schapen-tellen
Slapen algemeen
Bas en Jenneke
Slapen algemeen
12/16/2023
2 min
0

Waarom schaapjes tellen geen oplossing is voor slaap en wat je beter kunt doen

12/16/2023
2 min
0

Heb je ooit gehoord dat je schaapjes moet tellen als je niet in slaap kunt vallen? Het is een oud advies dat je vast wel van je ouders hebt gehoord, maar blijkt schaapjes tellen wel echt te helpen? Onderzoek wijst uit dat dit misschien wel averechts werkt! In dit artikel ontdek je waarom je nooit uitgeteld raakt van schaapjes tellen en wat je wél kunt doen om sneller in slaap te vallen.

De oorsprong van schaapjes tellen

De oorsprong van de bekende schaapjes teltactiek gaat ver terug in de tijd, naar de herders van vroeger. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van deze gewoonte. Volgens een theorie moesten herders hun schapen tellen om te zorgen dat er geen dieren verloren gingen. Een andere theorie is dat herders hun kudde beschermden en zich zorgen maakten, wat hen belemmerde om in slaap te vallen, waardoor ze het tellen van schapen als een manier van afleiding gebruikten.

De oudste vermelding van schaapjes tellen stamt uit de 12de eeuw. In een Spaanse tekst, “Disciplina Clericalis”, werd het idee voor het eerst beschreven. Het blijkt dus een eeuwenoude techniek te zijn, die door de tijd heen van generatie op generatie is doorgegeven.

 

Werkt schaapjes tellen nu wel of niet?

Helaas blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat schaapjes tellen niet effectief is om sneller in slaap te vallen. Het idee van tellen kan namelijk juist leiden tot meer activiteit in je brein. Wanneer je probeert om iets te visualiseren, zoals het tellen van schapen, activeer je cognitieve functies die juist moeten worden ontspannen om in slaap te vallen.

In 2002 voerden wetenschappers van de Universiteit van Oxford een onderzoek uit om de effectiviteit van schaapjes tellen te testen. De deelnemers werden verdeeld in drie groepen: de eerste groep moest zich concentreren op een ontspannende scène, zoals het geluid van een waterval, de tweede groep moest schapen tellen en de derde groep kreeg geen instructies. Het resultaat? De groep die schaapjes telde, viel aanzienlijk later in slaap dan de groep die zich op een ontspannende scène concentreerde. Dit onderzoek toonde aan dat actieve denkprocessen zoals het tellen van schapen zelfs de slaap kunnen vertragen.

Wil jij weten hoe je beter kan slapen? Check dan GRATIS ons e-book: '5 Onmisbare Hacks voor een Betere Nachtrust'.


Gratis Download

Wat kan je beter doen om sneller in slaap te vallen?

Dezelfde onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mensen die zich een ontspannend tafereel voorstelden, zoals een exotisch strand of een prachtige waterval, sneller in slaap vielen. Het beeld van een kalmerende omgeving helpt je hersenen te ontspannen, wat bijdraagt aan een snellere overgang naar de slaapfase.

Wanneer je probeert in slaap te vallen, is het belangrijk dat je brein zich niet bezig houdt met complexe gedachten of activiteiten. Het focussen op een rustige, kalmerende visualisatie kan helpen om je hersenen tot rust te brengen, zodat je sneller in slaap valt.


Conclusie: Schaapjes tellen werkt niet – Maar dit wel!

Schaapjes tellen is dus niet zo effectief als veel mensen denken. Het is beter om een rustgevende mentale oefening te doen, zoals het visualiseren van je favoriete vakantiebestemming of een kalmerend landschap. Door je brein op een positieve manier te sturen, voorkom je dat het overactief wordt en kun je sneller de slaap vinden die je nodig hebt.



Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Reacties
Categorieën