microslaap-tijdens-autorijden

Wat is microslaap?

Microslaap treedt op bij slaaptekort over een lange periode (chronisch slaaptekort). zo'n microslaap duurt maar een paar seconden. Meestal besef je het niet, maar je verliest even de controle over je motoriek.

We kennen het allemaal wel het ''knikkebollen''. Je hebt op zo’n moment een microslaap van een paar seconden, waarna je weer wakker wordt. Soms duurt de microslaap zo kort dat je het niet eens merkt. Een microslaap is niet in te delen in remslaap of non- remslaap. Het is domweg te kort om dat te bepalen. De microslaap treedt meestal op als we niet actief zijn of routinematige dingen doen zoals autorijden, tv kijken, luisteren naar een presentatie. 

We hebben dit allemaal wel eens en misschien herken je het wel, je bent aan het autorijden en opeens merk je dat je al veel verder bent dan je dacht of je kijkt naar een film en je merkt ineens dat je een stukje gemist hebt. Een bijkomend probleem is dat mensen die vermoeid zijn, vaak zelf niet doorhebben dat dat zo is. Ze denken dat ze nog prima in staat zijn om van alles te doen.

Reactie plaatsen