Vroeg wakker worden? Dit is waarom jij vroeg wakker wordt!
Vroeg wakker worden? Wellicht is dit herkenbaar voor je en gebeurt dit regelmatig. Je wordt te vroeg wakker en je staat moe en gebroken op. Als je veel te vroeg wakker wordt en het lukt je niet meer om in slaap te komen geeft dat veel frustratie. Doordat je op dat moment wakkere dingen gaat ondernemen zoals tv kijken of uit bed gaan om iets te eten of te drinken zorg je er op die manier voor dat je brein denkt dat de dag is begonnen.
Wat tot gevolg heeft dat je daarna vaak weer moe wordt en misschien nog in slaap valt. Maar dan gaat de wekker alweer en moet je eruit. Conclusie: je staat moe en gebroken op en dat voel je de hele dag.
Benieuwd naar wat je er aan kan doen om niet steeds zo vroeg wakker te worden? Je leest het verderop in dit artikel!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Vroeg wakker worden | dit zijn de Oorzaken
Als je wakker wordt en de klok geeft nog maar 4 uur aan dan kan je daar echt moedeloos van worden.
Te vroeg wakker worden komt bij veel mensen voor.
Bij oudere mensen verschuift het circadiaans ritme waardoor ze aan het eind steeds wakker worden en weer even indommelen. Ouderen leveren vooral in op de diepe non REM-slaap waardoor de slaap minder diep wordt en korter wordt.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van te vroeg wakker worden.
- Het kan zijn dat een patroon van te vroeg wakker worden erin is gesleten. Als je de volgende dag een drukke dag voor de boeg hebt, is je hoofd daar al mee bezig. Dat zorgt voor een verhoogde alertheid en een vol brein. Die twee dingen samen zorgen ervoor dat je lichaam de neiging heeft om al vroeg wakker te worden. Het punt is dat je zo een seintje geeft aan je lichaam dat de dag vroeg gaat beginnen. En dat zal zich blijven herhalen.
- Je kunt vroeg wakker worden door slapeloosheid. Als je last hebt van slapeloosheid dan is het te vroeg wakker worden één van de symptomen. Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door een aantal factoren zoals: stress, werken in nachtdiensten of slaapapneu.
- Als je veel piekert en maalt heeft dat effect op je slaap. Het kan je angst bezorgen en die angst kan ervoor zorgen dat je niet meer in slaap kan vallen. De angst wordt groter als je bedenkt waarom het in slaap vallen maar niet lukt. Doordat je bezig bent met wat er allemaal moet gebeuren de volgende dag of een belangrijke afspraak hebt staan, zal je daarmee naar bed gaan. Je slaapt waarschijnlijk lichter waardoor je ook eerder wakker wordt. Je komt hierdoor in een vicieuze cirkel terecht.
- Het kan zijn dat je eerder wakker wordt doordat je partner al heel vroeg naar het werk moet. Doordat je partner uit bed gaat en geluid maakt kan dat jouw storen waardoor het je niet meer lukt om in slaap te vallen.
- Hormonale veranderingen zoals menopauze bij vrouwen en urinewegproblemen bij mannen. Dit komt voor naarmate je ouder wordt.
- Tijdens je zwangerschap verandert je slaappatroon. Je slaapt minder goed door zwangerschapskwalen en een steeds groter wordende buik.
- Als je bevallen bent en je moet je baby voeden kan het zijn dat je slaapritme daardoor verstoord raakt. Je moet om de 3 of 4 uur uit bed om te voeden. Zeker als je rond 5 of 6 uur moet voeden dan kom je daarna nog moeilijk in slaap en besluit je om op te staan. Het nadeel is dat je ritme zich hieraan gaat aanpassen. Zodra je baby weer goed slaapt ben jij degene die nog wel wakker wordt rond 5 uur omdat je lichaam en brein zich hieraan hebben aangepast.
Vroeg wakker worden | wat doet dit met je slaap?
Als je slaapt ga je door verschillende slaapfasen heen die samen een slaapcyclus vormen. Een slaapcyclus is onderverdeeld in 4 verschillende slaapfasen.
➡️Fase 1: de sluimerfase is een overgangsfase van waken naar slapen
➡️Fase 2: is de lichte slaapfase, in deze fase kan je nog gemakkelijk wakker worden van geluiden om je heen
➡️Fase 3: de diepe slaapfase die gekenmerkt wordt doordat je in deze fase diep slaapt waarin je fysiek herstelt
➡️Fase 4: is de REM- slaap fase ook wel droomslaapfase genoemd. In deze fase maken je ogen snelle bewegingen heen en weer (Rapid Eye Movement) in deze fase zijn je hersenen erg actief en droom je veel. Dit doe je om zo alle gebeurtenissen en informatie van de dag te verwerken.
De kwaliteit van je slaap wordt ook wel de kernslaap genoemd.
En dat is de eerste 4 tot 5 uur van je slaap. Als je dus de eerste uren van de avond en nacht pakt heb je goed je diepe slaap en een deel van de REM-slaap te pakken waarin je het meeste fysiek en mentaal herstelt. Deze fasen zijn namelijk in de eerste uren het langst.
Naarmate de nacht vordert zal de lichte slaapfase toenemen. Het is niet ideaal om zo vroeg wakker te worden voor je geest die dan nog bezig is om de informatie en gebeurtenissen van de dag te verwerken. Maar je hebt aan het begin van je slaap je diepe slaap en een groot gedeelte van de REM-slaap gehad en dus heeft je geest al het één en ander verwerkt en heeft je lichaam zijn fysieke herstel ook gehad. Wat je dus mist als je te vroeg wakker wordt is eigenlijk net dat laatste beetje verwerking.
Niet meer vroeg wakker worden? Deze 10 handige tips zullen jou hierbij helpen!
Wat kan je dan doen om er voor te zorgen dat je niet meer zo vroeg wakker wordt in de ochtend. Hieronder tips die jou kunnen helpen.
✅als je wakker wordt kijk dan niet op de klok. Als je niet kijkt weet je ook niet hoe laat het is. Zo voorkom je dat je gefrustreerd raakt;
✅heel veel water of thee drinken in de avond kan er toe leiden dat je in de vroege ochtend eruit moet om te plassen. Hierdoor kan het in slaap vallen daarna moeilijk gaan;
✅moet je plassen, doe dan geen lampje aan en hou je bed warm door de dekens niet weg te slaan;
✅de tijd dat je in bed ligt is slaaptijd. Je hoeft niets anders te doen dan slapen;
✅oordopjes kunnen helpen tegen omgevingsgeluiden of tegen het gesnurk van je partner;
✅het Manta Sleep Mask kan erg goed helpen om te slapen in complete duisternis;
✅besteed geen aandacht aan wakker zijn. Mocht je wel wakker worden probeer dan je geest leeg te maken en denk aan niets. Zodra je brein zich vult met allerlei gedachten over bijvoorbeeld de volgende dag en wat je allemaal nog moet doen dan zorg je ervoor dat je brein zich wakker houdt;
✅je kan je aandacht richten op je ademhaling of op je matras;
✅je kan van te voren al een lijstje hebben gemaakt van de dingen die je niet moet vergeten. Doordat je het lijstje al hebt gemaakt en klaar gelegd hoef je daar nu niet meer aan te denken. Laat het los en focus je op je slapen;
✅mocht je wakker worden denk dan aan je ademhaling en hoe je in en uitademt. Dit zorgt ervoor dat je niet aan andere dingen gaat denken.
Benieuwd naar nog meer tips om jouw slaapproblemen te kunnen oplossen? Check dan ons artikel:
Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze:
- Manta Sleep Mask: Review!
Wil jij nu voor eens en altijd afscheid nemen van het (te)vroeg wakker worden?
In dit artikel hebben we je uitgelegd wat de oorzaken zijn van te vroeg wakker worden. En hebben we je 10 handige tips gegeven die je kan toepassen. Wil je nu meer handvatten krijgen zodat je niet meer te vroeg wakker wordt? En wil je hiermee aan de slag?
Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou. Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen voor een betere nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.