Hoe vaak was je het beddengoed?
06 oktober 2022 
4 min. leestijd

Hoe vaak was je het beddengoed?

Hoe vaak was je het beddengoed? Weet jij hoe vaak je jouw lakens, dekbed en hoofdkussens moet wassen? Of op hoeveel graden? Per nacht verlies je namelijk veel zweet via je adem en transpiratie. Wanneer is het dan tijd om je dekbed en kussens te vervangen?

Benieuwd naar het antwoord? Je leest het verderop in dit artikel!

Hoe vaak je lakens verschonen?

Het duurt niet lang voordat je lakens aan een wasbeurt toe zijn. Ze verzamelen makkelijk en snel allerlei onzuiverheden zoals dode huidcellen, zweet en lichaamsoliën. Het is daarom belangrijk en wel zo fris om je lakens regelmatig verversen. 1x per week is voldoende, maar in sommige gevallen bij overmatig zweten of bij een hittegolf is het aan te raden om meer dan één keer per week te wassen.

Alhoewel het vaak wordt vergeten is het ook belangrijk om je dekbed en hoofdkussens regelmatig een wasbeurt te geven. Dit om zo de levensduur van je dekbed en kussen te verlengen. Te veel je dekbed wassen kan slijtage veroorzaken. Daarom kan je beter niet meer dan 4 keer per jaar je dekbed wassen. Het vulmateriaal kan gaan klonteren en daardoor wordt je deken dunner en verlies het zijn vulkracht. Ook is het goed je hoofdkussen twee keer per jaar te wassen en iedere 2 a 3 jaar te vervangen. Je dekbed het liefst tussen de 5 en 10 jaar. Zo blijft alles hygiënisch. Wassen op 60 graden zorgt er namelijk voor dat beestjes zoals huisstofmijt worden gedood. Deze organismen kunnen namelijk niet overleven bij temperaturen boven de 60 graden.

Als je jouw dekbed lekker fris wil houden is het goed om ze regelmatig buiten te hangen en lekker te laten luchten.


Hieronder leg ik je uit hoe je jouw beddengoed het beste kunt wassen – Ik raad je wel aan om altijd de instructies op het was label te volgen en zo beschadigingen te voorkomen

Hoe was je een dekbed?

Een dekbed wat te groot is voor de wasmachine kan beter naar een stomerij worden gebracht. Een stomerij heeft grote wasmachines en drogers waar je dekbed makkelijk in past. Kijk ook altijd eerst op het label voor je gaat wassen – sommige dekbedden mogen namelijk alleen door de chemisch gewassen worden – bijvoorbeeld wanneer je dekbed gevuld is met wol. Een donzen dekbed kan je vaak zelf wassen maar de kans is groot dat je dekbed gaat klonteren daardoor kan je een donzen dekbed ook het beste naar een stomerij brengen. Een synthetisch of katoenen dekbed is zelf goed te wassen. Op het label staat hoe warm het dekbed gewassen mag worden. Het wordt aangeraden om je dekbed te wassen met milde wasproducten.

De makkelijkste manier om je dekbed weer droog te krijgen is om de droogtrommel te gebruiken. Let wel op dat je de droogtrommel op een lage temperatuur zet. Sommige droogtrommels hebben zelfs een speciale stand voor dekbedden. Je kunt je dekbed ook buiten laten drogen aan de waslijn en een keer omdraaien.

Hoe je het beste je kussens wast

Ook voor het wassen van je hoofdkussen geldt dat je goed kijkt naar het waslabel. Hoofdkussens kunnen bestaan uit verschillende materialen en aan de hand daarvan mag een kussen wel of niet zelf gewassen worden. De meeste kussens kunnen op 60 graden gewassen worden. Dat is wel zo fijn omdat pas vanaf 60 graden bacteriën, schimmels en organismen worden gedood.

Je kunt het beste een wolwas middel gebruiken, die is milder dan andere wasmiddelen. Daarbij is een extra spoelbeurt voor je kussen handig om zo al het wasmiddel eruit te krijgen.

Wanneer je wasmachine klaar is met het wassen van de hoofdkussens is het de bedoeling dat je ervoor zorgt dat ze zo snel mogelijk weer droog worden. Dit kan in de droogtrommel als het mag volgens het was label. Anders laat je ze binnen drogen op je wasrek of buiten in de zon.

 hoe je jouw kussens wast


Hoe je het beste je lakens wast

Ook je lakens zijn een bron van bacteriën en huisstofmijt. Hoe en op welke temperatuur je jouw hoeslaken moet wassen is afhankelijk van welk materiaal het hoeslaken is gemaakt. Het advies is om hoeslakens te wassen op lagere temperaturen zodat het minder snel slijt, maar wassen op 60 graden dood wel onder andere schimmels en bacteriën. Het ligt aan het materiaal op hoeveel graden een hoeslaken gewassen mag worden.

Een hoeslaken wassen met bijvoorbeeld kleding kan ervoor zorgen dat het in de wasmachine gaat schuren en er pilvorming op het hoeslaken ontstaat.

Hoe je het best je zijden lakens wast

  •  was zijden lakens altijd op een lagere temperatuur – max 30°C zoals een handwas of wol programma;
  •  hogere temperaturen zijn overbodig omdat zijde antibacterieel is en huisstofmijten geen kans hebben;
  •  geen wasverzachters gebruiken;
  • altijd een fijn wasmiddel gebruiken zoals Neutral fijnwasmiddel;
  • houdt er rekening mee dat als je zijde buiten droogt, zijden lakens makkelijk verbleken in de zon;
  • haal ze er al uit voordat ze volledig droog zijn, trek de zijde in vorm en hang ze gelijk op om kreukels te voorkomen.

Samenvatting

Het wordt aangeraden om je beddengoed elke week te wassen en te verschonen. Je dekbed hang je liefst ook regelmatig buiten om het te luchten. Iedere 2 a 3 jaar vervang je het beste je hoofdkussen en om de 5 a 10  jaar je dekbed. Kijk altijd op je was label voor je iets in de wasmachine stopt.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen