Wat is Valeriaan?

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om angst en stress te verminderen. Het is een kruid dat voornamelijk voorkomt in Europa en Azië en is één van de meest gebruikte kruiden ter wereld voor het verlichten van angst en stress. Valeriaan komt van een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie, welke een ontspannende en rustgevende werking heeft.

Valeriaan wordt vaak verwerkt in voedingssupplementen, thee, andere voedingsmiddelen en voorgeschreven medicijnen. Hiervoor worden de wortels van de plant gebruikt. Valeriaan bevat een actief ingrediënt, genaamd valerenic zuur. Dit ingrediënt is verantwoordelijk voor het kalmerende effect dat het kruid heeft. Het werkt middels het activeren van specifieke receptoren in de hersenen, waardoor de activiteit van neurotransmitters zoals GABA wordt verhoogd. Dit leidt tot een vermindering van angst en stress. 

Valeriaan gebruikt men ook vaak om slapeloosheid te behandelen. Het helpt om in slaap te vallen, door het verzachten van de spanning in het lichaam en het verminderen van de activiteit van het zenuwstelsel. Valeriaan kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Valeriaan is een veilig kruid dat weinig bijwerkingen heeft. Het kan echter interacties hebben met bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva. 

Reactie plaatsen