GABA | Wat Is Het en Wat Doet Het?
04 augustus 2021 
3 min. leestijd

GABA | Wat Is Het en Wat Doet Het?

GABA wat Gamma-aminoboterzuur betekend is een aminozuur dat werkt als een neurotransmitter en een lichaamseigen stofje is. Je kunt neurotransmitters zien als boodschappers die signalen doorgeven in de hersenen. Ze zorgen voor de communicatie in je zenuwstelsel. Je ziet dat neurotransmitters een belangrijke rol spelen. Ze zijn onder andere betrokken bij verschillende processen in je lichaam zoals: motoriek, immuniteit, emotionele uiting, focus, concentratie en pijnbeleving.

GABA wordt gezien als een ‘inhibitor’ neurotransmitter. Dit betekend letterlijk ‘blokkerende ‘of ‘stoppende’ neurotransmitter. GABA heeft dan ook een kalmerende werking op de hersenen. Het remt bepaalde hersensignalen en zorgt zo voor een afname van de activiteit in je zenuwstelsel.

Benieuwd naar wat de link is met GABA en slaapproblemen? Je leest het verderop in dit artikel!

GABA en slaapproblemen

GABA is te vinden in een bepaald deel van de hersenen, namelijk de hypothalamus. Dit zeer interessante en kleine deel van je hersenen is een heel belangrijk centrum waar op heel veel verschillende gebieden dingen worden geregeld. Ook staat de hypothalamus in verbinding met de rest van je brein. De hypothalamus regelt onder andere je honger- en dorstgevoel, temperatuur, emotionele gedrag, geheugen en de biologische klok.  

De hypothalamus is een gedeelte van je brein die erg betrokken is bij de slaapcyclus. Onderzoek toont aan dat er een duidelijke link is tussen een tekort aan GABA en slapeloosheid. Uit een onderzoek is gebleken dat slechte slapers 30% minder GABA in hun lichaam hadden dan de goede slapers.

Je kunt dus zien dat GABA een neurotransmitter is die alle verschillende processen in je lichaam in balans houdt. Daardoor speelt GABA ook een belangrijke rol bij de regulatie van de slaap. 

Wil je weten of je een GABA tekort hebt? Doe dan geheel GRATIS de online Braverman test. Deze test geeft niet alleen het eventuele tekort aan GABA aan, maar ook van andere neurotransmitters zoals: serotonine, acetylcholine en dopamine. Je krijgt de uitslag direct toegemaild!

Wat zijn de functies van GABA

GABA heeft verschillende belangrijke functies. Door de remmende werking van GABA werkt GABA als een natuurlijke rustgever. Maar het vermindert ook overprikkeling van het centrale zenuwstelsel. 

 • vermindert angsten;
 • werkt bloeddrukverlagend;
 • remt ontstekingen;
 • heeft een anti oxidatieve werking;
 • draagt bij aan concentratievermogen. 

GABA als supplement

Je kunt GABA ook verkrijgen als supplement. Naar mate je ouder wordt maakt je lichaam minder van deze stof aan. Hierdoor kan het raadzaam zijn om GABA als supplement te gaan gebruiken. 

Je kunt daarnaast ook GABA uit je voeding halen. Dit zit onder andere in:

 • groene bladgroenten;
 • noten;
 • vette vis;
 • bananen;
 • tomaten;
 • uien;
 • scharreleieren;
 • volkoren producten;
 • havermout.


Natuurlijk Supplement

Gab-&-L-Theanine-Natuurlijk-Presteren-klein

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke supplement Gaba & L-theanine aan van Natuurlijk Presteren. Dit supplement van Gaba heeft een remmende en ontspannende werking op het zenuwstelsel. Doordat Gaba een neurotransmitter is helpt het je ontspannen en draagt het bij aan mentale rust. Dankzij het smelttablet wordt Gaba erg snel door je lichaam opgenomen. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.

Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 

Conclusie

GABA speelt een belangrijke rol in verschillende processen in je lichaam waaronder je biologische klok. Daarnaast is GABA een natuurlijke rustgever door de remmende werking. Naar mate je ouder wordt maak je minder GABA aan, dit kan worden aangevuld door GABA te halen uit bepaalde voeding en/of supplementen. Weet je niet of je er verstandig aan doet om een GABA supplement te gebruiken, overleg dan eerst even met de huisarts. 


FAQ list | GABA: wat is het en wat doet het?

Hoe weet je of je een GABA tekort hebt?

Als je last hebt van slaapproblemen, stress, angst, gedachten die maar blijven razen, spieren die moeilijk kunnen ontspannen en concentratieproblemen dan zou het weleens kunnen dat je een tekort aan GABA hebt. Dit zijn namelijk de meest voorkomende symptomen van een GABA tekort.

Maar er komt wel meer bij kijken als je wilt weten of je een tekort aan GABA hebt. Gespecialiseerde therapeuten kunnen je daar het beste bij helpen.

Heeft GABA bijwerkingen?

Bij de meeste volwassenen wordt GABA goed getolereerd.
In sommige gevallen bij een te hoge dosering kunnen een aantal bijwerkingen voorkomen zoals:
- maagklachten;
- misselijkheid;
- verminderde eetlust;
- constipatie;
- lichte keelverbranding;
- vermoeidheid;
- spierzwakte.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen