aan je lijf te hebben. Misschien denk je er gewoon niet snel aan om naakt te slapen. Wat wel naar voren komt uit verschillende onderzoeken is dat naakt slapen erg goed is voor je gezondheid en dat het vele voordelen kent.

In dit artikel leggen we je uit waarom naakt slapen gezond voor je is en geven we nog 5 handige tips om te beginnen met naakt slapen.

Wil je hier nu meer over weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!

De meeste mensen slapen in een pyjama of ondergoed. Uit een onderzoek door Noviodata, die ze hebben gedaan voor een fabrikant van beddengoed kwam uit dat het grootste gedeelte van de jongeren toch echt liever in hun ondergoed slaapt namelijk zo'n 35 procent.

Bij de oudere mensen die liever in hun pyjama of nachtjapon slapen is dit 36 procent. Maar 9 procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar vind poedelnaakt slapen heerlijk. Terwijl maar 20 procent van de ouderen tussen de 46 en 65 jaar naakt slaapt.

En over het algemeen slapen mannen (22 procent) vaker naakt dan vrouwen (13 procent).

Als je naar dit onderzoek kijkt zie je dat wij Nederlanders niet heel graag naakt slapen. Wij trekken liever wat aan als we onder de wol kruipen.

Toch is het de moeite waard om te overwegen om vaker de kleding uit te laten tijdens het slapen.

Naakt slapen heeft namelijk vele voordelen en het is bewezen dat het ook nog goed is voor onze gezondheid.

 1. Het draagt bij aan een betere nachtrust. In de nacht daalt je lichaamstemperatuur waardoor je hersenen een seintje krijgen om in de energiebesparende stand te gaan. Het dragen van een pyjama kan dit belemmeren en zo het proces vertragen. Het koel houden van je lichaam draagt bij aan sneller en dieper in slaap vallen.
 2. Je kunt afvallen tijdens het slapen. Wanneer je naakt zou slapen moet je lichaam meer moeite doen om warm te blijven. Daardoor verbrand je dus meer calorieën in de nacht. Daarbij komt ook dat als je in een diepe slaap komt je het hormoon leptine produceert die je gewicht op pijl houd. Val je niet in een diepe slaap dan gebeurt het tegenovergestelde je gaat het hormoon Ghreline produceren en dat hormoon zorgt er juist voor dat je met een hongergevoel opstaat.
 3. Je hebt minder kans op infecties. Door naakt te slapen kan je voorkomen dat schimmels en infecties gaan broeien op intieme plekken zoals de vagina bij vrouwen. Ondergoed houd je intieme zone zowel bij vrouwen als bij mannen warm. En dat is een ideale broedplaats voor schimmels om te groeien waardoor een infectie sneller op de loer ligt.
 4. Spermakwaliteit van de man gaat erop vooruit. Daarbij komt dat het dragen van strak ondergoed door de man een negatief effect heeft op de spermakwaliteit. Door het opwarmen van de teelballen vermindert de zaadproductie. Naakt slapen bevordert dus de spermakwaliteit.
 5. Je seks drive gaat omhoog. Onderzoek heeft uitgewezen dat naakt slapen veel doet voor je seks drive. Doordat je het liefdeshormoon ook wel oxytocine produceert heb je meer in in seks wat je dan ook weer gelukkiger maakt.
 6. Het geeft minder stress en angst. Door naakt te slapen produceer je oxytocine en dat is bevorderlijk voor je algemene welzijn. Je gaat zo rustiger en ontspannen slapen en dat zorgt er voor dat je in een diepere slaap terecht komt. In je diepe slaap zal je lichaam minder cortisol ofwel stresshormoon produceren.
 7. Je vertraagt het verouderingsproces. Door naakt te slapen blijf je langer jong. In de nacht zorgen groeihormonen en de aanmaak van melatonine ervoor dat lichaamscellen herstellen en vernieuwen. Melatonine is niet alleen een slaaphormoon maar ook een antioxidant dat ervoor zorgt dat cellen minder snel beschadigen.
 8. Naakt slapen kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Door naakt te slapen kun je meer wennen aan je eigen lichaam. Vooral als je nog niet zo'n goede relatie hebt met je eigen lijf. Het helpt jouw om van je eigen lichaam te houden.
 9. Je voelt je vrijer in bed. Doordat je niet meer een pyjama of ondergoed draagt voel je je vrijer in bed en heb je ook gelijk meer bewegingsruimte. Je hebt geen last van knellende of niet lekker zittende kleding.
 10. Ideaal ook voor de warme zomernachten. Je hebt geen last meer van plakkende kleding waardoor je veel fijner slaapt.

vrouw-slaapt-naakt

Als je niet gewend bent om naakt te slapen kun je dat stapsgewijs doen. Zo is de overgang wat minder groot en kun je jezelf ook even de tijd geven om eraan te wennen.


 • ✅ start met beddengoed dat kan ademen zoals katoen;
 • ✅ creëer een fijne en rustige slaapomgeving;
 • ✅ houdt je kamer koel en donker. Een temperatuur tussen de 16 en 18 graden is ideaal;
 • ✅ neem eerst een lekkere warme douche of een warm bad met lavendelolie zo ga je helemaal zen naar bed;
 • ✅voordat je helemaal naakt gaat slapen, begin dan eerst om een paar dagen te slapen in je ondergoed. Zo maak je de stap naar naakt slapen een stukje kleiner.
 • Zoals je gelezen hebt in dit artikel is het écht de moeite waard om naakt te slapen. Naakt slapen heeft vele voordelen! Als je een betere nachtrust wilt, je stress wilt verminderen en je verouderingsproces wilt vertragen dan is naakt slapen een absolute aanrader.

Nu je weet dat naakt slapen je nachtrust bevordert ben je misschien ook wel benieuwd naar ons artikel: Wat is het belang van goede slaap?

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen