Wat is narcolepsie?
Narcolepsie is een slaap- waakstoornis. Dat wil zeggen dat je last hebt van slaapaanvallen overdag. Je kan hierbij overdag continu een onbedwingbaar slaperig gevoel hebben, ook als je 's nachts gewoon genoeg geslapen hebt.
Deze slaapaanvallen kunnen voorkomen op ongepaste tijden en plaatsen. Ze komen vaak voor tijdens eentonige of rustgevende bezigheden, zoals:
tv kijken;
in de trein of auto zitten;
bij zittend werk.
Maar ze kunnen ook voorkomen tijden actieve bezigheden, zoals fietsen.
Gedurende de nacht slaap je vaak niet aan één stuk door. Narcolepsie ontstaat in de hersenen doordat van de stof hypocretine te weinig aangemaakt wordt. Dit stofje regelt het ritme van slapen en wakker zijn. Als je dit stofje mist kan je niet lang wakker blijven en tevens niet goed doorslapen.
Als je narcolepsie hebt, kan je je vaak erg onbegrepen voelen. Mensen kunnen denken dat je lui bent of dat je je aanstelt, terwijl narcolepsie een aandoening is waar je flink last van kan hebben en die je erg kan beperken in je sociale activiteiten.
Narcolepsie kan ook andere gevolgen hebben, zoals:
- overgewicht;
- concentratie- en vermoeidheidsproblemen;
- angst- en stemmingsstoornissen.
Je kan ook last hebben van kataplexie, korte aanvallen waarbij de spieren verslappen, vaak voorkomend in combinatie met de slaapstoornis narcolepsie. Deze aanvallen worden vaak uitgelokt door een emotie, zoals bijvoorbeeld hard lachen. Een aanval kan een paar seconden tot een paar minuten duren.
Narcolepsie is niet te genezen. Het is wel mogelijk om een behandeling krijgen die erop gericht is om de klachten te verminderen.