Waarom word ik zo vaak moe na het eten?
11 januari 2022 
3 min. leestijd

Waarom word ik zo vaak moe na het eten?

Hoe kan het toch dat je zo vaak moe wordt na het eten? Je zou verwachten dat je na het eten van een stevige maaltijd er voorlopig weer even tegen aan kunt? Het tegenovergestelde is waar. Je kent allemaal wel het gevoel dat je soms hebt na een flinke maaltijd. Je hebt lekker en veel gegeten maar je voelt je gelijk moe, vol en je kan zo een dutje doen. Dit wordt ook wel een voedsel coma of postprandiale slaperigheid genoemd. Dat is een fysiologische reactie op te veel eten. Maar hoe komt dat nu?

Benieuwd naar het antwoord? Je leest het verderop in dit artikel!

Als je een grote maaltijd hebt gegeten met veel koolhydraten en suikers dan is je lichaam druk bezig om dit om te zetten in bloedsuiker. Die verwerking gaat vaak erg snel waardoor er een piek ontstaat in je bloedsuikerspiegel gevolgd door weer een sterke daling.

Maar naast je bloedsuiker gebeuren er nog meer dingen in je lichaam namelijk:

  • als je een grote maaltijd eet, zal je lichaam meer insuline aanmaken. Insuline verhoogt de hoeveelheid serotonine en melatonine je slaaphormoon. Deze twee hormonen maken je slaperig en hebben invloed op je slaap-waak ritme;
  • daarnaast is het eten van een grote maaltijd te laat op de avond een storende factor voor je nachtrust. Omdat je laat eet zal je bloedsuikerspiegel pieken in de nacht. Hierdoor kan je wakker worden waardoor je slaapritme wordt verstoord.

Een andere interessante theorie is dat er bepaalde veranderingen optreden in je bloedcirculatie na het eten van een maaltijd. Dit zou volgens Dr. Tomonori Kishino van de Kyorin Universiteit uit Japan te maken hebben met de verhoogde bloedstromen naar de kleine darmen, wat optreedt na het nuttigen van een maaltijd. Er wordt volgens hem zoveel bloed naartoe gepompt om je spijsvertering op gang te houden dat er tijdelijk minder bloed naar je hersenen stroomt wat er weer voor zou zorgen dat je slaperig wordt. Al is dit een goede theorie het is nooit wetenschappelijk bewezen.

Uit een onderzoek waaraan verschillende vrachtwagenchauffeurs hebben meegewerkt blijkt dat wanneer ze een dieet volgden met veel groenten, trage koolhydraten en natuurlijke vetten ze veel minder last hadden van vermoeidheid na een maaltijd. Chauffeurs die een meer westers dieet volgden met veel bewerkt voedsel, fastfood en frisdranken hadden dan weer overtuigend meer last van vermoeidheid na hun maaltijden.

Als je een “voedselcoma” wilt vermijden dan kan je het best kiezen voor het eten van kleinere maaltijden verdeeld op de dag. Probeer de dag te starten met een goed en voedzaam ontbijt anders heb je de kans dat je in de middag gaat overeten. Drink genoeg water overdag en ga bewegen naar de maaltijd. Maak bijvoorbeeld een wandeling.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen