uren-slaap-uitgelichte-afbeelding-1-1

Hoeveel slaap heb je nodig per nacht?

De slaapbehoefte verschilt nogal per persoon. Er zijn mensen die al aan 4 of 5 uur per nacht genoeg hebben en de volgende dag gewoon volledig uitgerust wakker worden. Daarnaast zijn er echter ook mensen die nog niet genoeg hebben aan 8 uur slaap per nacht.

Meer informatie hierover kun je vinden in dit artikel: Wat is het belang van goede slaap?

Een goede indicatie om erachter te komen of jij voldoende nachtrust krijgt is om na te gaan hoe uitgerust je je de volgende dag voelt. Het is heel waarschijnlijk dat je niet voldoende geslapen hebt als je je gedurende dag moe of niet uitgerust voelt. Maar gek genoeg kan het dan juist ook zo zijn dat je te lang geslapen hebt.

Tijdens de slaap maken we verschillende fasen door, een slaapcyclus is volbracht zodra we al die fasen hebben doorlopen. Een volledig slaapcyclus doorlopen we gemiddeld 3 tot 5 keer per nacht, afhankelijk van hoe lang we slapen. De eerste 3 slaapcycli noemen we de kernslaap, welke ook wel gezien wordt als de graadmeter van onze slaap en daarom is de kernslaap van groot belang voor de gehele slaapkwaliteit. 

Als de kernslaap onderbroken wordt en je middenin een slaapcyclus wakker wordt is het hoogstwaarschijnlijk zo dat je je overdag niet goed uitgerust voelt.

Ook heeft onze slaapbehoefte veel te maken met leeftijd. Een pasgeborene heeft veel meer slaap nodig dan een volwassene. Tijdens de pubertijd hebben we ook tijdelijk meer slaap nodig omdat ons lichaam in die periode nogal wat veranderingen doormaakt.

We hebben een algemeen slaapbehoefte overzicht gemaakt, zie hieronder:

Categorie
Leeftijdsfase
Slaapduur
Pasgeborenen0-3 maanden16-20 uur
Baby3-12 maanden14-15 uur
Dreumes1-2 jaar11-14 uur
Peuter2-4 jaar12-14 uur
Kleuter4-6 jaar10-13 uur
Schoolgaand kind6-12 jaar9-11 uur
Tiener12-16 jaar8-10 uur
Jong volwassene16-21 jaar7-9 uur
Volwassene21-65 jaar7-9 uur
Senior65+ jaar
7-8 uur


Slaapwijsheid.nl
Door

Slaapwijsheid.nl

op 19 Oct 2022

Napoleon Bonaparte won verschillende oorlogen en veroverde vele naties ondanks dat hij maar een paar uur per nacht sliep.

Reactie plaatsen