Is snoozen slecht voor je | Dit is waarom je beter kan stoppen met snoozen!

Is snoozen slecht voor je? De ochtenden kunnen een flinke uitdaging zijn, zeker als je ook nog geen ochtendmens bent. Dan is het erg verleidelijk om nog een paar keer de snooze knop in te drukken. 

Wanneer je dan eindelijk opstaat voelt dat niet fijn, je kan je maar moeilijk uit bed hijsen en je sjokt naar de badkamer. 

Hoe fijn snoozen ook lijkt en natuurlijk ook is, zeker op het moment dat je heerlijk warm onder de dekens ligt, is snoozen toch echt geen goed idee. Wanneer je direct opstaat zodra je wekker gaat, heeft dat vele voordelen voor je biologische klok en voel je je ook fitter en meer uitgerust. Als je een paar keer blijft snoozen dan val je weer in een diepe slaap en als dan de wekker gaat wordt je dus uit je diepe slaap gehaald. En dat zorgt ervoor dat je moe en gebroken opstaat.

In dit artikel leggen we je alles uit over het fenomeen snoozen en of snoozen nu echt slecht voor je is? 

Wil je hiermee over weten? Lees dan snel verder!

Kijk hier de video van deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is snoozen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat snoozen nu precies is. Snoozen is het steeds weer indrukken van de sluimerfunctie op je telefoon of wekker. Je kunt zelf de sluimerfunctie instellen op bijvoorbeeld 5 of 10 minuten. Wanneer je wekker dan gaat druk je de knop weer in en gaat je wekker of telefoon over een aantal minuten weer af.

Snoozen lijkt dan ook op het eerste gezicht heerlijk zodat je je nog lekker kunt omdraaien en nog even van je slaap kunt genieten. Maar helaas is niets minder waar want snoozen heeft een negatief effect wanneer je opstaat. 

Veel mensen snoozen en eerlijk, het is ook verleidelijk om nog een keer de snooze knop in te drukken en om te draaien. Vooral in de koude wintermaanden, als je zo lekker warm onder de dekens ligt. Zelf konden wij ook heel lang snoozen, maar eerlijk we stonden altijd moe en gebroken op. De dag begon dan al slecht en dat gaf stress. Geen goed begin van de dag dus.



Waarom snooze je? 

Niet iedereen kan even makkelijk op staan in de ochtend. De één staat zo naast het bed en is een echt ochtendmens, terwijl de ander het heerlijk vind om zich nog een paar keer om te draaien en gebruik te maken van de snooze knop.

Met snoozen wordt het aanzetten van de sluimerfunctie op je telefoon of wekker bedoeld. Zo zet je je wekker niet helemaal uit, maar gaat je wekker nog een keer om bijvoorbeeld de 5 of 10 minuten. Als je behoort tot de groep mensen die direct op staat in de ochtend dan begin je de dag vaak goed. Behoor je echter tot de groep mensen die liever nog een keer de snooze knop indrukt, dan blijkt dat die snooze knop helemaal niet zo goed voor je is!

Als je denkt dat je in de ochtend wat extra tijd pakt door wat langer te blijven liggen is dat in de praktijk niet het geval. Doordat je elke keer het moment van wakker worden uitstelt door nog een keer te snoozen wordt je nachtrust beëindigt met kleine slaapsessies. Al die korte slaapjes achter elkaar wordt ook wel gefragmenteerde slaap genoemd. En die slaapjes zijn ook nog eens van slechte kwaliteit.

Doordat je steeds zoveel minuten slaapt en weer wakker wordt kom je niet meer in de diepe slaap. In de REM slaap (droomslaapfase) verwerk je alles wat er die dag is gebeurt. Als je nu je wekker een half uur eerder zet om te snoozen begin je dus aan een nieuwe slaapcyclus maar heb je geen tijd om deze helemaal af te maken.

Uiteindelijk resulteert dat vaak in vermoeider opstaan. Op de dag kan je je dan ook minder goed concentreren en worden je prestaties ook slechter.



Wat voor een invloed heeft snoozen op je slaappatroon?

Snoozen heeft dus een negatief effect op je slaappatroon. Als je slaapt doorloop je 4 verschillende slaapfasen. Samen vormen deze slaapfasen een slaapcyclus welke ongeveer 90 tot 120 minuten duurt en wordt zo’n 3 tot 5 keer per nacht doorlopen. De eerste 3 slaapfasen noem je de Non REM-slaap en de laatste vierde fase noem je de REM-slaap ook wel Rapid Eye Movement. Dit wordt zo genoemd omdat je ogen in deze fase korte en snelle bewegingen maken. De slaapfasen kan je onderverdelen in: 

  • Fase 1: De sluimerfase Je zit nu tussen waken en slapen in en wordt gezien als overgangsfase, in deze fase worden je ogen zwaar en neemt de hersenactiviteit af. Je voelt dat je in slaap gaat vallen. Deze fase duurt een paar minuten.
  • Fase 2: De lichte slaapfase is een fase waarin je nog makkelijk gewekt kan worden maar waarin je al wel slaapt. Deze fase duurt iets minder dan een uur.
  • Fase 3: de diepe slaapfase is de fase waarin je echt in een diepe slaap komt. Dit merk je aan een volledige ontspanning van je lichaam, je hartritme en ademhaling dalen. Je kan niet zomaar wakker worden in je diepe slaap, mocht dat wel gebeuren dan moet je je even oriënteren waar je bent. In deze fase herstel je fysiek. En duurt ongeveer 5 minuten.
  • Fase 4: De REM-slaap of wel de droom slaapfase. In deze fase neemt de hersenactiviteit erg toe en ben je veel aan het dromen. In deze droomslaapfase verwerken je hersenen alle gebeurtenissen en informatie van de dag. Dat is van belang om je geest weer te verfrissen voor een nieuwe dag. Wanneer je niet zou dromen dan raakt je systeem overbelast en kan je geen informatie meer verwerken. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten.


Het blijkt dat als je aan het snoozen bent je hersenen denken dat je weer in een diepe slaap gaat. Wakker worden hoort te gebeuren in je lichte slaapfase. Door het snoozen kom je niet meer in de diepe slaap maar onderbreek je deze steeds. Je wordt dus uiteindelijk vermoeider wakker.





Is snoozen slecht en wat doet het met je gezondheid? 

Je kunt dus wel stellen dat snoozen niet goed is voor je gezondheid. Snoozen schopt je biologische klok in de war en zorgt er voor dat je vermoeid op staat. Overdag kan je minder goed functioneren en dit kan zich uiten in een verminderd concentratie vermogen en je geheugen en prestaties gaan achteruit.

Het zou nog beter zijn om helemaal geen wekker te zetten en dus geen snooze functie te gebruiken. Zelf wakker worden is het beste. Dit kun je wel enkel bereiken door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Alleen dan zorgt jouw biologische klok ervoor dat je iedere dag zelf uitgerust wakker wordt. 

Daarnaast bestaat er ook een theorie dat door het snoozen al een gedeelte van je wilskracht uitgeput raakt. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid wilskracht en als je gaat snoozen heb je minder wilskracht over voor de rest van de dag.



Wil je nog meer weten over het belang van goede slaap? Check dan onze blog:



Wat is het belang van goede slaap!


Waarom je beter kan beter stoppen met snoozen?

Als je wakker wordt en gaat snoozen dan val je weer in slaap, maar het snoozen kan je REM-slaap verstoren. In deze fase droom je en verwerk je zo alle gebeurtenissen van de dag. Wanneer je wekker weer gaat heb je niet genoeg tijd om de gebeurtenissen te verwerken. Je kan zo niet op het ideale moment wakker worden. Vaak wordt je dan suf wakker en sta je met minder energie op.

Als je kijkt naar de kwaliteit van je slaap dan wordt die door het indrukken van de snooze knop slechter. Ondanks dat dit zo is, zijn er echter nog niet voldoende wetenschappelijk feiten gevonden of snoozen nu daadwerkelijk slechter is. Er wordt namelijk gezegd dat je in de laatste uren REM-slaap al lichter slaapt en daardoor ook al vaker wakker wordt. 

Hoe kom je nu het beste af van snoozen?




10 handige tips om te stoppen met snoozen!

Deze tips kunnen ervoor zorgen dat je niet meer gaat snoozen en je daardoor beter opstaat.

  •  zorg ervoor dat je wekker niet naast je op het nachtkastje staat maar buiten handbereik. Hierdoor moet je wel je bed uit om je wekker uit te zetten;
  •  je wekker zo laat mogelijk zetten, zodat je niet meer kunt snoozen. Je moet er dan wel op tijd uit om naar je werk te gaan. En je kunt toch wat langer blijven liggen. Dit zal uiteindelijk de kwaliteit van je REM slaap ten goede komen. Trek de gordijnen open en laat het licht binnen. Daglicht zorgt voor een goede start van de dag, zo geef je je lichaam gelijk een signaal dat de dag is begonnen. Sta je nu vroeg in de winter op dan is het nog donker buiten. Dan kan een wake-up light je goed helpen met een nagebootste zonsopgang;
  • zorg voor een duidelijk ritme om je interne klok zo goed mogelijk te zetten. Dat wil zeggen dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaat en naar bed gaat;
  • zorg voor een ochtendritueel. Wanneer je op staat en je hebt een vast ritueel die je volgt zal het makkelijker worden om sneller op te staan. Zo'n ochtendritueel kan bestaan uit bijvoorbeeld 5 of 10 minuten meditatie, yoga of bewegen daarna douchen, ontbijten en een plan maken voor de dag;
  • je kunt gebruik maken van verschillende apps die je helpen op te staan zoals: Sleep as Android of the Puzzle Alarm Clock. Deze geeft iedere keer een unieke puzzel of som die je moet oplossen;
  • uiteraard zal een gezonde leefstijl meehelpen om je slaap te verbeteren. Let erop dat je overdag voldoende daglicht krijgt zodat je in de avond ervoor genoeg melatonine aanmaakt. Dit je doe je onder andere door niet meer op je telefoon of je tablet te kijken. Het schadelijke blauwe licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt vermindert. Melatonine is het stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt in de avond;
  •  je kunt proberen om snoozen te vervangen voor een gezonde gewoonte. In plaats van snoozen ga je eerst even mediteren of uitgebreid ontbijten;
  •  drink als je opstaat gelijk een glas water. In de nacht heeft je lichaam geen vocht binnen gekregen en kan je in de ochtend wat slap voelen. Door een glas water te drinken wordt je lichaam wakker en verfrist het ook gelijk;
  • door je spullen alvast klaar te leggen hoef je daar in de ochtend je niet druk over te maken. Dat kost dan ook geen extra tijd;
  • vermijd stress zoveel mogelijk, Stress zorgt er namelijk voor dat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Cortisol heb je overdag nodig omdat dit hormoon zorgt voor alertheid. Maar wanneer je teveel stress ervaart zal het stresshormoon in de avond niet afnemen en zal je lichaam niet voldoende melatonine aanmaken. In de ochtend zal je dan moeilijk kunnen opstaan omdat het cortisol niveau niet is afgezwakt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht;
  • weet je dat je lichaam aan een nieuwe routine moet wennen dat duurt ongeveer 30 dagen. Gun jezelf de tijd en zorg dat je je focust op je mindset.



Wil je nog meer informatie over deze wake up lights? Check dan onze blog:



De 5 beste wake up ligths!


   

   


   

   


Begin vandaag nog met het verbeteren van jouw nachtrust en stop met snoozen

In dit artikel hebben we je alle ins en outs uitgelegd over snoozen en wat dit doet met je gezondheid. De conclusie is dat je beter kan stoppen met snoozen en gelijk je bed uitgaan.

Wil jij nu leren hoe jij op een natuurlijke manier weer een goede slaper kunt worden? Dan is de Start met beter slapen cursus ideaal voor jou.

 

Wil jij ook stoppen met snoozen en jouw nachtrust verbeteren?

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar de Start met beter slapen cursus te gaan!







Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.