uren-slaap-uitgelichte-afbeelding-1-1

Hoeveel slaap heb je nodig per nacht?

Dit verschilt nogal van persoon tot persoon. Er zijn mensen die al aan 4 a 5 uur per nacht genoeg hebben en de volgende dag uitgerust wakker worden. Maar er zijn ook mensen die nog niet genoeg hebben aan 8 uur slaap per nacht.

Meer informatie hierover kun je vinden in dit artikel: Wat is het belang van goede slaap?

Een goede indicatie om te weten te komen of jij voldoende hebt geslapen is om na te gaan hoe uitgerust jij bent de volgende dag. Voel je je gedurende dag moe of niet uitgerust dan heb je waarschijnlijk niet voldoende geslapen. Maar het kan zelfs zo zijn dat je te veel hebt geslapen.

Wanneer we slapen gaan we verschillende fasen door, wanneer we alle fasen hebben doorlopen hebben we 1 slaapcyclus volbracht. Zo’n cyclus doorlopen we gemiddeld 3 tot 5 keer per nacht, naargelang hoe lang we slapen. De eerste 3 slaapcycli noemen we de kernslaap, welke ook wel gezien wordt als de graadmeter van je slaap en is daarom zo van belang voor je gehele slaapkwaliteit. 

Wanneer we de kernslaap niet volledig hebben gehad of als we midden in een fase wakker worden en hebben we de cyclus nog niet helemaal afgerond dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je je niet uitgerust voelt.

Ook heeft je slaapbehoefte veel te maken met je leeftijd. Een pasgeborene heeft veel meer slaap nodig dan een volwassene. Tijdens de pubertijd hebben we ook tijdelijk meer slaap nodig omdat ons lichaam nogal wat veranderingen doormaakt.

We hebben een klein overzicht voor je gemaakt in een tabel die je hieronder kunt vinden.

Categorie
Leeftijdsfase
Slaapduur
Pasgeborenen0-3 maanden16-20 uur
Baby3-12 maanden14-15 uur
Dreumes1-2 jaar11-14 uur
Peuter2-4 jaar12-14 uur
Kleuter4-6 jaar10-13 uur
Schoolgaand kind6-12 jaar9-11 uur
Tiener12-16 jaar8-10 uur
Jong volwassen16-21 jaar7-9 uur
Volwassen21-65 jaar7-9 uur
Senior65+ jaar
7-8 uur


Slaapwijsheid.nl
Door

Slaapwijsheid.nl

op 19 Oct 2022

Napoleon Bonaparte won verschillende oorlogen en veroverde vele naties ondanks dat hij maar een paar uur per nacht sliep.

Reactie plaatsen