
Slapende ledematen: Oorzaken, preventie en wat te doen bij tintelende armen en benen
We hebben allemaal wel eens last van slapende ledematen, ofwel tintelende armen of benen. Dit kan vervelend zijn, maar is het gevaarlijk? En wat kun je eraan doen? Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, preventie en behandelingsopties voor slapende ledematen.
De wetenschappelijke benaming voor slapende ledematen: “Transient Paresthesia”
Paresthesia is de wetenschappelijke naam voor het gevoel wat je kunt omschrijven als tintelend, brandend, doof en gevoelloosheid van de huid.
Transient Paresthesia betekent letterlijk: Paresthesia wat komt en gaat. Dit gevoel wordt veroorzaakt door druk wat wordt uitgeoefend op de zenuwen. Dit gevoel zal geleidelijk weer verdwijnen wanneer er geen druk meer wordt uitgeoefend.
Er zijn ook soorten Paresthesia die chronisch en zeer pijnlijk kunnen zijn, maar die zijn dan meestal een indicatie van een onderliggende ziekte of zenuwschade.
Wat zijn slapende ledematen en wat zijn de oorzaken?
Slapende ledematen worden vaak gekarakteriseerd door een tintelend, prikkend gevoel in je armen, benen, handen of voeten. De medische term voor dit fenomeen is “Transient Paresthesia”, wat letterlijk betekent: tijdelijke gevoelloosheid of tintelingen die komen en gaan. Dit wordt veroorzaakt door druk op de zenuwen, die je bloedcirculatie verstoren.
In de meeste gevallen verdwijnen deze tintelingen vanzelf zodra de druk op de zenuwen weg is, en is er geen blijvende schade. In sommige gevallen kunnen de tintelingen echter wijzen op een onderliggende aandoening, vooral als ze chronisch en pijnlijk zijn.
Hoe ontstaat het tintelende gevoel in je ledematen?
Het tintelende gevoel ontstaat wanneer zenuwen worden afgekneld, wat de communicatie tussen je hersenen en het ledemaat verstoort. Wanneer je zenuwen geen normale signalen kunnen doorgeven, kan het ledemaat gevoelloos aanvoelen. Als je echter lichte tintelingen voelt, betekent dit dat andere zenuwen sterker gestimuleerd worden. Dit wordt vaak gezien als een waarschuwingssignaal van je lichaam: verander van positie om verdere schade te voorkomen.
Wat veroorzaakt het slap worden van je ledematen?
Slapheid in je ledematen komt vaak voor door een gebrekkige bloeddoorstroming. Wanneer een bloedvat wordt afgekneld, kan je ledemaat tijdelijk verlamd aanvoelen. Dit gebeurt vaak in de armen, benen, handen of voeten. Het kan zelfs zo ernstig zijn dat je je ledemaat niet kunt bewegen totdat de bloedcirculatie herstelt.
Hoe voorkom je slapende ledematen?
Gelukkig kun je slapende ledematen vaak gemakkelijk voorkomen door bewust met je lichaamshouding om te gaan. Hier zijn enkele eenvoudige tips:
- Goede slaaphouding:
Zorg ervoor dat je niet op je arm of been ligt, omdat dit de bloedcirculatie kan belemmeren. - Beweeg regelmatig:
Als je lange tijd stil zit, zoals bij het werken op een bureau, zorg dan voor regelmatige beweging. Strek je benen of maak een korte wandeling om de bloedsomloop te stimuleren. - Vermijd te hoge posities voor je voeten:
Leg je voeten niet te hoog, omdat dit de bloedtoevoer bemoeilijkt. Zorg ervoor dat je voeten comfortabel liggen, vooral tijdens het zitten. - Draag Comfortabele Schoenen:
Zorg ervoor dat je schoenen niet te strak zitten, omdat dit de bloedsomloop kan verstoren.
Alhoewel het soms heel vervelend kan zijn, is het voorkomen van slapende ledematen vrij simpel. Zorg voor een goede slaaphouding in bed en voorkom zo dat je op je arm gaat liggen.
Je benen slapen meestal als je gedurende een langere periode stil zit. Probeer daarom regelmatig even te bewegen als je voor een langere periode moet zitten. Even de benen strekken en wandelen is het beste, maar meestal is het al voldoende om af en toe met je benen te schudden.
Heb je vaak last van slapende voeten, zorg dan dat je ze niet te hoog legt, zo kan het bloed er moeilijk bij. Als je vaak last hebt van slapende voeten bij het zitten, zorg er dan voor dat je schoenen je voeten niet afklemmen.
Wat te doen bij slapende ledematen?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om een slapende arm of been stil te houden, is het belangrijk om beweging aan te brengen. Door je ledemaat voorzichtig te bewegen, komt de bloeddoorstroming weer op gang.
- Beweeg het ledemaat:
Probeer je slapende ledemaat voorzichtig te schudden of te bewegen. Dit helpt om de bloedstroom te herstellen. - Verdeel het gewicht niet te veel:
Als je last hebt van slapende voeten of benen, vermijd dan het zetten van je volledige gewicht op het aangedane ledemaat, omdat dit tot valgevaar kan leiden. - Gebruik je andere ledemaat:
Als je een been of arm niet kunt bewegen, gebruik dan je andere ledemaat om het aangedane lichaamsdeel voorzichtig te ondersteunen en te verplaatsen.
Alhoewel het comfortabel voelt om je slapende ledemaat stil te houden is het belangrijk om je slapende ledemaat in beweging te krijgen. Door de beweging komt de bloeddoorstroming weer op gang.
Bij slapende voeten en benen is het belangrijk dat je hier niet je volle gewicht op zet! Als je dit wel doet dan is de kans groot dat je been het gewicht niet kan dragen en je omvalt.
Wanneer een ledemaat “diep” in slaap is en niet meer te bewegen, dan kan je met je andere arm of been optillen en even licht schudden. Ook dit zorgt ervoor dat de doorstroming van het bloed weer op gang komt en er weer leven in je ledemaat komt.
Zijn slapende ledematen gevaarlijk?
In de meeste gevallen is het gevoel van slapende ledematen tijdelijk en onschuldig. Je lichaam zorgt ervoor dat je snel actie onderneemt om de zenuwen niet permanent te beschadigen. Het risico op zenuwschade is in de praktijk zeer laag.
Echter, als je regelmatig slapende ledematen ervaart zonder duidelijke oorzaak, kan dit wijzen op een onderliggende gezondheidsaandoening. Het is dan raadzaam om een arts te raadplegen voor verder onderzoek.
Slapende ledematen door vitamine- en mineraal tekorten
Sommige mensen hebben vaker last van slapende ledematen als gevolg van tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B12, zink, en mangaan. Een bloedtest kan uitwijzen of je deze tekorten hebt. Als dat het geval is, kunnen supplementen helpen om je bloedcirculatie te verbeteren.
Welke factoren dragen nog meer bij aan slapende ledematen?
Er zijn verschillende factoren die het risico op slapende ledematen kunnen verhogen, zoals:
• Roken, wat de bloedcirculatie kan verslechteren
• Intensief gebruik van de benen, zoals wielrennen of paardrijden
• Een te hard matras, wat een negatieve invloed heeft op de bloeddoorstroming terwijl je slaapt
Ziekten die slapende ledematen kunnen veroorzaken
Hoewel slapende ledematen meestal het gevolg zijn van tijdelijke druk op zenuwen, kunnen ze ook worden veroorzaakt door bepaalde gezondheidsproblemen, zoals:
• Diabetes
• Vaatproblemen
• Schildklieraandoeningen
• Post Whiplash Syndroom
• Hernia
• Carpale Tunnel Syndroom
• Multiple Sclerose
Als je vaak last hebt van slapende ledematen zonder duidelijke oorzaak, kan dit een teken zijn van een ernstigere aandoening, en het is raadzaam om medische hulp in te schakelen.
In de meeste gevallen is slapende ledematen tijdelijk en onschuldig, maar als je vaak last hebt van deze klachten zonder duidelijke oorzaak, is het verstandig om je arts te raadplegen. Onderliggende aandoeningen, zoals neurologische problemen of een slechte bloedsomloop, kunnen soms de oorzaak zijn.
Als je geen medische oorzaak kunt vinden maar toch regelmatig last hebt van slapende ledematen, kan het ook nuttig zijn om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Zij kunnen je helpen met specifieke oefeningen om je bloedsomloop te verbeteren en verdere klachten te voorkomen.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.