Hoe-te-stoppen-met-snurken
Slaapproblemen
Bas en Jenneke
Slaapproblemen
11/06/2023
12 min
0

Hoe te stoppen met snurken? Dit is waarom jij snurkt!

11/06/2023
12 min
0

Snurken kan een grote verstoring zijn voor je nachtrust en die van je partner. Of je nu zelf de snurker bent of de persoon naast iemand die snurkt, het kan leiden tot vermoeidheid en een slechtere kwaliteit van slaap. Gelukkig zijn er tal van oplossingen beschikbaar om snurken te verminderen of zelfs te stoppen.

Van eenvoudige ademhalingsoefeningen tot gespecialiseerde hulpmiddelen zoals neusstrips en snurkbeugels, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit artikel behandelt de belangrijkste oorzaken van snurken, de gevolgen voor je gezondheid, en de beste manieren om snurken effectief te stoppen.

Kijk hier de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is snurken en hoe ontstaat het?

Als iemand naast je snurkt hoor je een hard, brommend of zagend snurk geluid. Snurken ontstaat wanneer de luchtwegen in de keel vernauwd zijn, wat zorgt voor een trilling van het zachte weefsel in de keel. Dit trillen veroorzaakt het bekende snurkgeluid. Snurken komt vaak voor bij mannen en kan zelfs bij kinderen voorkomen, hoewel de ernst varieert van licht tot luid en storend.

Snurken kan worden vergeleken met het geluid van een ballon die leegloopt, waarbij lucht snel door een nauwe doorgang stroomt, wat trillingen veroorzaakt. Het is belangrijk te weten dat snurken meestal niet vanuit de neus komt, maar vanuit de keel.

Bijna iedereen snurkt weleens, maar mannen snurken vaker dan mannen. Gemiddeld één op de 5 mannen tegenover 1 op de 10 vrouwen. Snurkgeluiden kunnen tot voorbij de 80 decibel reiken, wat vergelijkbaar is met het geluid van een grasmaaier. Ook naarmate je ouder wordt ga je meer en harder snurken. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte dikker wordt door ophoping van vetweefsel, de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Ook de slijmvliezen worden slapper waardoor ze meer gaan trillen.

Wanneer je af en toe licht snurkt heeft dit geen consequenties voor de gezondheid. Het is voornamelijk erg vervelend voor diegene die naast je in bed ligt. Als je veel regelmatiger en zwaarder snurkt en je hierdoor iedere ochtend moe opstaat waardoor het de dag beïnvloed, dan kan dat ook iets anders betekenen. Er kan dan sprake zijn van een obstructieve slaapapneu. Bij slaapapneu stopt de ademhaling meerdere keren per nacht voor minstens 10 seconden. Het is een slaapstoornis die erg gevaarlijk kan zijn en daarom is het belangrijk is dit niet te verwaarlozen, maar juist te laten onderzoeken. De huisarts kan je hierin verder helpen.


Oorzaken van snurken: Wat zijn de risicofactoren?

Er zijn verschillende oorzaken voor snurken, van overgewicht tot slaaphouding. De meest voorkomende factoren zijn:

        Overgewicht: Verhoogde vetophoping in de nek en keel kan de luchtwegen vernauwen.

        Alcoholgebruik: Alcohol ontspant de keelspieren, waardoor de luchtweg gemakkelijker kan worden geblokkeerd.

        Slaaphouding: Slapen op je rug kan het snurken verergeren, omdat de tong en het zachte gehemelte naar achter zakken en de luchtweg blokkeren.

        Veroudering: Naarmate we ouder worden, wordt het weefsel in de keel slapper, wat snurken bevordert.

        Roken: Roken irriteert de keel en vernauwt de luchtwegen.

        Gezondheidsproblemen: Zoals allergieën, verkoudheid of slaapapneu, wat snurken kan verergeren.


Hoe-te-stoppen-met-snurken

Wat zijn de gevolgen van snurken voor je gezondheid?

Hoewel occasioneel snurken meestal geen ernstige gevolgen heeft, kan chronisch snurken de kwaliteit van je slaap ernstig beïnvloeden. De gevolgen zijn onder andere:

        Verminderde slaapkwaliteit: Snurken kan leiden tot een verstoord slaappatroon.

        Oververmoeidheid: Slechte slaapkwaliteit resulteert vaak in overdag moe zijn.

        Hoofdpijn en prikkelbaarheid: Snurken kan leiden tot hoofdpijn en stemmingswisselingen.

        Verhoogd risico op hart- en vaatziekten: Chronisch snurken verhoogt de kans op hoge bloeddruk en beroertes.

        Slaapapneu: Dit is een ernstige aandoening waarbij de ademhaling tijdelijk stopt tijdens de slaap, wat de gezondheid sterk kan beïnvloeden.

Snurken en slaapapneu: Wanneer is snurken een gezondheidsrisico?

Je hoeft niet bang te zijn dat snurken gevaarlijk is voor je gezondheid, alleen kan snurken wel voor slaapproblemen zorgen. Snurken kan ook een flinke impact hebben op je relatie, zeker als je door het snurken niet meer bij elkaar kunt slapen omdat je anders geen goede nachtrust krijgt.

Snurken kan wel invloed hebben op je gezondheid, helemaal als je elke dag moe opstaat en je problemen krijgt met concentreren en je geheugen. Dat zal ook invloed hebben op de werkvloer, in de thuissituatie en in sociale contacten.

Er is echter wel een uitzondering op de regel. Snurken kan namelijk wel een gevaar vormen als je ook last hebt van ademstops welke minstens 10 seconden duren. Je spreekt dan van slaapapneu en slaapapneu is een ernstige slaapstoornis. Wanneer je lijdt aan slaapapneu dan stop je meerdere keren per nacht voor meer dan 10 seconden met ademen. Je brein zorgt er wel voor dat je weer gaat ademhalen, maar hierdoor heb je continu een onderbroken slaap. Soms ben je er van bewust dat je even wakker wordt. Het probleem hiervan is dat je niet genoeg in de diepe slaap komt. Diepe slaap zorgt voor fysiek herstel.

Wanneer jij of je partner een vermoeden hebben van slaapapneu, dan is het van groot belang om hiermee naar de huisarts te gaan.

Slaapapneu kan namelijk ingrijpende gevolgen hebben voor de gezondheid. Er bestaan meerdere behandelingen die vooral gericht zijn op het bestrijden van symptomen.

Je kan niet genezen van slaapapneu. Je kan bijvoorbeeld een anti-snurk beugel laten aanmeten of als je matige tot ernstige apneu hebt een CPAP masker dragen. Dat is een speciaal masker die je in de nacht draagt wanneer je slaapt. Het masker is verbonden met een pompje dat onder druk lucht de keelholte in blaast.

Snurkende-man-met-wekker

Oefeningen om Snurken te Verminderen

Er zijn effectieve oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken van de keel- en tongspieren, wat kan helpen tegen snurken. Hier zijn een paar voorbeelden:

  1. Zingen: 
    Een hele goede oefening die zorgt dat je de keelspieren traint. Als je zingt stimuleer je de stembanden en keelspieren en hierdoor worden ze strakker. Je kan starten met bijvoorbeeld het alfabet te zingen. Je pakt een medeklinker en zet daar een klinker achter zoals ba ba ba dan ca ca ca enzovoort. Daarna pak je een andere klinker bijvoorbeeld de e in be be be. Je herhaalt dit tot je alle klinkers hebt gehad en houd bij iedere letter ongeveer 10 seconden vast;
  2. Potlood oefening: 
    is een oefening waarbij je een potlood of een pen vast houdt tussen de tanden. Dit hou je 5 minuten vol waarbij je probeert niet teveel kracht te zetten. Je traint met deze oefening het gehemelte en kaken. Hierdoor gaan ze minder hangen en worden ze steviger;
  3. Tongrekoefening: 
    Steek je de tong zo ver mogelijk recht naar voren uit. Breng het puntje van van je tong in de richting van je neus, ga dan met je tong omlaag richting je kin en ga met je tong eerst naar de linker wang en dan naar de rechterwang. Deze oefening herhaal je 10 keer snel achter elkaar. De tongstrekoefening zal ervoor zorgen dat de spieren in en rondom het mond gebied sterker worden en op hun natuurlijke plaats blijven tijdens de slaap;
  4. Eten langzaam doorslikken:
    Kan je heel goed toepassen tijdens eetmomenten. Probeer wanneer je eet langzaam het eten door te slikken en doe er zo'n 5 seconden langer over. Probeer je tong dan naar achteren te duwen in plaats van naar boven. Concentreer je op de bewegingen die je samentrekkende keel maakt;
  5. Yoga ademhaling: 
    kan erg goed helpen om snurken te voorkomen. In yoga wordt er veel gewerkt met ademhaling en heb je veel verschillende ademhalingsoefeningen. Als je yoga beoefent kan je de ademhalingsspieren versterken, vergroot je de longcapaciteit en bevorder je de neusademhaling.  Deze oefeningen helpen daarbij:
  • De zoemende bij:
    Wordt ook wel de Brahmari genoemd en is een ademhalingstechniek. Om deze oefening goed uit te voeren ga je in een comfortabele houding zitten, dat kan op de grond of op een stoel. Je maakt je rug zo recht mogelijk en ontspant de schouders. Adem nu diep in vanuit de buik, hou je adem even vast en wanneer je uitademt maak je een zoemend geluid (hmmmmmmmm) zoals dat van een bij. Herhaal deze oefening zo'n 6 tot 8 keer.
  • De driedelige ademhalingsoefening:
    Ook wel dirga pranayama genoemd. Bij deze oefening focus je op 3 gebieden namelijk op je buik, middenrif en borstkas. Je kan gaan zitten of liggen net waar je het meest comfortabel bij voelt. Begin met inademen en adem diep door de neus uit. Focus bij het inademen eerst op je buik, ga omhoog naar het middenrif en dan vervolgens naar de borstkas. Houd je tong tegen het gehemelte gedrukt. Bij het uitademen keer je dit om. Focus bij uitademing eerst op de borstkas, dan ga je omlaag naar het middenrif om vervolgens bij de buik uit te komen. Herhaal deze oefening ongeveer 10 keer. Door deze oefening uit te voeren verbeter je de neusademhaling wat zal helpen tegen snurken.

Hulpmiddelen om Snurken Tegen te Gaan

Er zijn een aantal hulpmiddelen op de markt die zouden kunnen helpen om het snurken tegen te gaan. Deze middelen kunnen je helpen om te stoppen met snurken. Vaak werken deze hulpmiddelen goed bij lichte snurkers. Het is dan uitproberen wat voor jou het beste werkt. Het kan soms ook een combinatie zijn van verschillende middelen.

  1. speciale neusspreider: 
    is een hulpmiddel die ervoor zorgt dat je gemakkelijker door de neus kunt ademhalen. De neusspreider opent het smalste gedeelte van de neus waardoor je meer lucht via de neus kunt inhaleren. Door een goede neusspreider zou het snurken kunnen verminderen of verdwijnen;
  2. neus pleisters: 
    Werken hetzelfde als neusspreiders en zorgen ervoor dat je via de neus meer zuurstof inhaleert;
  3. neusspray:
    Is een hupmiddel die goed te gebruiken is bij een verstopte neus. De luchtwegen komen door de neusspray open te staan wat weer leid tot meer zuurstof opname;
  4. keelsprays: 
    Zorgen ervoor dat de weefsels achter in de keel worden bedekt met een dun laagje. Dat vermindert de trillingen die door het snurken worden veroorzaakt;
  5. keel strips: 
    hebben dezelfde werking als de keelsprays. Ze gaan de trilling tegen van het keelweefsel doormiddel van een strip die je plaatst tegen het gehemelte. Er komen werkzame ingrediënten vrij die er dan voor zorgen dat de lucht beter passeert en zo de trillingen doen afnemen.


Hulpmiddelen voor zware snurkers.

Als je een zware snurker bent dan helpen vaak de bovenstaande hulpmiddelen niet. Vaak wordt er dan een anti snurk beugel aangemeten. Een snurkbeugel wordt ook een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) genoemd. Het is een tandheelkundige beugel die gedragen wordt tijdens het slapen. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren wordt geduwd zodat de luchtweg vrij blijft en je daardoor minder tot niet gaat snurken. Het is handig om te kijken naar een anti snurk beugel die je op maat kunt maken.

Veel snurker hebben bij de snurk beugel het meeste baat en dat is bewezen uit een wetenschappelijk onderzoek van het: Amerikaanse NCBI!

Wil jij nu ook een anti-snurkbeugel?

numsy-kortingscode


Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:

numsy-kortingscode-anti-snurkset



Zie hier dat de kortingscode is toegepast:  


numsy-kortingscode-verzilveren-anti-snurkset



numsy-anti-snurkset


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Snurken Behandelen: Wanneer is een Operatie Nodig?

In ernstige gevallen van snurken kan een operatie een optie zijn. Dit kan het verwijderen van de neusamandelen, poliepen, of zelfs het corrigeren van een scheef neustussenschot omvatten.


13 effectieve tips die jou kunnen helpen

Wil je af van dat vervelende gesnurk en eindelijk een rustgevende nacht ervaren? Hier zijn 13 praktische tips die je kunnen helpen om snurken te verminderen of zelfs te stoppen. Maak ze onderdeel van je slaaproutine en geniet van een betere nachtrust!

  1. Eet niet te veel voor het slapen:
  2. Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapen. Het kan brandend maagzuur veroorzaken, wat het middenrif onder druk zet en snurken bevordert.
  3. Slaap op je zij:
  4. Probeer niet op je rug te slapen. Wanneer je op je rug slaapt, zakt je tong en zachte gehemelte naar achteren, waardoor je luchtweg vernauwt en snurken ontstaat.
  5. ⁠Gebruik de tennisbaltechniek:
  6. Als je moeite hebt om niet op je rug te slapen, probeer dan de tennisbaltechniek. Naai een tennisbal aan de achterkant van je pyjama, zodat je niet ongemerkt op je rug draait.
  7. Oordopjes voor je partner:
  8. Als je partner last heeft van je snurken, kunnen oordopjes een tijdelijke oplossing zijn zodat hij of zij niet wordt gestoord in de slaap.
  9. Zorg voor een gezonde leefstijl:
  10. Beweeg regelmatig, eet gezond en vermijd roken. Een gezonde levensstijl bevordert je slaapkwaliteit en kan snurken verminderen.
  11. Stop met roken:
  12. Roken irriteert de keelholte, waardoor de luchtwegen vernauwen en snurken kan verergeren. Stoppen met roken kan je ademhaling verbeteren en snurken verminderen.
  13. ⁠Vermijd alcohol voor het slapen:
  14. Alcohol ontspant de keelspieren en tong, wat kan leiden tot een vernauwde luchtweg. Vermijd alcohol een paar uur voor het slapen om dit te voorkomen.
  15. ⁠Vermijd slaapmiddelen:
  16. Slaapmiddelen en kalmerende middelen ontspannen de keelspieren en tong, wat het snurken kan verergeren. Gebruik ze alleen indien strikt noodzakelijk en raadpleeg een arts.
  17. ⁠Handhaaf een gezond gewicht:
  18. Overgewicht vergroot de kans op snurken. Extra vet rondom de keel kan de luchtweg vernauwen. Een gezond gewicht helpt snurken te voorkomen.
  19. Gebruik een neusspray:
  20. Als je last hebt van een verstopte neus door verkoudheid of allergieën, kan een neusspray de luchtwegen openen en snurken helpen verminderen.
  21. Train je mond- en keelspieren:
  22. Door regelmatig ademhalingsoefeningen, zingen of het spelen van een blaasinstrument, versterk je je mond- en keelspieren, wat kan helpen tegen snurken.
  23. Doe de Tongtrekker-oefening:
  24. Probeer de tongtrekker-oefening om de spieren in je mond en keel te versterken. Dit voorkomt dat ze ’s nachts verslappen en snurken veroorzaken.
  25. Gebruik een ondersteunend kussen:
  26. Een goed, hoog kussen kan je nek en schouders beter ondersteunen, waardoor je beter ademhaalt en snurken vermindert.
Wil je nu meer tips om beter te slapen? Check dan onze blog:


Wil je slaap verbeteren?

In dit artikel hebben we alles uitgelegd wat te maken heeft met snurken en hoe je kunt stoppen met snurken. Wil jij nu jouw slaap verbeteren en zo een optimaal slaappatroon creëren?

Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou.Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen voor een betere nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?

Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!


Start met beter slapen cursus


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


FAQ list | Hoe te stoppen met snurken?

Kan je met je mond dicht snurken?

Ja, je kan zowel met je mond dicht als open snurken.

Hoe kan je slapen naast iemand die snurkt?

Het is vaak een uitdaging om goed te slapen als diegene die naast je ligt nogal flink snurkt. Het kan helpen om oordopjes te dragen of in een andere kamer te gaan liggen, maar dat is niet aan te raden voor de relatie.
Het is verstandig om het snurken zelf aan te pakken door bijvoorbeeld een verandering in de leefstijl of het gebruik van een hulpmiddel.

Is het erg als je door je mond ademt?

Mondademhaling is ongezond. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Tandartsen adviseren dan ook om door de neus te ademen. Mondademhaling zorgt namelijk onder andere voor:
1) een droge mond;
2) keelpijn;
3) slechte adem;
4) de lucht wordt niet gefilterd waardoor de kans groter is op infecties van de luchtwegen;
5) meer plakvorming op tanden en kiezen;
6) grotere kans op neusverstopping;
7) de tongspieren en andere spieren in en rondom de mond worden niet op de juiste manier gebruikt, dit heeft op langere termijn invloed op de stand van het gebit.


Vond je deze review waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.

arrow-down

Reacties
Categorieën