Slaapproblemen oplossen zonder medicatie | zo doe je dat!
Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend probleem . Of je nu moeite hebt met slapen vallen of regelmatig midden in de nacht wakker wordt, het kan je dagelijks effectief effectief beïnvloeden. Maar wat kun je doen om slaapproblemen op te lossen zonder medicatie? Gelukkig zijn er veel natuurlijke methoden die je kunnen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren, zonder dat je afhankelijk bent van medicijnen.
Goed en voldoende slapen is belangrijk om overdag goed te blijven functioneren. Slaap is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte en daarom is goed slapen een must voor een gezond leven.
Alleen sta je misschien niet zo vaak stil bij slaap. Wanneer je een nachtje of een tijdje niet goed slaapt, is je lichaam prima in staat om dit op te vangen. Pas wanneer je slecht blijft slapen en de invloed heeft op je dagelijks functioneren, is het verstandig om daar wat aan te doen.
Wanneer je een slaapprobleem hebt, wordt er vaak (te) snelle medicatie nodig . Het kan helpen om soms uit een vicieuze cirkel te komen, alleen neemt dat niet de oorzaak weg. Het is belangrijk om terug te gaan naar de basis, om er zo achter te komen wat de oorzaak is en deze dan ook direct aan te pakken.
Ontdek hoe je nu slaapproblemen kunt oplossen zonder de hulp van medicatie? Je leest het verderop in dit artikel!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijg wij wel een kleine commissie
W aarom goed slapen essentieel is voor je gezondheid
Slaap is een van de belangrijkste pijlers van een gezonde levensstijl . Net als voeding en beweging heeft je lichaam slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren . Slaap stelt je lichaam in staat om te herstellen, spieren te ontspannen, en je geest te verfrissen voor een nieuwe dag. Maar wat als je slaap verstoord wordt? Slechte slaap kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs stemmingswisselingen. Het is dus belangrijk om slaapproblemen serieus te nemen en ze snel aan te pakken.
Wat is slaap en hoe beïnvloed je lichaam?
Slaap is een proces waarbij je lichaam en geest zich herstellen. Gedurende de nacht doorloop je verschillende slaapfasen die essentieel zijn voor je gezondheid. Je spieren ontspannen zich, je hersenen herstellen, en je lichaam herstelt fysiek van de praktische van de dag. Slaap zorgt ervoor dat je opnieuw kunt opladen voor de volgende dag. Tijdens de slaap worden er belangrijke processen in je lichaam uitgevoerd, zoals de afname van stresshormonen en de productie van groeihormonen.
Wil jij nu ook weer beter gaan slapen? Download dan GRATIS het e-book
Welke verschillende slaapfasen zijn er?
Je doorloopt 4 verschillende fasen in je slaap en die fasen samen noem je een slaapcyclus . Zo'n slaapcyclus duurt tussen de 90 en 120 minuten en doorloop je ongeveer 3 tot 5 keer per nacht. De eerste 3 slaapcycli vormen samen de kernslaap .
De eerste 3 fasen noem je de Non REM-slaap en de laatste fase noem je de REM-slaap. In deze fase maken we de ogen kort en snelle bewegingen en worden we ook wel Rapid Eye Movement genoemd.
- Fase 1 van de sluimerfase :
is ook wel een overgangsfase. Dit omdat je tussen het wakker worden en slapen in zit. Je voelt dat je ogen dicht beginnen te vallen en je hebt dan ook moeite om je ogen open te houden. In deze fase vindt de hersenactiviteit plaats. - Fase 2 van de lichte slaapfase:
in deze fase ga je slapen maar wordt je niet meer wakker van elk geluidje. Wel kan je in deze fase nog gemakkelijk gewekt worden. - Fase 3 van de diepe slaapfase: is een fase waarin je echt in een diepe slaap komt. Je ademhaling en hartritme dalen. Als je in deze fase gewekt bent, ben je vaak gedesoriënteerd en heb je zelfs tijd nodig om te weten waar je bent. Deze fase wordt ook wel de herstelfase genoemd en is nodig om fysiek te herstellen.
- Fase 4 van de droomslaapfase: van de REM-slaap. In deze fase is er sprake van Rapid Eye Movement, dan maak je ogen korte en snelle bewegingen. De hersenactiviteit is groot en de spieren zijn nu volledig ontspannen. In deze fase ben je aan het dromen en werk je alle gebeurtenissen en informatie van de dag. Je kunt het zien dat je geest zich aan het opfrissen is en klaar aan het maken is voor een nieuwe dag.
De meest waarschijnlijke slaapproblemen?
Veel mensen ervaren verschillende slaapproblemen, waaronder:
• Moeite met inslapen.
• Regelmatig wakker worden gedurende de nacht.
• Het wordt vroeg wakker.
• Te veel slapen.
Deze slaapproblemen kunnen je dag beïnvloeden, wat leidt tot vermoeidheid, concentratieverlies en irritatie. Wanneer je slaapproblemen vaker dan drie keer per week voorkomen en langer dan drie maanden aanhoud
Slaap jij nu ook slecht en wil jij achter komen of jij echt een slaapprobleem hebt of dat jouw slaapprobleem bij nader inzien toch wel meevalt? Doe dan de GRATIS SlaapTest!
Slaapproblemen oplossen zonder medicatie | hoe doe je dat?
Als je zelfs slecht(er) slaapt of bij het constateren van een slaapprobleem wordt er door de huisarts al snel medicatie. Nu kan dat in sommige gevallen gunstig zijn om de vicieuze cirkel te doorbreken, alleen is het nadeel van het gebruik van slaapmiddelen dat de oorzaak van het slaapprobleem niet weghaalt. Het werkt op dat moment goed, maar medicijnen geven vaak onzichtbare bijwerkingen en kunnen onvoldoende werken. De nadruk zou dan moeten liggen op de onderliggende oorzaak en daar mee aan de slag te gaan.
Je kunt dan slaapproblemen op een effectieve manier aanpakken. Maar hoe kan je slaapproblemen oplossen zonder medicatie?
- Oorzaak van je slaapprobleem veroorzaakt:
Het is belangrijk om eerst de oorzaak van je slaapproblemen te herkennen . Is er sprake van een medisch of neurologisch probleem ? In dat geval is het verstandig om naar de huisarts te gaan, zodat je samen naar een passende oplossing kunt zoeken. De huisarts kan je vermoeden doorverwijzen naar een slaapcentrum dat gespecialiseerd is in slaapproblemen en slaapstoornissen. Door middel van onderzoek en metingen kan daar een op maat gemaakt behandelplan worden opgesteld. - Wat is de oorzaak van stress:
Wanneer de oorzaak van je slaapproblemen is, is het cruciaal om de stress aan te pakken . Stress is vaak een grote factor voor een goede nachtrust en kan tot een vicieuze cirkel leiden: stress zorgt voor slecht slapen, en slecht slapen veroorzaakt nog meer stress. Stress kan voortkomen uit verschillende bronnen, zoals financiële zorgen, werkproblemen, relatiekwesties, ziekte of het verlies van een dierbare. Het is belangrijk om te identificeren wat jouw stress veroorzaakt en feitelijk voortvloeit in het spelen. Maak keuzes die je stressniveau kan verlagen , zoals het vermijden van energievreters en het nemen van de positieve dingen in je leven. Het ontwikkelen van een positieve mindset en het beoefenen van mindfulness kunnen daarbij enorm helpen. - Hou een slaapdagboek bij:
Het bijhouden van een slaapdagboek kan ook waardevolle inzichten geven in je slaapproblemen. Let op wanneer je in slaap valt, hoe vaak je wakker wordt, hoe lang het duurt voordat je weer in slaap valt en hoe vroeg je 's ochtends wakker wordt. Het is ook nuttig om op te schrijven wat je die dag hebt gedaan, of je veel koffie hebt gedronken of misschien te veel tijd achteren hebt doorgebracht. Dit helpt je te begrijpen wat een goede slaaphygiëne inhoudt en waar je verbetering kunt toepassen. - Praat over je slaapproblemen:
Het kan ook nuttig zijn om over je slaapproblemen te praten . Dit kan je naast ontmoeten, maar ook met een psycholoog . Samen kun je ontdekken wat jou het beste kan helpen om beter te slapen. - Schakel een slaapcoach of therapeut in:
Slaapoefentherapie of het inschakelen van een slaapcoach is een effectieve aanpak die je kan helpen om je slaapproblemen te verbeteren. Een slaapoefentherapeut kijkt zowel naar lichamelijke als mentale aspecten van je klachten, met een 24-uurs benadering. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar hoe je dag verloopt en welke invloed dat heeft op je nachtrust, en vice versa. Slaaptherapie richt zich op de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen en helpt deze praktisch aan te pakken en op te lossen.
Wil je nu meer weten over verschillende oplossingen voor slaapproblemen? Bekijk dan onze blog:
6 tips om beter te gaan slapen!
Creëer een rustige slaapomgeving:
Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden Celsius. Gebruik een slaapmasker zoals het Manta Sleep Mask om een volledige verduistering te bereiken en een rustige omgeving te creëren.
Herstel je slaap-waakritme:
Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Dit helpt je biologische klok te implementeren en het verspreide een betere slaap.
Vermijd cafeïnehoudende en zware Maaltijden voor het slapen:
Vermijdde cafeïnehoudende dranken en zware maaltijden minimaal 4 uur voor het slapen. Deze kunnen je slaap beperkt en het onmogelijk maken om in slaap te vallen.
Beperkte schermtijd voor het slapen:
Het felle licht van onder andere invloeden beïnvloed je slaap door de aanmaak van melatonine te beïnvloeden. Dim de lichten en zet de schermen in de donkere modus. Probeer een uur voor het slapen gaan niet meer te kijken op schermen. Of je kijkt naar iets ontspannends. Het gaat erom dat je brein niet actief maakt.
Beweeg regelmatig, maar niet te intensief:
Dagelijks intensief kan je slaap verbeteren, maar intensieve intensieve training vlak voor het slapen, terwijl dit je adrenaline verhoogt en het moeilijk maakt om in slaap te vallen.
Stel een rustgevend avondritueel in:
Creëer een avondroutine die je lichaam het signaal geeft dat het tijd is om te ontspannen. Dit kan een wandeling zijn, een boek lezen, of luisteren naar rustgevende muziek.
Natuurlijk Supplement
Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke slaapsupplement aan Nachtrust & Stemming aan van Natuurlijk Presteren. Dit natuurlijke slaapmiddel bevat alleen slaapstoffen die je al van de natuur aanmaakt. Zoals: 5-HTP, magnesium, L-theanine, melatonine en vitamine B1, B3, B6 en B12. Op deze manier ondersteun je de natuurlijke processen die betrokken zijn bij jouw nachtrust. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.
Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15
Wil jij nu ook het Manta Sleep Mask gebruiken? Klik dan op de knop hieronder om naar het Manta Slaapmasker te gaan. Wil je nog meer informatie over het slaapmasker? Controleer dan onze:
Manta Slaapmasker: Beoordeling!
Wil je slaapproblemen oplossen zonder medicatie? Volg onze cursus voor beter slapen!
Wil je jouw slaappatroon verbeteren en je slaap slapen? Dan is de Start met Beter Slapen Cursus perfect voor jou! In deze cursus leer je stap voor stap hoe je slaapkwaliteit kunt verhogen en slaapproblemen op een natuurlijke manier kunt aanpakken.
Door deze richtlijnen en tips om te passen, kun je eindelijk die verkwikkende nachtrust krijgen die je verdient – zonder afhankelijk te zijn van slaapmedicatie. Begin vandaag nog en geef je slaaproutine een boost!
Start met Beter Slapen – Meld je nu aan!
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit woord gewaardeerd.