Schaapjes Tellen | waarom je nooit uitgeteld raakt
19 juli 2022 
2 min. leestijd

Schaapjes Tellen | waarom je nooit uitgeteld raakt

Waarom je nooit uitgeteld raakt met schaapjes tellen! Hebben je ouders jou vroeger ook verteld dat je maar schaapjes moest tellen wanneer je de slaap niet kon vatten? Dan ben je zeker niet de enige. Onderzoek toont echter aan dat schaapjes tellen ervoor kan zorgen dat het juist langer duurt voordat je in slaap valt.

Benieuwd hoe dit komt? Je leest het verderop in dit artikel!

De oorsprong is terug te vinden in de tijd van de herders. Er gaan meerdere theorieën de ronde over het schaapjes tellen. Een theorie was dat het voor herders noodzakelijk was om hun schapen te tellen. Een andere theorie zegt dat de herders bezorgd waren om hun kudde en daardoor de slaap niet konden vatten dus moesten de schapen geteld worden.

Reeds in de 12de eeuw werd schaapjes tellen voor het eerst vermeld in de literatuur. In een Spaanse tekst “Disciplina Clericalis” genoemd, werd schaapjes tellen al vermeld. Het is dan ook een eeuwenoude techniek.Helaas blijkt dat schaapjes tellen geen goede effectieve manier is om in slaap te vallen. Dit komt omdat je niet wilt dat je brein iets actief wordt. Het tellen en het denken aan schaapjes zorgt ervoor dat je cognitief bezig bent en je wilt juist dat je brein tot rust komt. In 2002 werd er een onderzoek gedaan door wetenschappers aan de Universiteit van Oxford, waaruit blijkt dat het juist langer duurt om in slaap te vallen dan wanneer je schaapje stelt. Ze verdeelden mensen in 3 groepen. De eerste groep werd gevraagd om aan een ontspannende scene te denken wanneer ze in bed lagen zoals een waterval. De tweede groep moest zich zelf af leiden door schaapjes te gaan tellen. De laatste groep kreeg geen instructies. Na een uitgebreid slaaponderzoek stelde de onderzoekers van Oxford vast dat het bij mensen die schaapjes telden zelfs langer duurde om in slaap te vallen tegenover de mensen die geen schaapjes telde.

Dezelfde onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mensen die zich een ontspannend tafereel - zoals bijvoorbeeld een exotisch strand of een prachtige waterval – voorstelden zelfs zo’n 20 minuten eerder in slaap vielen. Het denken aan fijne beelden heeft een positief effect op je brein. Het vermindert namelijk de activiteit in overactiviteit hersengebieden.

Conclusie

Schaapjes tellen is niet zo effectief als je denkt. Het is beter is om een ontspannende scene uit te zoeken en bijvoorbeeld in gedachten je mooiste vakantiebestemming te bezoeken.Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen