kleine-levin-syndroom

Wat is het Kleine-Levin Syndroom? (KLS)

Kleine-Levin Syndroom (KLS) is een stoornis die gelukkig heel zeldzaam is. Het staat ook wel bekend als het Doornroosje syndroom (sleeping beauty syndrome).

Dit Syndroom wordt gekenmerkt door periodes van extreem lang slapen, overdag vermoeid zijn met een sterk veranderend gedrag van de patiënt.

Deze aandoening begint veelal in de puberjaren. Maar komt ook voor bij jonge kinderen en volwassenen.

De periodes met extreme slaap kunnen soms dagen, weken of zelfs maanden duren. Gedurende deze periodes kunnen mensen die dit doormaken geen activiteiten meer ondernemen en ligt hun leven volledig stil.

Personen die aan het kleine-levin syndroom lijden kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. Ze zijn niet in staat om nog naar school te gaan of laat staan te werken.

Wanneer de Kleine-Levin Syndroom-periode voorbij is kunnen deze mensen zich van wat er is gebeurd vreemd genoeg niets meer herinneren.

Tussen deze periodes door vertonen ze een normaal slaappatroon en normaal gedrag.

Het Kleine Levin Syndroom kan wel 10 jaar of langer duren.

De oorzaak van KLS is onbekend. Een episode van KLS wordt echter vaak uitgelokt door een infectie, verwonding aan het hoofd, alcohol gebruik of slaaptekort.

Doordat de diagnose lastig te stellen is wordt deze dan ook vaak niet gezien. Er bestaat ook geen test voor en de arts kan dan ook enkel een diagnose stellen door vragen te stellen en het uitsluiten van andere oorzaken.

Helaas bestaat er ook nog geen behandeling voor dit Syndroom.

Wil je meer informatie over slaapstoornissen? Check dan dit artikel: Wat is een slaapstoornis?
Reactie plaatsen