Voordelen van naakt slapen | dit is waarom naaktslapen zo gezond is!
19 mei 2021 
4 min. leestijd

Voordelen van naakt slapen | dit is waarom naaktslapen zo gezond is!

Voordelen van naakt slapen!  Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets. Naakt slapen! De één zweert erbij terwijl de ander er niet aan moet denken om naakt in bed te liggen. Maar zitten er nu echt voordelen aan naakt slapen?

Wat je aantrekt in bed is erg persoonlijk. Het kan een gewoonte zijn om een pyjama aan te trekken of je voelt je fijner wanneer je iets aan hebt. Wellicht denk je er gewoon niet snel aan om naakt te slapen. Wat wel naar voren komt uit verschillende onderzoeken is dat naakt slapen erg goed is voor je gezondheid en dat het vele voordelen kent.

In dit artikel leggen we je uit waarom naakt slapen gezond voor je is en geven we nog 5 handige tips om te beginnen met naakt slapen.

Wil je hier nu meer over weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog!

Onderzoek naar naakt slapen

De meeste mensen slapen in een pyjama, nachthemd of ondergoed. Uit een onderzoek door Noviodata die ze hebben gedaan voor een fabrikant van beddengoed kwam uit dat het grootste gedeelte van de jongeren toch echt liever in hun ondergoed slaapt, namelijk zo'n 35 procent.

Bij de oudere mensen die liever in hun pyjama of nachtjapon slapen is dit 36 procent. Maar 9 procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar vind poedelnaakt slapen heerlijk. Terwijl maar 20 procent van de ouderen tussen de 46 en 65 jaar naakt slaapt.

En over het algemeen slapen mannen (22 procent) vaker naakt dan vrouwen (13 procent).

Als je naar dit onderzoek kijkt blijkt dat Nederlanders niet graag naakt slapen maar liever wat aan trekken.

Toch is het de moeite waard om te overwegen om wat vaker naakt te slapen.

De 10 voordelen van naaktslapen!

Naakt slapen heeft namelijk vele voordelen en het is bewezen dat het ook nog goed is voor je gezondheid.

 1. Het draagt bij aan een betere nachtrust. In de nacht daalt je lichaamstemperatuur waardoor je hersenen een seintje krijgen om in de energiebesparende stand te gaan. Het dragen van een pyjama kan dit belemmeren en zo het proces vertragen. Het koel houden van je lichaam draagt bij aan sneller en dieper in slaap vallen.
 2. Je kunt afvallen tijdens het slapen. Wanneer je naakt zou slapen moet je lichaam meer moeite doen om warm te blijven. Daardoor verbrand je dus meer calorieën in de nacht. Daarbij komt ook dat in je diepe slaap je het hormoon leptine aanmaakt die je gewicht op pijl houd. Val je niet in een diepe slaap dan gebeurt het tegenovergestelde en ga je het hormoon Ghreline aanmaken en dat hormoon zorgt er juist voor dat je met een hongergevoel opstaat.
 3. Je hebt minder kans op infecties. Door naakt te slapen kan je voorkomen dat schimmels en infecties gaan broeien op intieme plekken zoals de vagina bij vrouwen. Ondergoed houd je intieme zone zowel bij vrouwen als bij mannen warm. En dat is een ideale broedplaats voor schimmels om te groeien waardoor een infectie sneller op de loer ligt.
 4. Spermakwaliteit van de man gaat erop vooruit. Daarbij komt dat het dragen van strak ondergoed door de man een negatief effect heeft op de spermakwaliteit. Door het opwarmen van de teelballen vermindert de zaadproductie, naakt slapen bevordert dus de spermakwaliteit.
 5. Je seks drive gaat omhoog. Onderzoek heeft uitgewezen dat naakt slapen veel doet voor je seks drive. Doordat je het liefdeshormoon ook wel oxytocine produceert heb je meer in in seks wat je dan ook weer gelukkiger maakt.
 6. Het geeft minder stress en angst. Door naakt te slapen produceer je oxytocine en dat is bevorderlijk voor je algemene welzijn. Je gaat zo rustiger en ontspannen slapen en dat zorgt er voor dat je in een diepere slaap terecht komt. In je diepe slaap zal je lichaam minder cortisol ofwel stresshormoon produceren.
 7. Je vertraagt het verouderingsproces. Door naakt te slapen blijf je langer jong. In de nacht zorgen groeihormonen en de aanmaak van melatonine ervoor dat lichaamscellen herstellen en vernieuwen. Melatonine is niet alleen een slaaphormoon maar ook een antioxidant dat ervoor zorgt dat cellen minder snel beschadigen.
 8. Naakt slapen kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Door naakt te slapen kun je meer wennen aan je eigen lichaam. Vooral als je nog niet zo'n goede relatie hebt met je eigen lijf. Het helpt jouw om van je eigen lichaam te houden.
 9. Je voelt je vrijer in bed. Doordat je niet meer een pyjama of ondergoed draagt voel je je vrijer in bed en heb je ook gelijk meer bewegingsruimte. Je hebt geen last van knellende of niet lekker zittende kleding.
 10. Ideaal ook voor de warme zomernachten. Je hebt geen last meer van plakkende kleding waardoor je veel fijner slaapt.

vrouw-slaapt-naakt

Voordelen van naakt slapen | 5 handige tips om te beginnen met naakt slapen

Als je niet gewend bent om naakt te slapen kun je dat stapsgewijs doen. Zo is de overgang wat minder groot en kun je jezelf ook even de tijd geven om eraan te wennen.

 • start met beddengoed dat kan ademen zoals katoen of bamboe;
 • creëer een fijne en rustige slaapomgeving;
 • houdt je slaapkamer koel en donker. Een te temperatuur tussen de 16 en 21 garden is ideaal;
 • neem eerst een warme douche of bad met lavendelolie, zodat je ontspannen naar bed gaat;
 • voordat je naakt gaat slapen, begin dan eerst om een paar dagen te slapen in je ondergoed. Zo maak je de stap naar naakt slapen een stukje kleiner.

Conclusie

Zoals je gelezen hebt in dit artikel is het echt de moeite waard om naakt te slapen. Naakt slapen kent vele voordelen. Als je een betere nachtrust wilt, stress wilt verminderen en je verouderingsproces wilt vertragen dan is naakt slapen niet zo'n gek idee!


Nu je weet dat naakt slapen je nachtrust bevordert ben je misschien ook wel benieuwd naar ons artikel: Wat is het belang van goede slaap?


FAQ list | Voordelen van naakt slapen

Is naakt slapen onhygiënisch?

Nee, naakt slapen is niet per definitie onhygiënisch. Vaak douche of was je jezelf voordat je naar bed gaat.

Wat is beter om te doen: naakt slapen of met kleren aan?

Het is erg persoonlijk wat je graag draagt in bed. Dat kan erg verschillend zijn. Naakt slapen kent veel voordelen maar je moet je er wel goed bij voelen. Dat geldt ook voor slapen met kleren aan.

Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen