Wat is het circadiaans ritme?
Circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Niet alleen mensen, maar ook dieren en planten (die langer leven dan 1 dag) hebben zo'n ritme. Dit 24-uurs ritme bepaalt wanneer we gaan slapen, wanneer we wakker worden, wat we op een bepaald tijdstip eten, onze stemming, ons energie niveau, onze emoties en onze lichaamstemperatuur. Het circadiaans ritme verschuift naarmate je ouder wordt en dus in een andere leeftijdsfase komt. Zodra je van schoolgaand kind naar de puberfase gaat verschuift het circadiaans ritme mee.
Het dag en nachtritme van de aarde heeft weer te maken met onze biologische klok, welke wordt aangestuurd door melatonine. Toch is er een duidelijk verschil tussen de biologische klok en het circadiaans ritme. Onze biologische klok (ook wel interne klok genoemd) heeft namelijk een cyclus van niet precies 24 uur, wat bij het circadiaans ritme wel het geval is. Onze interne klok heeft een ritme van 24 uur en een kwartier, wat inhoudt dat je na 38 dagen toch 8 uur verschil hebt ten opzicht van de circadiaanse cyclus.
Het inslaap vallen wordt niet alleen geregeld door het circadiaans ritme, maar ook door de slaapdruk (de chemische stof adenosine).