Slaapwandelen wat zijn de oorzaken | Dit is hoe slaapwandelen te verminderen!
Slaapwandelen, ook wel somnambulisme genoemd, is een slaapstoornis die zowel bij volwassenen als kinderen voorkomt. Dit bijzondere fenomeen wordt vaak verkeerd weergegeven in films, waarbij mensen als zombies rondlopen, maar slaapwandelen komt in diverse vormen voor en kan in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.
Het slaapwandelen kan variëren van het simpelweg opstaan en rondlopen in huis tot het uitvoeren van complexe taken zoals autorijden, zonder dat de persoon zich daarvan bewust is. Hoewel slaapwandelen op zichzelf niet schadelijk is, kunnen de risico’s, zoals vallen of andere ongelukken, de situatie riskant maken. In dit artikel leggen we alles uit over de oorzaken van slaapwandelen en bieden we 12 handige tips om slaapwandelen te verminderen.
Wil je meer weten? Lees dan snel verder!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat is slaapwandelen? Een dieper inzicht in de slaapstoornis
Slaapwandelen valt onder de parasomnieën, een groep slaapstoornissen waarbij ongebruikelijke gedragingen optreden tijdens de slaap. Mensen die slaapwandelen kunnen uit bed stappen en allerlei handelingen uitvoeren, zoals de koelkast openen, meubels verplaatsen, of zelfs buiten gaan wandelen. Dit gedrag vindt meestal plaats in de diepe slaapfase, ook wel de Non-REM slaap genoemd.
Gedurende deze fase is het lichaam in een herstellende staat, maar de hersenen bevinden zich in rust. Hierdoor is het lichaam in staat om fysieke activiteiten uit te voeren zonder dat de persoon zich hiervan bewust is. Slaapwandelen komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar het is geen probleem dat uitsluitend bij kinderen voorkomt.
Ben je benieuwd naar slaapstoornissen en hun symptomen? Check dan ons artikel:
Slaapstoornissen welke symptomen horen daarbij?
Wat zijn de symptomen van slaapwandelen?
Slaapwandelen begint meestal één tot drie uur na het inslapen. De duur kan variëren, meestal duurt het niet langer dan 10 minuten, maar in sommige gevallen duurt het langer dan een half uur. Je kan meerdere keren in de nacht slaapwandelen. Als je slaapwandelt kan je ook wakker worden op een andere plek dan je eigen bed.
Je hebt je ogen vaak open en een wazige of starende uitdrukking op je gezicht. Daarbij is het moeilijk om contact te maken. De coördinatie is slecht, het inschattingsvermogen laag en meestal praat je onduidelijk. Je kan als je slaapwandelt bijvoorbeeld gaan schoonmaken en hele complexe handelingen uitvoeren. Soms kan je zelfs gaan autorijden, buiten gaan wandelen of uit een raam klimmen. Ook kan je agressief worden als iemand probeert om je wakker te maken.
Wanneer je ontwaakt dan kan je je niets meer herinneren van het slaapwandelen. Slaapwandelen komt meer voor bij kinderen ouder dan 4 jaar en vaker bij jongens dan bij meisjes. Als het in de familie voor komt is er een grotere kans dat je zelf ook gaat slaapwandelen. Dan kan erfelijke aanleg een rol spelen.
Slaapwandelaars kunnen op verschillende plekken wakker worden en hebben geen herinnering aan hun gedrag.
De symptomen zijn onder andere:
• Ogen zijn vaak open, met een wazige of starende blik.
• Slechte coördinatie en lage inschattingsvermogen.
• Moeite met communiceren of praten.
• Het uitvoeren van complexe handelingen, zoals autorijden of schoonmaken.
• Gedragingen kunnen agressief zijn wanneer geprobeerd wordt de persoon wakker te maken.
Er zijn twee vormen van slaapwandelen:
1. De abortieve vorm: Dit is wanneer iemand rechtop zit in bed en trappende bewegingen maakt.
2. De overte vorm: Dit is de meest voorkomende vorm waarbij de persoon daadwerkelijk uit bed stapt en rondwandelt.
Oorzaken van slaapwandelen: Waarom slaapwandelen mensen overkomt
De exacte oorzaak van slaapwandelen is nog niet volledig begrepen, maar onderzoekers denken dat het ontstaat door een verstoring in de overgang tussen waken en slapen. Deze verstoring gebeurt tijdens de Non-REM slaap, waarbij het lichaam actief is maar de hersenen zich in rust bevinden. Oorzaken van slaapwandelen kunnen onder andere zijn:
- Slaaptekort: Vermoeidheid kan bijdragen aan slaapwandelen.
- Koorts of ziekte: Deze kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden.
- Stress of spanning: Emotionele stress kan slaapstoornissen veroorzaken.
- Omgevingsfactoren: Veranderingen in slaapomgeving, zoals een jetlag of het slapen in een onbekende omgeving.
- Alcohol of drugsgebruik: Deze stoffen kunnen slaapwandelen triggeren.
- Erfelijkheid: Slaapwandelen komt vaak voor in families.
- Psychische aandoeningen: Bepaalde aandoeningen kunnen bijdragen aan slaapwandelen, zoals angst of depressie.
Bij kinderen speelt het nog niet volledig ontwikkelde zenuwstelsel een rol, en de meeste kinderen groeien eroverheen naarmate ze ouder worden.
Wil je meer weten over stress en slapen? Check dan onze blog:
Is slaapwandelen gevaarlijk?
Hoewel slaapwandelen op zichzelf geen ernstige gezondheidstoestand is, kan het in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Vooral wanneer de slaapwandelaar bijvoorbeeld naar buiten gaat, uit een raam klimt, of autorijdt, kunnen er risicovolle situaties ontstaan. Zelfs in huis kunnen valpartijen, zoals het vallen van de trap, tot letsel leiden.
Daarnaast kan slaapwandelen leiden tot agressief gedrag als iemand probeert de slaapwandelaar wakker te maken, wat niet alleen gevaarlijk voor de slaapwandelaar is, maar ook voor anderen in de omgeving.
Hoe kan je slaapwandelen voorkomen?
Het is belangrijk om te kijken naar de oorzaak en die aan te pakken. Op deze manier zou je slaapwandelen al kunnen voorkomen. Veel voorkomende oorzaken van slaapwandelen zijn stress en slaaptekort. Beide zorgen weer voor oververmoeidheid. Wanneer dit het geval is kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Het is dan belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Er is geen specifieke behandeling voor slaapwandelen. Wanneer je slaapwandelt als kind kan het zijn dat je daar als volwassen nooit over heen bent gegroeid. Ook kan het slaapwandelen ontstaan als je volwassen bent. Wanneer het slaapwandelen erge vormen aan gaat nemen en jezelf of je partner/gezin hier erg last van hebben, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Samen kan je dan gaan kijken naar een oplossing. Er zal dan gekeken worden welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Vaak speelt stress en oververmoeidheid een grote rol in slaapwandelen. Een behandeling kan dan bestaan uit:
- Door het doen van ontspanningsoefeningen zoals een ademhalingsoefening, geleide meditatie of het luisteren naar muziek zorgt ervoor dat het stressniveau in je lichaam daalt.
- Wanneer het doen van ontspanningsoefeningen niet voldoende effect heeft kan ook cognitieve gedragstherapie effect hebben. Cognitieve gedragstherapie is veel omvattend en daardoor kan deze vorm van therapie goed helpen bij het voorkomen van slaapwandelen. Er wordt gekeken naar de 5 G's die staan voor: gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag en gevolg. Bij gedragstherapie ga je ongewenst of belemmerend gedrag omzetten in ander gedrag, waardoor je je veel beter gaat voelen. Je kunt met gedragstherapie ingesleten patronen veranderen.
- Bij hypnotherapie wordt hypnose gebruikt om bepaalde klachten te behandelen. Je kunt met hypnotherapie je eigen onderbewustzijn aanspreken en zo jouw gevoelens en klachten beter leren kennen.
Wanneer er intensiever naar het slaapwandelen gekeken moet worden, omdat er kans is op ongelukken in en rondom het huis dan kan je naar een slaapcentrum die ervaring hebben met slaapstoornissen zoals slaapwandelen.
Als de achterliggende oorzaak bijvoorbeeld een beroerte of hersenletsel is dan kan het juist helpen om medicatie te gebruiken. Door het nemen van de juiste medicijnen kan het slaapwandelen afnemen.
Er is ook altijd de mogelijkheid om met een psycholoog te praten om met het slaapwandelen om te gaan.
12 Tips om slaapwandelen te verminderen!
Hoewel slaapwandelen niet altijd te voorkomen is, zijn er verschillende maatregelen die kunnen helpen om de kans op slaapwandelen te verminderen:
- Stel een regelmatig slaappatroon in:
Zorg ervoor dat je op dezelfde tijden naar bed gaat en opstaat. - Verbeter de slaapomgeving:
Houd de slaapkamer koel en donker. Als je kamer niet donker genoeg is gebruik dan een slaapmasker. Zorg voor een comfortabele en veilige slaapomgeving. - Verzeker een veilige omgeving:
Sluit ramen en deuren en verplaats scherpe objecten of obstakels. - Vermijd alcohol en drugs:
Deze kunnen slaapwandelen triggeren. - Vermijd stress en oververmoeidheid:
Probeer stress te verminderen door ontspanningsoefeningen of meditatie. - Gebruik ontspanningstechnieken:
Ademhalingsoefeningen of een warm bad voor het slapen kunnen helpen om je te ontspannen. - Vermijd zware maaltijden voor het slapen:
Probeer niet te zwaar te eten voor het slapen om slaapstoornissen te voorkomen. - Maak de slaapomgeving veilig:
Denk aan een traphekje voor kinderen en sensormatten voor volwassenen. - Zorg voor voldoende slaap:
Een gebrek aan slaap kan slaapwandelen verergeren, dus zorg voor een goede nachtrust. - Gebruik cognitieve gedragstherapie:
Dit kan helpen om stress en negatieve patronen te doorbreken. - Hypnotherapie:
Hypnose kan helpen bij het verminderen van slaapwandelen. - Raadpleeg een arts:
Als slaapwandelen ernstige gevolgen heeft, neem dan contact op met een arts voor verdere behandeling.
Wil jij nu ook het Manta Sleep Mask? Klik dan op de knop hieronder om naar het Manta Sleep Mask te gaan. Wil je nog meer informatie over het Manta Sleep Mask? Check dan onze:
Wil je meer weten over het verbeteren van je slaap?
In dit artikel hebben we de oorzaken van slaapwandelen besproken en handige tips gegeven om slaapwandelen te verminderen. Wil je nog meer tips en begeleiding voor een betere nachtrust? De Start met Beter Slapen Cursus biedt je de tools en inzichten die je nodig hebt om je slaapkwaliteit te verbeteren. Ontdek hoe je je slaaproutine kunt optimaliseren voor een betere en diepere nachtrust.
Klik hier om de Start met Beter Slapen Cursus te bekijken!
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.