Hoe om te gaan met slaapklachten na genezing Corona?
18 november 2021 
2 min. leestijd

Hoe om te gaan met slaapklachten na genezing Corona?

Hoe om te gaan met slaapklachten na genezing Corona? Helaas hoor je steeds vaker dat mensen die genezen zijn van corona problemen hebben om in slaap te vallen, door te slapen en om hun normale ritme weer op te pakken. Klachten als extreme vermoeidheid, laag energieniveau en depressieve gevoelens worden veelvuldig gehoord nadat mensen zijn genezen van Corona. 

Benieuwd wat je daar nu aan kunt doen? Je leest het verderop in dit artikel!


Post-Covidsyndroom

Je spreekt van het Post-Covidsyndroom als je klachten langer dan 12 weken aanhouden en niet willen overgaan. Het Post-Covidsyndroom staat ook wel bekend als Long-Covid. Om te herstellen van het Post-Covidsyndroom is het van belang om niet te snel teveel te doen. Hele kleine stapjes zetten en alles in de vertraging blijkt het beste te werken. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is gebleken dat mensen het beste begeleid kunnen worden vanuit een basisniveau en zo in een traag tempo het basisniveau te verhogen. 

Onderzoekers weten inmiddels steeds meer over het Post-Covidsyndroom maar nog lang niet alles.


covid 19 slaaptekort

Extreme vermoeidheid

De klacht die het vaakst voorkomt is extreme vermoeidheid. Ook is duidelijk geworden dat corona-patiënten schade aan hun organen kunnen overhouden wat toch een deel van de vermoeidheid zou kunnen verklaren. Opmerkelijk is dat deze extreme vermoeidheid juist toeslaat bij de patiënten bij wie lichamelijk niets aan de hand lijkt te zijn: ze hebben geen beschadigde hartspier, hebben geen langdurige opname op de intensive care achter de rug en ook geen longproblemen maar zijn toch uitgeput bij de minste inspanning.

Artsen en wetenschappers hebben het dan ook vaak over het Post-Covidsyndroom dat opmerkelijk juist patiënten lijkt te treffen die van het virus zelf niet al te ziek zijn geweest maar juist erna een hele last te dragen hebben. De symptomen van het Post-Covidsyndroom vertonen grote gelijkenissen met nog een onbegrepen aandoening waar nog geen behandeling voor bestaat, het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS). 

Hoe om te gaan met slaapklachten

Een veelgehoorde klacht is dat er slaapproblemen/slaapstoornissen zijn ontstaan na een besmetting met corona. Deze klachten verdwijnen niet, waardoor het Post-Covidsyndroom ontstaat. Doordat je slaappatroon ontregeld is zorgt dat voor een verminderde energie, flinke beperking in je dagelijks functioneren, een uitgeput en futloos gevoel en een extreme vermoeidheid. 

Daarnaast is het krijgen van voldoende slaap heel erg belangrijk bij de genezing van infecties. Zoals dus ook bij een besmetting met corona. 

Om grip te krijgen op je slaapproblemen is het belangrijk om te starten met een goede slaaphygiëne. Daarbij kunnen ontspanningsoefeningen goed helpen. 

Waar kan je terecht voor hulp?

Het is altijd aan te raden je klachten sowieso voor te leggen aan je huisarts. Vraag vooral door aan je huisarts welke specialisten hij/zij aanbeveelt.

Zo kan je er onder andere voor kiezen om te praten met een psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut of slaapcoach. 

Samenvatting

Extreme vermoeidheid is de vaakst voorkomende klacht bij mensen die genezen zijn van hun besmetting met corona. Opmerkelijk is dat deze klachten het vaakst voorkomen bij mensen die niet heel ziek zijn geweest. 

Voor herstel is het altijd goed om contact op te nemen met je huisarts en eventueel specialisten in te schakelen. Doordat onderzoekers steeds meer inzicht krijgen in het Post-Covidsyndroom wordt er al op andere manieren gekeken naar hoe je het beste kunt omgaan met mensen die na zo'n lange tijd nog steeds (hevige) klachten ervaren. 


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject. Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon. Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen