gapen-uitgelichte-afbeelding-1
Slapen algemeen
Bas en Jenneke
Slapen algemeen
08/18/2023
3 min
0

9 Weetjes over Gapen waar je mond van open valt!

08/18/2023
3 min
0

Gapen, of geeuwen, het is iets wat we allemaal doen, vaak wanneer we moe zijn, honger hebben of ons vervelen. Maar wist je dat er wetenschappers zijn die beweren dat er een verschil bestaat tussen gapen en geeuwen? Benieuwd naar de fascinerende wetenschap achter dit alledaagse fenomeen? Lees verder voor verrassende weetjes!

1.⁠ ⁠Hoe lang duurt een 1X Gapen? Het verschil tussen soorten en hersengrootte

Uit onderzoek blijkt dat de duur van een geeuw afhangt van de grootte van het brein. Zo duurde een muis’ geeuw slechts 1,5 seconden, terwijl een chimpansee er 5 seconden over doet. Wetenschappers ontdekten dit door een grote hoeveelheid videomateriaal van gapende zoogdieren te bestuderen. Hoe groter het brein, hoe langer de geeuw.

Oorspronkelijk werd gedacht dat geeuwen vooral te maken had met het binnenkrijgen van meer zuurstof, maar nieuwe studies wijzen erop dat het ook een verkoelende werking heeft voor je hersenen. Bij een geeuw neem je koude lucht in, terwijl je gezichtsspieren zich aanspannen en ontspannen. Dit zorgt ervoor dat warmte uit je schedel kan ontsnappen, wat een verkoelend effect heeft.

2.⁠ ⁠Gapen: Meer dan alleen moeheid

Je hebt vast wel eens opgemerkt dat je vaker gaapt wanneer je je verveelt. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit: een groep van 30 studenten werd 30 minuten lang een video met wisselende kleuren getoond. De volgende dag kregen ze een andere video te zien met rockmuziek. Het resultaat? Ze gaven toe veel vaker te geeuwen tijdens de video met de wisselende kleuren.

3.⁠ ⁠Winter en gapen: Wat is het verband?

Heb je ook gemerkt dat je in de winter vaker gaapt? Onderzoek toont aan dat je meer gaapt wanneer de buitentemperatuur koeler is. Dit heeft opnieuw te maken met de verkoelende werking die een geeuw heeft op je lichaam en hersenen.

4.⁠ ⁠Waarom gapen aanstekelijk is

Waarschijnlijk heb je al ervaren dat gapen aanstekelijk is. Zodra je iemand ziet gapen, kun je zelf ook niet anders dan je mond open te trekken. Dit gebeurt zelfs als de persoon die gaapt zich in een andere positie bevindt – of hij nu rechtstaat, op zijn zij ligt of ondersteboven hangt. Dit suggereert dat de aanstekelijkheid van gapen meer te maken heeft met de interactie tussen de hersenen en minder met de fysieke positie van de persoon.

5.⁠ ⁠Hoe emotionele nabijheid de aanstekelijkheid vergroot

Niet alleen zie je vaak anderen gapen; hoe dichter iemand emotioneel bij jou staat, hoe sterker de kans is dat je ook mee-gaapt. Deze nabijheid geldt ook voor genetische relaties: hoe dichter je genetisch bij iemand staat, hoe aanstekelijker de geeuw zal zijn.

6.⁠ ⁠Is het echt mogelijk om een gapen tegen te houden?

Probeer eens om een geeuw tegen te houden – je zult merken dat het extreem moeilijk is! Een deel van het mechanisme van gapen is namelijk het openen van je kaken, wat niet makkelijk te negeren is. Zelfs als je probeert je mond dicht te houden, zal je lichaam zich automatisch bewegen.

7.⁠ ⁠Gapen: Niet alleen bij mensen

Wist je dat gapen ook aanstekelijk is voor dieren? Onderzoekers hebben aangetoond dat chimpansees, bavianen en makaken ook mee-gapen wanneer ze een andere soortgenoot zien geeuwen. Zelfs honden beginnen te geeuwen als ze hun baasje horen gapen.

gapende mensen

 

8.⁠ ⁠Zelfs ongeboren baby’s gapen

Wat nog verbazingwekkender is: zelfs ongeboren baby’s gapen! Wetenschappers weten nog niet precies waarom foetussen gapen tijdens de zwangerschap, maar het is een feit dat het voorkomt. Dit blijft een intrigerend onderwerp voor verder onderzoek.

9.⁠ ⁠De gevoelens achter gapen: Waarom het heerlijk voelt

Tijdens wetenschappelijk onderzoek werd aan mensen gevraagd hoe ze zich voelden tijdens het gapen, op een schaal van 1 tot 10. Het gemiddelde cijfer was 8,5 – wat betekent dat veel mensen het gevoel van gapen als zeer aangenaam ervaren. Het lijkt dus niet alleen een lichamelijke reactie, maar ook een moment van ontspanning en verlichting voor veel mensen.

Conclusie: Waarom gapen zo fascinerend is

Gapen is veel meer dan een eenvoudige reactie op vermoeidheid, het heeft te maken met de temperatuur van je hersenen, je emoties, en zelfs je genetische band met anderen. Het is besmettelijk, het voelt heerlijk en het speelt een rol in de manier waarop we ons lichamelijk en emotioneel herstellen. Heb je ooit geweten dat je lichaam in staat is om zo’n krachtig effect te creëren door simpelweg te gapen?

FAQ list | 9 Weetjes over gapen waar je mond van open valt!

Wat is de oorzaak van veel gapen?

Er is zijn verschillende onderzoeken geweest naar waarom je gaapt. Zo zou gapen een verkoelende werking hebben voor de hersenen.
Je kan gapen uit vermoeidheid of net voordat je inspanning gaat leveren. Ook wijst weer een ander onderzoek uit dat gapen het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt.
Toch is de echte oorzaak van gapen nog een mysterie.

Hoe vaak gaap je per dag?

Gemiddeld gapen mensen zo'n 10 tot 15 keer per dag, maar sommige mensen gapen veel meer dan dat.

Wat kan je doen tegen gapen?

Een gaap tegenhouden is niet alleen moeilijk maar ook niet verstandig. Je lichaam geeft een duidelijk signaal af met gapen en daarom kan je beter de gaap niet onderdrukken.
Gapen zorgt voor ontspanning.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Reacties
Categorieën