Ieder Uur Slaap voor Middernacht Telt Dubbel. Feit of fabel?
18 december 2021 
2 min. leestijd

Ieder Uur Slaap voor Middernacht Telt Dubbel. Feit of fabel?

Ieder Uur Slaap voor Middernacht Telt Dubbel. Feit of fabel? Je hoort weleens dat ieder uur slaap dubbel telt voor middernacht. Maar is dat ook zo? Zit hier een kern van waarheid in?   

Ben je benieuwd of dit nu een feit of fabel is? Je leest het verderop in dit artikel!

Als je kijkt naar de slaap dan bevat de eerste helft van de nacht de meeste diepe slaap. Dit wordt ook wel delta slaap genoemd. Want hoe dieper je slaapt hoe meer deltagolven je produceert. 

Tijdens de slaapcyclus doorloop je steeds verschillende slaapfases. Waarin Non-rem slaap en REM-slaap elkaar steeds afwisselen. De eerste uren van je slaap  bevatten dus de meeste diepe slaap. Hoe verder je in de slaapcyclus komt, hoe meer die diepe slaap afneemt en korter wordt. Aan het eind heb je vooral REM-slaap de droomslaapfase waarin je veel droomt. Hierin verwerk je alle gebeurtenissen van de dag. 

Het heeft alleen niet per definitie heel veel te maken met middernacht in de maatschappij waarin we nu leven. Maar voor de mensen die vroeger leefde waarin geen kunstlicht bestond was dit hoogstwaarschijnlijk een ander verhaal. Deze mensen leefde meer volgens een natuurlijke cyclus van licht en duisternis. Hierdoor gingen ze ook steeds voor middernacht slapen en kregen ze zo hun diepe slaap. Vandaar dat die diepe slaap gekoppeld werd aan de dubbele uren voor middernacht.

Je kan het zo bekijken dat er vroeger wel een kern van waarheid inzat omdat de mensen leefde volgens de cyclus van licht en duisternis zonder enige vorm van kunstlicht. Voor hun gold dat ieder uur dubbel telde omdat ze altijd voor middernacht naar bed gingen. 

Maar in de huidige tijd waarin we leven gaat dit niet op. Door de 24 uurs-maatschappij met kunstlicht is ons slaap-waakritme ook veranderd. Mensen gaan veel later naar bed.

Dit zorgt ervoor dat je ook naar middernacht nog aan je diepe slaap kan komen. En daarbij is de verdeling van slaapstadia ook nog leeftijdsgebonden waarin een baby het grootste gedeelte van de nacht doorbrengt in diepe slaap en een senior nog ongeveer 15% van de tijd doorbrengt in de diepe slaap.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen