Wat-is-slaap

Wat is slaap?

Wat is slaap? Slaap is een bijzondere gebeurtenis. Een fenomeen dat zich elke nacht weer herhaald en net als eten en drinken behoort tot één van de eerste basisbehoeften. Je kan dus wel zeggen dat slaap een essentieel onderdeel van ons leven is. Het is heel normaal dat je elke dag weer naar bed gaat om te slapen. En als je goed slaapt, dan sta je hier niet bij stil en gaat het vanzelf. Pas als je niet goed slaapt dan besef je in één keer hoe belangrijk slaap is. 

Slaap is de periode waarin je lichaam rust, herstelt en energie opbouwt voor de volgende dag. Zonder slaap zouden we mentaal en fysiek een stuk minder alert zijn, wat zal gaan leiden tot een lagere productiviteit en een verminderde kwaliteit van leven.

Tijdens de slaap zijn er periode waarin je diep slaapt en er zijn periode waarin je droomt. Deze periode wisselen elkaar
voortdurend af. Je hebt 4 verschillende slaapfases die samen een slaapcyclus vormen. Je doorloopt een slaapcyclus
3 tot 5 keer per nacht en zo'n cyclus duurt 90 tot 120 minuten.

  • Slaapfase 1: de sluimerfase;
  • Slaapfase 2: de lichte slaapfase;
  • Slaapfase 3: de diepe slaapfase;
  • Slaapfase 4: de droom slaapfase.

De eerste 3 slaapfase vormen samen de Non REM-slaap. Hierin komen de hersenen echt tot rust. Omdat de hersenen
niet actief bezig zijn met waarnemen wat er in de omgeving gebeurt. En de 4e fase is de REM-slaap. Waarbij je
hersenen juist heel actief zijn omdat je dan aan het dromen bent. Op dit moment verwerk je indrukken en emoties
van de dag.

De eerste drie slaapcycli is de kernslaap. Dit is de periode waar de meeste diepe slaap in voorkomt. En hiermee het
belangrijkste deel van je slaap. De overige twee slaapcycli wordt de rest slaap genoemd. Dat is het oppervlakkige
deel waar je veel droomt.

De kwaliteit van slaap is belangrijk voor je gezondheid. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam en geest goed uitgerust zijn. Met voldoende slaap kan je jouw dagelijkse taken beter aanpakken, stress beter verwerken en een betere focus behouden. Slaap is ook belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht. 

Slapen

Waarom hebben wij slaap nodig?

Als je te weinig slaapt, kan je je hongergevoel verhogen wat kan leiden tot een verhoogde eetlust. Te weinig slaap kan ook leiden tot een verminderde immuun functie, wat betekent dat we vatbaarder zijn voor infecties en ziektes. 


Hoewel iedereen verschillend is als het gaat om slaap, is het aan te raden om elke nacht zeven tot acht uur aaneengesloten slaap te krijgen. Als je last hebt van slapeloosheid, kan het helpen om een slaaproutine in te stellen en bepaalde dingen te vermijden voor het naar bed gaan, zoals het kijken naar schermen of het drinken van cafeïne houdende dranken. 


Kortom, slaap is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Door een goede nachtrust te krijgen, zal je mentale en fysieke gezondheid verbeteren. Om de beste resultaten te behalen, is het belangrijk om elke nacht voldoende rust te krijgen.
Reactie plaatsen