beste-verzwaringsdeken

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam verzwaringsdeken geeft eigenlijk al aan waar het hier om gaat, namelijk om een verzwaarde deken die een zachte, gelijkmatige diepe drukstimulans (DDS) geeft om zo het zenuwstelsel te ontspannen. Het bootst de therapeutische techniek ''Deep pressure stimulation'' na. DDS is een methode om prikkelverwerking in de hersenen op een positieve manier te stimuleren. Deze methode wordt veel toegepast bij volwassenen en kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADD, ADHD en verschillende andere psychische- en lichamelijke klachten. Door het gebruik van een verzwaringsdeken ontstaat een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het in slaap vallen is door een verzwaringsdeken te gebruiken makkelijker en je valt ook sneller in slaap, aangezien de spieren sneller zullen ontspannen.

De vulling van een verzwaringsdeken is verdeeld over verschillende kleine vakjes die veelal gevuld zijn met pellets, korrels of kraaltjes van onder andere polypropyleen, plastic of glas: allemaal materialen die gewicht toevoegen aan de deken als ze als vulling worden gebruikt. 

Verzwaringsdekens voor kinderen wegen doorgaans tussen de 2,3 en 4,5 kilo en voor volwassenen wegen verzwaarde dekens doorgaans tussen de 5 en 12 kilo. Het gewicht van een verzwaringsdeken moet ongeveer zo'n 10% tot 12% van jouw eigen lichaamsgewicht zijn. Verder bestaat een verzwaringsdeken vaak uit 7 lagen, waarbij het aantal lagen mede bepalend is voor de kwaliteit van de deken (een deken met veel lagen is van een betere kwaliteit en heeft een betere werking dan een verzwaarde deken met slechts een paar lagen). 

Wil je meer weten over verzwaringdekens? Check dan ons vergelijkingsartikel: Beste verzwaringsdeken

 

Reactie plaatsen