Rugpijn Na Het Slapen | Oorzaken & Behandeling: Veel mensen worden ’s morgens wakker met een pijnlijke rug. Het is vaak in de nacht al pijnlijk als je om draait en kom maar eens met flinke rugpijn het bed uit.
Rugpijn is over het algemeen te wijten aan een verkeerde slaaphouding, verkeerd matras en kussen. Ook de bedbodem speelt hierin een rol. Verschillende aandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat je opstaat met rugpijn.
Ben je benieuwd welke oorzaken een rol spelen? Je leest het verderop in dit artikel!
Mogelijke Oorzaken van Rugpijn na het slapen
Een slechte Slaaphouding
Wanneer je iedere morgen wakker wordt met pijn aan je rug zou een slechte slaaphouding wel eens de boosdoener kunnen zijn. Een slechte slaaphouding kan ervoor zorgen dat je ruggengraat onder druk komt te staan. Een kromming in je ruggengraat zorgt ervoor dat er een onnatuurlijke houding wordt aangenomen wat voor extra druk zorgt op je spieren en gewrichten.
Een Slecht Matras
Wanneer een slechte slaaphouding niet de boosdoener is van je rugpijn, kan het zijn dat het aan je matras ligt. Veel mensen liggen op een matras wat niet bij hun past. Dat resulteert vaak in rug en nekklachten en een verstoorde nachtrust.
Wil je weten welke matras het beste bij jou past? In dit artikel kom je er een hoop over te weten klik op de knop hieronder.
Ga DIRECT naar het Beste Matras
Zwangerschap
Iets wat vaak samengaat met zwangerschap is rugpijn. Zwangerschap kan voor een overbelasting op je rugspieren zorgen. Je buik neemt in gewicht en omvang toe waardoor je houding veranderd. Doordat de buik steeds groter wordt trek je sneller een holle rug.
Daarnaast speelt het hormoon progesteron ook een rol. De verbindingen tussen de gewrichten worden door dit hormoon losser en dit vergoot de kans op rugklachten.
Door goed op je houding te letten zorg je dat er gelijke belasting is. Dat doe je door op twee benen te staan en op twee billen te zitten. Sta niet te lang en probeer tussendoor te gaan zitten Leg je benen regelmatig even omhoog Blijf goed bewegen, doe dit wel gedoseerd en kies iets wat aansluit bij je behoeften zoals zwemmen of yoga.
Degeneratieve Schijfziekte
De wervelkolom bestaat uit 33 wervels die het ruggenmerg bescherming bieden en de lichaamsromp stabiliteit geven. Tussenwervelschijven hebben als functie dat ze dienen als schokbrekers waardoor ze kunnen buigen en roteren.
Naarmate je ouder wordt verslechterd de kwaliteit van deze schijven. Zo neemt de hoeveelheid water af in deze “schijven” en daarmee vermindert ook hun schokabsorberende vermogen. Dit kan soms voor intense rugpijn en een oncomfortabel gevoel zorgen.
Deze slijtage op de wervelschijven kan behandeld worden door injecties met steroïden (cortisone) en het nemen van pijnmedicatie. Je huisarts of kinesist stelt soms ook het dragen van een korset of brace voor om zo je rug te helpen ondersteunen.
Fybromyalgie
Fybromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. De klachten kunnen per dag sterk wisselen. Vrouwen lijden vaker aan deze aandoening dan mannen.
Andere symptomen die ook met deze aandoening worden gelinkt zijn:
- (over)vermoeidheid;
- slaapstoornissen;
- geheugenstoornissen;
- stemmingswisselingen;
- hoofdpijn;
- prikkelbare darmsyndroom;
- angst;
- depressieve gevoelens.
Helaas is er nog geen behandeling voor deze aandoening en moet er nog veel onderzoek verricht worden want de oorzaak is nog steeds onbekend. Bij fybromyalgie zijn er geen afwijkingen in spieren of bindweefsel te vinden. En is daarom ook moeilijk vast te stellen.
Klachten kunnen wel verminderd worden met pijnstillers en een combinatie van beweging en rust.
Behandeling van Rugpijn na het wakker worden
Word je ’s morgens wakker met rugpijn, geef de hoop dan niet op! De volgende oefeningen en tips kunnen je zeker helpen de pijn te verlichten.
- Belangrijk is om te blijven bewegen. Zorg dat je in goede conditie blijft. Dat kan je doen door bijvoorbeeld te fietsen, wandelen of zwemmen. Heb je bijvoorbeeld een kantoorbaan waarbij je vaak lang moet zitten sta dan minstens 1x per 30 minuten op en rek jezelf uit.
Je leest het overal en iedereen weet het ook eigenlijk stiekem wel dus neem wat vaker de fiets en neem de trap in plaats van de lift. - Probeer om een gezond leven te leiden, stop met roken en hou een gezond gewicht aan. Heb je overgewicht probeer dan af te vallen.
- Wanneer je angst ervaart voor de pijn kan je in een vicieuze cirkel terecht komen. Door de angst durf je niet goed te bewegen en daardoor gaat de rugpijn minder snel over. Het is dus belangrijk om goed te ontspannen.
- Oefeningen voor je rug kunnen helpen om de rugpijn sneller te laten verdwijnen. Zoals:
De onderkant van je rug draaien doe je door op je rug te liggen met gebogen benen en je voeten plat op de grond. De knieën wijzen omhoog. Beweeg beide knieën langzaam naar links en dan naar rechts. Je schouders blijven hierbij op de grond.
Knieën optrekken door op je rug te liggen met gebogen benen en voeten plat op de grond. De knieën wijzen omhoog. Dan trek je met je handen één knie langzaam naar je borst en laat je knie daar 30 tellen. Breng daarna je been weer naar beneden. Doe dit ook met je andere been.
Samenvatting
Rugpijn bij het wakker worden komt vaak voor. Vaak is een verkeerde slaaphouding de boosdoener maar ook aandoeningen of een zwangerschap kan bijdragen aan rugpijn. Belangrijk is om te achterhalen waar de rugpijn vandaan komt en vanuit daar uit actie te ondernemen.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.